Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Komentowany tekst

Lewica i patriotyzm

Kocham Cię Polsko!

Tym z których *wyparowuje polskość* (albo już wyparowała) takie słowa nie przejdą przez usta, ani nawet przez myśl, bo przecież to jest podstawowe wyznanie polskiego patriotyzmu, ukształtowanego w rodzinie, w szkole, owszem także i w Kościele, którym oni pogardzają.

Jednak, mimo tej ich pogardy i wysiłków retorycznych nie da się zaprzeczyć mającemu miejsce widocznemu już *odrodzeniu uczuć patriotycznych* Polaków zwłaszcza wśród młodzieży w Polsce gdzie setki tysięcy ludzi solidaryzując się z potrzebującymi specjalnej, kosztownej pomocy medycznej pomaga im swoimi zwykle ciężko zarobionymi pieniędzmi, gdzie tyleż młodych ludzi uczestniczy w akcjach Orkiestry Świątecznej Pomocy zbierając datki i pieniądze na pomoc dla służby zdrowia, gdy tysiące młodych ludzi wyjeżdża na organizowane przez KK i państwo misje do wielu krajów trzeciego świata niosąc pomoc i opiekę potrzebującym, gdzie tysiące wolontariuszy za *Bóg zapłać* uczestniczy w akcji "Światowych Dni Młodzieży" w Krakowie poświęcając swój trud i czas Polsce. Nie da się zaprzeczyć widząc tysiące polskich kibiców, którzy poubierani w narodowe barwy wędrują po wielu krajach świata, żeby pomagać tysiącom polskich sportowców w barwach narodowych w osiąganiu sukcesów międzynarodowych.
Nie da się zaprzeczyć, bo ostatnie sondaże opinii publicznej wskazują na wzrost poparcia wśród młodych ludzi dla opcji politycznej, która stawiała (i dalej to czyni) na odrodzenie patriotyzmu w Polsce. Dzisiaj dwie trzecie młodych ludzi na nią stawia.

Nie da się zaprzeczyć, dlatego ci którzy za swój cel mają obrzydzenie Polakom polskości starają się pokazać ją w zabarwieniu rasistowsko ksenofobicznym i klerykalnym, co ma pozory słuszności i niejednego może zbałamucić, ale te zjawiska nie stanowią istotnego problemu społecznego i na ogół nie odbiegają z wyjątkiem klerykalizmu od sytuacji w innych krajach Europy. Klerykalizm w Polsce o tyle ma ma rację bytu o ile KK promuje postawy społeczne i patriotyczne.

Autor pisze:
*Bo w Polsce patriotyzm zawsze – tak po prostu się stało i tak to wynika z historii kojarzyć się musi ze sznytem endeckim i oenerowskim entourage.*
Komu *musi* temu się kojarzy :), większości zdrowych na umyśle młodych ludzi z pewnością się nie kojarzy, bo patriotyzm odczuwa się przez pragnienie dobra ojczyzny, szacunek i dumę z osiągnięć swoich przodków i własnych w walce o jej niepodległość i suwerenność oraz z uczciwej pracy na wspólne dobro we wspólnym domu. Nie dotyczy to oczywiście ludzi o indywidualistycznym, kosmopolitycznym lub wręcz antypolskim nastawieniu.

Autor pisze dalej:
*Czym więc patriotyzm w wieku XXI winien być dla polskiej postępowej, progresywnej, patrzącej w przyszłość lewicy ? Na pewno musi nieść jakiś pierwiastek utopijny.*
i dalej:
*Lewica w swej narracji powinna, musi wręcz, opowiadać się za pluralizmem (politycznym w skali globalnej przede wszystkim), przeciwko wszelkiej jednostronnej hegemonii. I to jest kolejny element patriotyzmu globalnego jaki winien być mocno zaakcentowany w lewicowej narracji na temat patriotyzmu.*
Tak więc zamiast patriotyzmu rozumianego przede wszystkim jako miłość ojczyzny, różni quasilewicowcy proponują jakiś *patriotyzm globalny* z *pierwiastkiem utopijnym*.

Nieco wcześniej w dyskusji na tym forum napisałem:
Po co lewicy patriotyzm ?
Bo *lewicowy etos zmieniania świata na lepsze* nie wypalił i stracił zaufanie społeczne. Został zastąpiony przez prawicę *patriotycznym etosem zmieniania narodowego bytu na lepsze*.

Jak dotąd wydaje się, że to ostatnie jest lepszym paliwem dla społecznego pieca niż to lewicowe, ale trzymanie się patriotyzmu przez lewicę już nie zaskarbi sobie zaufania społecznego.
Lewicowy kożuszek patriotyzmu podszyty sztucznym tworzywem internacjonalizmu i kosmopolityzmu nie grzeje jak należy i wyszedł z mody.
Teraz wygląda na to, że prawica w Polsce jest bardziej lewicowa od *lewicy*.
Bo ta ostatnia to:
*Ni pies ni wydra, coś na kształt świdra*, jak mawiał *klasyk* polskiej lewicy.

Dzisiaj naprawdę z podziwem patrzę na budzący się z jakiegoś marazmu patriotyzm Polaków i cieszę się, że coraz więcej młodych ludzi nie wstydzi się wołać:
Kocham Cię Polsko !

autor: Adrem63, data nadania: 2017-07-17 08:24:50, suma postów tego autora: 1687

jedna uwaga

nie zachwycam się Napoleonem ale czy w tym czasie Hiszpanie nie walczyli o klerykalną, zacofaną, autorytarną Hiszpanię, tragedią tych kilkudziesięciu tysięcy postępowych Hiszpanów którzy poparli Józefa Bonaparte i jego reformy jest to że Napoleon ich cynicznie wykorzystał.Co do powstańców haitańskich to czy w jakiś czas potem nie urządzili pogromu tzw. mulatów.

autor: czerwony93, data nadania: 2017-07-22 13:52:35, suma postów tego autora: 2213

niestety

w Polsce lewica która głosiła by hasła patriotyczne i tak nie przebiłaby prawicowych szowinistów

autor: czerwony93, data nadania: 2017-07-24 13:40:23, suma postów tego autora: 2213