Turcja: Mord na działaczce lewicowej partii

[2021-06-18 18:01:23]

Deniz Poyraz, członkini prokurdyjskiej, lewicowej Ludowej Partii Demokratycznej (HDP) została zamordowana przez trzech tureckich nacjonalistów, najprawdopodobniej związanych z faszystowską organizacją Szare Wilki.

Napastnicy, którzy wtargnęli z bronią do siedziby partii w Izmirze spodziewali się zastać znacznie więcej osób, ale w ostatniej chwili zaplanowane spotkanie zostało odwołane.

Atak nie wydaje się być przypadkiem. Siedziby HDP są pod ścisłą obserwacją służb, które non stop szukają pretekstów, aby zdelegalizować partię. Nie przeszkodziło to jednak w tragedii. Tureckie państwo posiada długoletnią tradycje wysługiwania się tureckimi faszystami, aby mordować kurdyjskich aktywistów/-tki i siać terror.

kurdystan.info, wch

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1882 - Urodziła się Sigrid Undset, wybitna powieściopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mieście Riszon le-Cijjon izraelski żołnierz zastrzelił 7 Palestyńczyków.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.