Piotr Ikonowicz: Choremu biada!

[2021-04-21 20:42:38]

Każdy odpowiedzialny pracodawca powinien przekonywać zatrudnionych przez siebie ludzi, że nie warto przychodzić do roboty, kiedy się ma objawy chorobowe. Mamy w końcu pandemię, a 50% zakażeń ma miejsce w pracy. Tymczasem w fabryce autobusów „Solaris” pięciu przebywających na zwolnieniach lekarskich pracowników otrzymało listy zapowiadające zwolnienie z pracy z powodu… przedłużającego się chorowania. Firma twierdzi, że nie ma sobie nic do zarzucenia, bo działa zgodnie z prawem. Jednak sygnał jaki idzie do załogi jest jednoznaczny: nie chorujcie, a jak już chorujecie to mimo to przychodźcie do pracy. Goniących za zyskiem biznesmenów i menedżerów nie obchodzi, ile z tego powodu ludzi zachoruje, a nawet umrze. „Produkcja się liczy, człowiek jest niczym”. Związkowcy z Konfederacji Pracy, którzy ten skandal ujawnili otrzymali listy z groźbami, że wytoczy im się procesy cywilne a nawet karne. Bo ten skandal miał pozostać tajemnicą. Handlową?

Do Bolechowa, gdzie mieści się fabryka przejęta już jakiś czas temu przez kapitał hiszpański przyjechałem jako kandydat na Rzecznika Praw Obywatelskich. Wykorzystałem rozgłos jaki mi owo kandydowanie daje do nagłośnienia problemu. Tu nie chodzi tylko o tę fabrykę. W całym kraju mamy do czynienia z takim zastraszeniem pracowników, że ze strachu przed zwolnieniem chodzą do pracy mimo choroby. Teraz jednak ta haniebna praktyka nabiera nowego znaczenia. Kierowani strachem ludzie sieją chorobę i śmierć wśród swych kolegów i koleżanek z pracy. Zaproponowałem jeden prosty środek zaradczy na początek. Żeby na bramie zakłady zatrudniającego 2 500 osób stał człowiek z termometrem i wpuszczał tylko osoby, które mają normalną temperaturę ciała. Na wejściu do każdego urzędu mierzy się temperaturę wchodzącym. Dlaczego nie można tego robić przed zakładami pracy?

Od początku pandemii media są pełne żalów i jęków nad trudnym losem pracodawców. Na osłodę państwo przelało biznesowi 200 miliardów złotych. Ale bezrobotny, np. zwolniony z powodu chorowania pracownik może dostać co najwyżej 836 zł. zasiłku dla bezrobotnych. Trudno się dziwić, że chcąc uniknąć takiej nędzy ludzie ryzykują i chodzą do pracy z gorączką, kaszlem i wszelkimi innymi objawami.

Piotr Ikonowicz

Tekst pochodzi z profilu autora na Facebooku.

28 lipca:

1794 - W wyniku przewrotu 9 thermidora został zgilotynowany Maksymilian Robespierre, przywódca jakobinów.

1921 - Sekretarz generalny CKW PPS Jerzy Sochacki zrezygnował z funkcji, nie godząc się ze zmianą stanowiska kierownictwa PPS wobec wojny z Rosją Radziecką.

1942 - W Warszawie aresztowany został przewodniczący KC Polskich Socjalistów, H. Wachowicz. Jego funkcję objął W. Markowski.

1942 - Powołano Żydowską Organizację Bojową.

1944 - W lasach gościeradowskich zginęła w walce z hitlerowcami Wacława Marek, włókienniczka, działaczka KPP, sekretarz 5 Okręgu PPR.

1954 - Urodził się Hugo Chavez, prezydent Wenezueli, przywódca rewolucji boliwariańskiej.

1957 - Powstała Międzynarodówka Sytuacjonistyczna, inspirowana pismami Guy Deborda.

1990 - Ustawa o partiach politycznych; partia mogła powstać po podpisaniu deklaracji przez 15 osób.

1990 - Powstała Solidarność Pracy z Ryszardem Bugajem i Karolem Modzelewskim. W czerwcu 1992 przekształciła się w Unię Pracy.

1990 - Postkomuniści zdobyli 85% głosów w pierwszych wielopartyjnych wyborach parlamentarnych w Mongolii.

2005 - IRA ogłosiła zakończenie walki zbrojnej.