Gaz łupkowy zatruwa szybciej +++ Proces BP przełożony
2012-05-05 05:41:48

Wydobywanie gazu łupkowego może zanieczyszczać wody gruntowe szybciej, niż dotąd sądzono

Według najnowszych badań, środki chemiczne pompowane w głąb ziemi w kontrowersyjnym procesie wydobywania gazu łupkowego mogą przedostawać się do wód gruntowych znacznie szybciej, niż początkowo sądzono. Badania dotyczyły ogromnego złoża Marcellus Shale, położonego między stanami Nowy Jork a Virginia, w którym dokonano już tysięcy odwiertów. Naukowcy do tej pory uważali, że łupek powstrzyma przenikanie toksycznych chemikaliów do źródeł wody pitnej. Okazuje się jednak, że metody stosowane przy eksploatacji tych złóż powodują wzrost przepuszczalności skał. W rezultacie, środki chemiczne mogą przedostać się na powierzchnię już w ciągu kilku lat.

Proces BP przełożony na rok 2013

Wielomiliardowy proces sądowy, w którym BP będzie odpowiadało za straty spowodowane wyciekiem ropy, został przełożony na styczeń przyszłego roku pomimo nacisków ze strony rządu USA, by rozpoczął sie już tego lata. Opóźnienie oznacza, że stany zdewastowane przez wyciek będą musiały dłużej czekać na kompensację ze strony BP i innych firm, zamieszanych w eksplozję platformy wiertniczej w Zatoce Meksykańskiej w 2010 roku, która spowodowała wyciek prawie pięciu milionów baryłek ropy. BP naciskało na przełożenie sprawy sądowej ze względu na toczący się wciąż proces z indywidualnymi ofiarami tej katastrofy ekologicznej.

poprzedninastępny komentarze