Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Komentowany tekst

Teoretyczne państwo, praktyczni złodzieje

Już drugie zdanie prezentuje się bardzo zabawnie.

Skoro absolwenci studiów idą na bezrobocie, to po co szli w ogóle na studia? Trzeba było iść albo do pracy, albo wybrać taki kierunek, by po jego ukończeniu tą pracę mieć. I co ma do tego państwo, że taki absolwent filologii jakiejś tam nie ma po dyplomie zajęcia? Ma tworzyć fikcyjne etaty a za pensje tysięcy takich nierobów mamy płacić my? Chcesz autorze zrzucać się na pensje dla nierobów? Bo ja nie.

autor: Speedway, data nadania: 2014-06-29 21:28:41, suma postów tego autora: 164

Dlatego te artykuły i całe zamieszanie wokół nie zrobiły na mnie żadnego wrażenia.

O ch..ni pod nazwą "polska jelita polityczna" (to nie literówka) mam od dawna wiedzę i wyrobione zdanie. Tylko czy w tym przypadku to ryba psuje się od głowy czy gnije cała? Bo niby we władzach jakiegoś Pierdziszewa Dolnego jest inaczej? Ha, ha.

autor: szczupak, data nadania: 2014-06-30 23:52:46, suma postów tego autora: 3747

A jednak państwo...

Bo sprzyja złudzeniom, które prowadzą do rozczarowań kończących się czasami nawet tragicznie.

autor: steff, data nadania: 2014-07-01 10:22:48, suma postów tego autora: 6626

Dla kogo lewica w dewastowanym państwie ?

Znamienne , że rządzącym udało się znakomicie zatomizować i zniechęcić społeczeństwo do polityki . W dyskusjach dominuje zawiść , przy czym porównania zaczynają się od wysokości emerytury , lewych zarobków na tym samym społecznym poziomie . Robotnicy i inni pracujący nie identyfikują się z lewicą i nie oczekują od niej wsparcia . Elita traktowana jest z przyzwoleniem na czerpanie korzyści . Młodym polecam happening z odczytaniem w rocznicę strajków sierpniowych tekstów ówczesnych wystąpień Wałęsy , Gwiazdy czy Kuronia . Dziś to tylko rozbawi słuchaczy , jeśli się znajda . Zadziwia mnie niechęć do młodych absolwentów wyższych uczelni . Ich poziom jest pochodną celowej polityki państwa , preferującej prywatne uczelnie . Państwo zatraciło swoje funkcje organizatora życia kraju . Najważniejszym celem jest wydanie szmalu na nikomu niepotrzebne rakiety i przepychanki przy kolejnych przetargach na broń . Przy takim rządzie Polska jednak jeszcze się rozwija , produkcja idzie w miarę , jedynie giełda , sztucznie pompowana przez OFE , zaczyna mieć zadyszkę . I o dziwo . Ci wszyscy , którzy tak zachwalali tą reformę mają się dobrze i cieszą wysokim poparciem i szacunkiem społecznym . Tak naprawdę , zanikło myślenie państwowe , a modne jest szpanowanie europejskością , otwartością i każdą inną –ością . Lewica zanurzyła się po pachy w tym nurcie . Czołowi przywódcy najpierw patrzą , kto ma ilu posłów w Sejmie i przebierają nogami , żeby załapać się do jakiejkolwiek koalicji . Dla kogo potrzebna jest dzisiejsza lewica w upadającym państwie ?

autor: qaduc, data nadania: 2014-07-02 07:43:32, suma postów tego autora: 296

speedway

uczelnie produkuja bezrobotnych na wszystkich kierunkach

autor: nikyty, data nadania: 2014-07-05 11:27:52, suma postów tego autora: 3572