Protest w Guantánamo +++ Elektroniczne podsłuchy +++ Biden popiera małżeńst
2012-05-08 05:15:33

Więźniowie z Guantánamo organizują pokojowy protest przeciwko komisjom wojskowym

Prawnicy reprezentujący pięciu więźniów Guantánamo, którzy mają odpowiadać przed komisjami wojskowymi za rolę, jaką odegrali w zamachach z 11 września 2001 roku, oświadczyli, że ten proces prawny jest celowo zniekształcony, by doprowadzić do egzekucji oskarżonych. Podczas sobotniej wstępnej procedury sądowej (ang. arraignment) oskarżeni odmówili zabierania głosu, a nawet słuchania sędziego. Prawnik jednego z nich oświadczył, że był to świadomy protest przeciwko niesprawiedliwemu systemowi. Adwokat James Harrington skrytykował reguły obowiązujące w komisjach wojskowych, zabraniające odnoszenia się podczas procesu do okresu, który jego klient, Ramzi bin al-Shibh, spędził w tajnym więzieniu CIA.

James Harrington: "Niektórych kwestii nie możemy poruszać, np. tematów związanych z ich uwięzieniem i z tym, jak ich traktowano w przeszłości. Dopóki nie zostaną wprowadzone jakieś zmiany, będziemy poddani poważnym ograniczeniom w tym względzie. A są to zagadnienia, które mają olbrzymi wpływ na ostateczną decyzję sądu."

Generał Mark Martins bronił systemu komisji wojskowych:

Mark Martins: "Niektórzy twierdzą, że wszelkie próby sądzenia oskarżonych przed komisjami wojskowymi są z konieczności skażone torturami. Osobom tym odpowiadam, że rozumiemy ich wątpliwości, ale że prawo jednoznacznie zakazuje wykorzystywania w procesie zeznań uzyskanych podczas tortur albo innego okrutnego, nieludzkiego albo poniżającego traktowania - i my będziemy się do tego prawa stosować. Te procesy będą sprawiedliwe a my, sędziowie wojskowi, będziemy wypełniali nasze obowiązki we właściwy sposób."

FBI promuje Narodową Strategię Podsłuchu Elektronicznego

Według portalu CNET, FBI oficjalnie prosi firmy internetowe takie jak Microsoft, Facebook, Yahoo i Google, o niezgłaszanie obiekcji wobec kontrowersyjnego projektu, który wymagałby od nich instalowania w swoim oprogramowaniu specjalnych komponentów (ang. backdoors), które dadzą agencjom rządowym dostęp do danych użytkowników. FBI jest autorem projektu prawa, który wymusi na portalach społecznościowych, komunikatorach internetowych i serwisach poczty elektronicznej takie zmiany w kodzie ich aplikacji, które umożliwią prowadzenie podsłuchów. Ten projekt prawny jest częścią pakietu, który FBI na użytek wewnętrzny nazwało "Narodową Strategią Podsłuchu Elektronicznego" (ang. National Electronic Surveillance Strategy).

Biden: "Czuję się całkowicie komfortowo" z małżeństwami gejów

Vice-prezydent Stanów Zjednoczonych Joe Biden powiedział, że czuje się "całkowicie komfortowo" z małżeństwami gejów. To stwierdzenie stoi w sprzeczności z poglądami prezydenta Obamy, który poparł związki cywilne, ale nie małżeństwa par jednopłciowych. Biden wygłosił tę uwagę podczas programu "Meet the Press", prowadzonego przez Davida Gregorego.

David Gregory:"Czy czuje się Pan teraz komfortowo z małżeństwami gejów?"

Joe Biden:"Proszę Pana, jestem vice-prezydentem Stanów Zjednoczonych Ameryki. To prezydent podejmuje decyzje. Ja czuję się całkowicie komfortowo z tym, że mężczyźni wchodzą w związki małżeńskie z mężczyznami, kobiety z kobietami, a heteroseksualni mężczyźni i kobiety ze sobą nawzajem. Wszyscy oni powinni mieć takie same prawa i wolności obywatelskie. Szczerze mówiąc, nie widzę poza tym żadnych większych różnic."

Gregory:"Czy podczas ewentualnej drugiej kandencji administracja prezydenta Obamy oficjalnie poprze instytucję małżeństw jednopłciowych?"

Biden:"Tego nie wiem. Nie znam odpowiedzi na to pytanie."

poprzedninastępny komentarze