Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Komentowany tekst

Czytając na nowo Karola Marksa (I)

Ponawiam pytanie...

..Z KIM robić rewolucję,gdy Naród pełznie ku przepaści,a wzrok utkwiony nisko nie ostrzega,ze przepaść tuż,tuż ??

autor: bambosz0, data nadania: 2013-12-15 11:11:53, suma postów tego autora: 1835

W odpowiedzi

W odpowiedzi na powyższe pytanie: sytuacja sprzyjająca rewolucji pojawia się właśnie wtedy, kiedy ludzie już wpadną do przepaści. A u nas ludzie mają jeszcze za dużo do stracenia, żeby ryzykować. Niewolnik buntuje się z głodu, a nie z samego faktu bycia niewolnikiem.
A z kim robić rewolucję? To pytanie powinno być skierowane do towarzyszy. Historia podpowiada, że wystarczy mała garstka ludzi, będąca w stanie porwać tłumy. Bardziej martwiłbym się o to, jak konkurować z naziolami, religijnymi fundametalistami czy korwinistami (lub im pochodnymi) o posłuch w tłumie, bo w konfrontacji z nimi lewica przegrałaby z kretesem.

autor: TomHilde, data nadania: 2013-12-15 14:23:30, suma postów tego autora: 14

Rozkład

Za dużo zainteresowanych w utrzymaniu kapitalizmu, za mało za jego obaleniem. Propaganda komunistyczna ma mizerne środki oddziaływania, a burżuazyjna machina jest wszechpotężna, więc trudno zmienić ten stan rzeczy i stosunek sił. Najpierw siły rewolucyjne przegrały z reformistycznymi, a następnie reformistyczne z solidarystycznymi. Ruch robotniczy został przeżarty oportunizmem i uległ rozkładowi.

autor: Bartek, data nadania: 2013-12-19 13:09:34, suma postów tego autora: 2550