Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Komentowany tekst

Inka, czyli gender polski

a ja bym zapytała

kto nieletniej aż tak namieszał w głowie, że przypłaciła to życiem...

autor: hania.buzia, data nadania: 2016-09-12 10:48:56, suma postów tego autora: 110

@

Że młodość, że śmierć, że dziewczyna, że antykomunizm, ale co tu do celebrowania? Tu też polska prawica jest wtórna, historia setek tysięcy dziewczyn z Bund Deutscher Madel. To nie są wzory dla lewicy.

autor: lemski, data nadania: 2016-09-12 11:57:38, suma postów tego autora: 368

Hania ma rację,

za śmierć Inki odpowiadają ci, co jej w głowie namieszali. Niczym się nie wykazała, przyłączyła się do jakiejś bandy, bo wydawało jej się, że to bohaterowie.
No ale jest to prawicowy ochłap dla kobiet, ma stwarzać pozory, że takie wspaniałe są kobiety opowiadające się po stronie krk i patriarchatu i że za "właściwą postawę" moga być wynoszone na piedestał.

Moja babcia była żołnierzem AK - do czasu rozwiązania tej formacji przez dowództwo rzecz jasna. Nie została "wyklętą", ciężko pracowała i była jedną z wielu milionów cichych bohaterek i bohaterów tamtych dni, którzy nasz kraj podnieśli z gruzów. Nie było o niej programu w TV, nie będą o niej uczyć na lekcjach historii. I co z tego? Te wszystkie "wyklęte" i tak jej do pięt nie dorastały.

autor: Szara mysz, data nadania: 2016-10-03 12:24:02, suma postów tego autora: 103