Kuba: Raúl Castro rezygnuje

[2021-04-19 09:27:19]

Podczas otwarcia VIII Kongresu Komunistycznej Partii Kuby (PCC)
Raúl Castro potwierdził swoją rezygnację z funkcji pierwszego sekretarza. Ma ją objąć obecny prezydent kraju Miguel Díaz-Canel.

W sprawozdaniu przed Kongresem Raúl Castro przedstawił najważniejsze kwestie ekonomiczne, którymi powinni zająć się jego następcy. Podkreślił, że reforma gospodarki stanowi priorytet, a otwieranie sektora prywatnego będzie kontynuowane, lecz z ograniczeniami. Odniósł się przy tym do niedawnego poszerzenia listy możliwych działalności na własny rachunek.

Odniósł się również do nowego wyzwania „polityczno-ideologicznego”, którym stała się obecność na Kubie mediów społecznościowych, służących opozycji jako pole do coraz bardziej krytycznych opinii wobec rządu. Stwierdził, że kłamstwa i fałszywe wiadomości nie mają już ograniczeń, pokazują Kubę jako konające społeczeństwo bez wyjścia, aby powodować niepokoje społeczne. Ulice, parki i place należeć będą do rewolucjonistów. Nigdy nie zanegujemy rewolucjonistom prawa do obrony swojej Rewolucji! – podkreślił Castro.

in, wch

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

30 września:

1904 - W Krakowie rozpoczął obrady IX Kongres PPSD, który uchwalił rezolucję o braterstwie i sojuszu z PPS i PPS zaboru pruskiego.

1946 - Niemcy: Rozpoczęło się ogłaszanie wyroku Międzynarodowego Trybunału Wojskowego w Norymberdze.

1987 - Mohammad Nadżibullah (LDPA) został prezydentem Afganistanu.

1994 - Tomi'ichi Murayama z Partii Socjaldemokratycznej został premierem Japonii.