Borowski: otworzyłbym Paradę
2010-07-19 08:58:13
W piątek 16 Lipca w sejmie odbyło się spotkanie szefa koła sejmowego SDPL Marka Borowskiego z działaczami lgbt z Europy. Byli obecni członkowie socjalistycznej grupy Rainbow Rose inni działacze lgbt oraz przedstawiciele mediów gejowskich z kilkunastu krajów Europy. Rozmowa odbyła się w języku angielskim, jednak poseł Borowski mówił też po niemiecku, francusku, rosyjsku i węgiersku.

Były Marszałek sejmu wyjaśnił skomplikowaną sytuację polskiej lewicy, historię SDPL a także stosunek Polaków wobec zjawiska homoseksualizmu. Borowski potwierdził też, że koło posłanek i posłów SDPL poprze projekt ustawy o rejestrowanych związkach partnerskich jeśli SLD taki projekt zgłosi (potrzeba 15 posłów). Zapytany przez dziennikarkę Pinknews - Sophie Picheta czy gdyby został następnym Prezydentem Warszawy to otworzyłby oficjalnie Paradę gejowską - potwierdził i przypomniał, że podobne pytania padały podczas poprzednich wyborów samorządowych i jako jedyny kandydat na fotel Prezydenta stolicy nie miał problemu z poparciem tej imprezy.

Po spotkaniu z Markiem Borowskim europejscy działacze lgbt zwiedzili budynki Sejmu.

poprzedninastępny komentarze