Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Komentowany tekst

Od głodu, ognia i związków wybaw nas Panie (Premierze)

OD CZEGO JESZCZE

Choćby od hurrarewolucyjnych, głupawych oświadczeń GPR, wzywających tu i teraz stoczniowców, górników i kolejarzy do strajku czynnego czy generalnego.
Nie byłoby wówczas licytacji radykalizmu i towarzyszących temu permanentnie rozczarowań postawą związków zawodowych podpisujących kolejne porozumienia z rządem. A jednocześnie ruszyłaby wreszcie PRACA U PODSTAW - TA IDEOWA I TA ORGANIZACYJNA. Do tego niepotrzebni są "generałowie", "charyzmatyczni przywódcy" i konkurujące ze sobą tendencje posttrockistowskie. I tym podobne grupy wzajemnej adoracji.

autor: BB, data nadania: 2008-12-07 13:42:00, suma postów tego autora: 4605

Odzielmy 2 rzeczy,

neoliberalna propaganda mass-merdiów to jedno, a rzetelność krytyki - drugie. Ilka ma piękne karty z lat 80. i PPS-RD, różnie można oceniać jego obecność w OPZZ, ale co by nie mówić Konfederacja Pracy ma jakieś wyniki, zwł. w supermarketach. Oczywiście taka działalność związkowa nie jest czymś rewolucyjnym, ale za to konkretnym i materialnym. Z moment autorzy bloga dojdą do wniosku, że z kapitalizmem walczą tylko oni i ewentualnie wskazani przez nich kumple.

autor: _Michal_, data nadania: 2008-12-09 00:25:02, suma postów tego autora: 4409