Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Komentowany tekst

Mongołowie przeproście!

Żądam od Niemców

Zwrotu zastawy stołowej z uczty w czasie Zjazdu Gnieźnieńskiego. Podobno wynieśli wszystko.

autor: red spider 666, data nadania: 2013-01-18 15:24:17, suma postów tego autora: 1549

Żądam

stoliczku nakryj się !!!

autor: ajde, data nadania: 2013-01-19 12:51:49, suma postów tego autora: 289

Panie Ciszewski

W tej sprawie nie chodzi o reparacje wojenne, czy jakieś odszkodowanie za zniszczenia kraju z przed 350 lat, tylko o wypełnienie umowy. W pokoju oliwskim Szwecja zobowiązała sie do zwrócenia Polsce zagrabionych dzieł sztuki i umowy tej nie wypełniła. Z Mongolami nie zawieraliśmy żadnych umów pokojowych, formalnie nie wywołali nam też wojny. W innych przypadkach, dochodzi jeszcze trudność w oszacowaniu strat. Można powiedzieć pacta sunt servanda i dzisiejsza Szwecja jako następca prawny państwa szweckiego z XVIIw. powinien umowę wypełnić, tak jak III RP powinna wywiązywać się ze zobowiązań PRL czy II RP, Rosja ze zobowiązań ZSRR a RFN ze zobowiązań III Rzeszy.
Z formalnego (prawnego) punktu widzenia posel ma rację, chociaż powinien wiedzieć, że jego postulaty są niedozrealizowania, przez co wystawia się na śmieszność.

autor: samson_miodek, data nadania: 2013-01-19 13:36:53, suma postów tego autora: 288

Ustosunkuje się ktoś?

autor: tymas, data nadania: 2013-01-22 14:33:05, suma postów tego autora: 330