Peru: Nowy prezydent i premier

[2021-07-31 20:38:01]

28 lipca Pedro Castillo został zaprzysiężony na prezydenta Republiki Peru.

Następnego dnia Castillo desygnował na stanowisko premiera Peru deputowanego do Kongresu (jednoizbowego parlamentu) Guido Bellido (na zdjęciu), członka partii Perú Libre (Wolne Peru), określającej się jako marksistowsko-leninowska.

Zaprzysiężenie Bellido odbyło się w mieście Ayacucho, w którym Castillo wygrał z dużą przewagą.

42-letni Guido Bellido posiada tytuł licencjata inżynierii elektronicznej oraz tytuł magistra ekonomii ze specjalizacją w zarządzaniu publicznym i rozwoju regionalnym. Ostatnio pracował dla rządowego biura statystycznego. Do 2018 r. był członkiem partii Arriba Peru Adelante, gdzie pełnił funkcję przedstawiciela prawnego, a później wstąpił do partii Wolne Peru, w której sprawował funkcję regionalnego sekretarza generalnego w Cuzco.

Liderem Wolnego Peru jest marksista Vladimir Cerron, zwolennik rządów na Kubie i w Wenezueli. Z powodu postawionych mu zarzutów korupcyjnych nie mógł kandydować w wyborach prezydenckich ani objąć rządowego stanowiska.

rp, wch

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1882 - Urodziła się Sigrid Undset, wybitna powieściopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mieście Riszon le-Cijjon izraelski żołnierz zastrzelił 7 Palestyńczyków.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.