Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Komentowany tekst

Niemal 78 proc. wybrało mądrze

Ja tam wczoraj zagłosowałem (na bezpartyjną kandydatkę startującą z listy Demokracji Bezpośredniej)

Zastanawia mnie tylko jedno - dlaczego ludzie z wielkim entuzjazmem głosujący przed laty w referendum unijnym za przystąpieniem do UE wczoraj w większości zostali w domach? Czyżby nażarli się konfitur z "cywilizowanego" Zachodu i sraczki dostali?

autor: Wąż jadowity, data nadania: 2014-05-26 14:03:21, suma postów tego autora: 213

Akapit o Zielonych -

nic dodać, nic ująć.

autor: bolo, data nadania: 2014-05-26 14:51:09, suma postów tego autora: 4522

Wybór między jednojajowymi bliźniakami - to jednak sztuka.

A jednak aż 23 % Polaków uprawnionych do głosowania takiej sztuki się podjęło. Z jakimi rezultatami? Oczywiście opłakanymi ale inaczej być nie mogło.

autor: steff, data nadania: 2014-05-26 16:15:19, suma postów tego autora: 6626

W zasadzie tekst mógł ograniczyć się do inwokacji

Nie trzeba było aż tak się rozpisywać. PS. Podziękujmy wszystkim gazetom, telewizjom etc. oraz pracującym w nich propagandzistom - od centrum do katobolszewii, od Wybiórczej po Radio Maryha - za sukces korwinsynów.

autor: szczupak, data nadania: 2014-05-26 22:43:36, suma postów tego autora: 3747

Czemu się tu dziwić?

W końcu muszę to gdzieś napisać, bo zaskakuje mnie to zdziwienie sukcesem korwinistów. Praktycznie osiemdziesiąt procent moich znajomych podziela poglądy NP (pokolenie 30-40-latków), a jeśli na nich nie głosują, to wyłącznie z powodu osoby samego Krula. Taka właśnie większość nie chce płacić podatków, zusów, nienawidzi administracji i samego państwa, za główne cnoty sobie i dzieciom stawia prywatę, egoizm i sobiepaństwo, bo tak definiuje się demokrację (obserwuję, w jakich wartościach wychowują dzieci). A równość kojarzy im się z dostępem do zakupów, z wolną konkurencją i liniowym podatkiem (najlepiej na poziomie zero).
Trudno się zresztą dziwić, kiedy wychowaliśmy się i pozostajemy w stanie permanentnego oblężenia, walki o byt. Nikt z nas niczego od państwa nie dostał (poza wątpliwą edukacją). A wiadomo, że byt kształtuje osobowość. Nikt nie chce w naszym kraju społeczeństwa, Thatcher chichocze z zaświatów.
Niech podsumowaniem tego prostego wywodu będzie amerykański kawał o Polakach. Tym bardziej boleśnie prawdziwy, że co taki przeciętny Amerykanin może niby wiedzieć o Polsce. A jednak: "What's the motto of Poland? Everybody for himself!"

autor: TomHilde, data nadania: 2014-05-27 21:21:30, suma postów tego autora: 14

TomHilde

@8 lat w USA i tego "kawalu" nigdy nie slyszalem
Ale za to pamietam jeszcze z Polski:
"kazdy sobie rzepke skrobie"

autor: Rebel2, data nadania: 2014-05-28 22:01:26, suma postów tego autora: 3910