Jezus gay friendly
2010-12-11 19:44:00
Zamiast palić komitety twórzcie własne – mawiał Jacek Kuroń. Zdaje się, że Szymon Niemiec wziął to zdanie do siebie, chociaż w jego wersji będzie brzmiało: zamiast walczyć z kościołem twórzcie własny. Całkiem przy okazji Gomułka przewraca się grobie... Dzisiaj ruszył synod założycielski pierwszego polskiego kościoła który uznaje równouprawnienie kobiet i małżeństwa osób tej samej płci.

Wolny Kościół Reformowany działa w Polsce od 2003 roku jednak od listopada 2010 roku działa jako Zjednoczony Kościół Chrześcijański i został oficjalnie rozpoznany przez Christian United Church (kościół zarejestrowany w USA) jako polski oddział.

Szymon Niemiec zaskoczył wszystkich i nie tylko został uznany jako duchowny w Polsce i za granicą ale też udało mu się zorganizować synod. Jego niewielka wspólnota zebrała pieniądze i wynajęła dużą salę w Centrum Finansowo Bankowym w centrum Warszawy. Zapewne Wiesław Gomułka przewraca się w grobie bo to właśnie w jego sali plenarnej twórca Parady Równości zakłada nowe wyznanie. W samym środowisku lgbt chyba nie do końca wierzono, że z tym kościołem Niemca to tak na poważnie. Tym bardziej zdziwił ich dzisiaj widok prawnika oraz Pani notariusz która poświadcza podpisy poparcia pod wnioskiem o rejestrację nowego wyznania w MSWiA . Żeby zarejestrować wyznanie potrzeba co najmniej sto podpisów jednak muszą one być potwierdzone notarialnie a to oznacza kolejne koszty, wspólnota Szymona Niemca jednak zebrała potrzebne środki.

Dla mnie jako racjonalisty zakładanie kościoła było początkowo czymś dziwacznym, ale musze przyznać Niemcowi, że jest to niewątpliwie forma emancypacji środowiska lgbt. To emancypacja w sferze w której nie czuję się specjalistą jednak niewątpliwie to też walka o tolerancję. Jezus w wersji gay friendly ? Czemu nie.

Na koniec oficjalna informacja prasowa:
------------------------------
Dzisiaj w Warszawie rozpoczął się Synod założycielski Zjednoczonego Kościoła Chrześcijańskiego. Tym samym rozpoczął się proces formalnej rejestracji kościoła w rejestrze Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji. Jest to pierwszy związek wyznaniowy w Polsce który dopuszcza do duszpasterstwa kobiety, osoby homoseksualne, uznaje też śluby osób tej samej płci. Kościołem kieruje ks. Szymon Niemiec - wcześniej działacz lgbt, twórca Parady Równości.

Kościół działa autonomicznie na terenie Polski od 2003 roku a od 19 Listopada 2010 roku działa na zasadach Kościoła krajowego w ramach Konferencji Misji w Europie Zjednoczonego Kościoła Chrześcijańskiego (Christian United Church) zarejestrowanego w USA.

Inicjatywę rejestracji pierwszego polskiego kościoła przyjaznego gejom i lesbijkom poparła część środowiska lgbt, wśród podpisanych pod wnioskiem o rejestrację znaleźli się między innymi aktywiści lgbt: Łukasz Pałucki, Sławek Starosta, Jacek Adler i inni.

Synod potrwa do niedzieli 12 Grudnia i można wziąć w nim udział, wystarczy przyjść do Centrum Finansowo Bankowego przy ul. Nowy Świat 6/12 (były dom partii). Konferencja odbywa się na I piętrze w sali A (tzw. sala Gomułki). W niedzielę 12 Grudnia ok godz. 16 przewidziano między innymi video konferencję z USA. Rozmowa z Jego Ekscelencją ks. Biskupem Dawidem C. Strongiem będzie emitowana na żywo na telebimie w głównej sali podczas synodu.

Każdy - bez względu na wyznanie - może poprzeć wniosek o rejestrację kościoła, w tym celu potrzebny jest dowód osobisty. Podpisywanie listy poparcia odbywa się w towarzystwie notariusza (zgodnie z przepisami dot. rejestracji związków wyznaniowych). Serdecznie polecamy, to nic nie boli i nie kosztuje !

poprzedninastępny komentarze