Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Komentowany tekst

Ani Trzaskowski, ani Jaki

socjaldemokracja twarzą zmiany ?

Ciężko obecnie zanegować kapitalizm z pozycji socjaldemokratycznej. Zresztą nie ukrywajmy, że zawsze było to trudne. Socjaldemokracja to poszerzanie kapitalistycznego systemu o pewne niekapitalistyczne elementy, tak było w każdym razie gdzieś do około 1985-1990 roku. Od tego czasu mysl socjaldemokratyczna jest w powijakach, nijaka, ugrzeczniona, wprost systemowa i bez pomysłów, które mogłyby porwać np młodzież. Socjaldemokracja, jak i chadecja, to stronnictwa emerytów i osób w wieku przedemerytalnym, które załapały się na kąski państwa opiekuńczego bądź, jak w Polsce, na pracę w budżetówce i okolicach. Socjaldemokracja to grób lewicy. Jeśli ma powstać z grobu musi być bardziej radykalna, mocniej postępowa, mniej demokratyczna w obecnym sensie, a szukająca demokratyzacji w innych kwestiach. Także zauważająca problemy, m.in. ten, że sporą część wykluczonych dziś stanowią biedni mężczyźni, a nie tylko kobiety same w sobie. Zauważenie tego będzie kluczem do zatrzymania "populistycznej" prawicy i odwrócenia biegu dziejów, a przynajmniej poprawienia wyników wyborczych ...

autor: tomasz_rysz, data nadania: 2017-11-05 18:44:57, suma postów tego autora: 883

Fałszywy synonim

Synonimiczne traktowanie skrótowca SLD i słowa "Lewica" jest już passe przynajmniej od dwóch lat i sądzę, że pomimo starań polityków SLD starających się "sprawnie narzucić własną narrację" ten stan już się nie zmieni.

autor: placownik, data nadania: 2017-11-05 18:56:44, suma postów tego autora: 18

SLD

jasno opowiedziala sie po stronuie neolibarałów z Nowoczesnej. Zanik tej partii postępuje pod wodzą Czarzastego. dobrze, bo robi się miejsce dla społecznej lewicy w Polsce

autor: Wilkinson, data nadania: 2017-11-07 21:24:18, suma postów tego autora: 429

Jeżeli PiS zmieni ordynację tak, że decydować będzie I tura

W przeciwnym razie kandydat SLD powinie być, ale na litość Boską, dlaczego to ma być zgrany, usunięty z partii politykier?

autor: west, data nadania: 2017-11-12 16:31:41, suma postów tego autora: 6492

west

>Jeżeli PiS zmieni ordynację tak, że decydować będzie I tura to oczywiście wspólny kandydat opozycji jest konieczny, by nie dopuścić do rządów faszyzującej prawicy w Warszawie.<
Trudna sprawa, bo lud warszawski może bardziej cenić sobie *rządy faszyzującej prawicy* niż przedłużenie rządów lewicującej szajki kombinatorów. Co do kandydata SLD to oczywiście masz rację, ale tam już trudno znależć niezgranego tuza.

autor: Adrem63, data nadania: 2017-11-18 07:56:00, suma postów tego autora: 1712

Adrem63

>lewicującej szajki kombinatorów

Kogo masz na myśli? HGW i jej ekipa jest "lewicująca"?

autor: lewicowiec, data nadania: 2017-11-18 22:33:24, suma postów tego autora: 300