20-lecie portalu lewica.pl

[2021-08-13 19:36:03]

Portal lewica.pl obchodzi dziś 20. urodziny.

13. sierpnia 2001 roku w naszym serwisie pojawił się pierwszy artykuł, w którym informowaliśmy o sondażach preferencji wyborczych Polaków. 50 proc. respondentów deklarowało wtedy chęć głosowania na Sojusz Lewicy Demokratycznej a tylko 14 - na powstałą w styczniu tamtego roku Platformę Obywatelską.

Kolektyw redakcyjny od momentu powstania tworzą pracujący społecznie aktywistki i aktywiści lewicowi. Portal jest niezależny od partii politycznych, choć wiele tworzących go osób należało i należy do organizacji politycznych, związkowych i społecznych.

Do zespołu redakcyjnego lewica.pl należały w przeszłości znane postaci na polskiej scenie politycznej, wśród nich poseł Adrian Zandberg, a także posłanki Marcelina Zawisza oraz Barbara Nowacka. Do dziś członkiem redakcji jest znany publicysta lewicowy, lider Związku Zawodowego Związkowa Alternatywa, Piotr Szumlewicz, a także prawnik Grzegorz Ilnicki, który wsławił się bezkompromisową walką o prawa pracownicze na salach sądowych, a ostatnio zasłynął doprowadzeniem do porozumienia strajkującej załogi firmy Paroc Polska z zarządem firmy.

W naszym zespole pracowali też w przeszłości związany obecnie z Krytyką Polityczną publicysta i kulturoznawca Jakub Majmurek oraz publicysta i intelektualista lewicowy Bartosz Machalica.

Krzysztof Kobrzak

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1882 - Urodziła się Sigrid Undset, wybitna powieściopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mieście Riszon le-Cijjon izraelski żołnierz zastrzelił 7 Palestyńczyków.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.