Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Komentowany tekst

Glosa do klimatycznego Armagedonu

Panie Radosławie

Pan walczy w komentarzach z mainstreamem, a w tej kwestii prezentuje Pan pogląd identyczny z mainstreamem. Powtarzanie kwestii ekologicznej zagłady zawsze i wszędzie. Współczesne "opium mediów".
Btw. jeśli jakaś lewica ma być samodzielnym bytem, to na tę kwestię powinna mieć własne zdanie, a nie powtarzać to, co mówią w głównym korporacyjnym ścieku.
Do namysłu ideologom i politykom/politykującym. Kto się powtarza, ten się anihiluje. Powtarzamy bzdury o zagładzie, ciągle mówimy o dwutlenku węgla i powtarzamy mantrę o antropogenicznym ociepleniu klimatu.
Prawdziwy problem, czyli tony śmieci i tak pływają po oceanie. Inne prawdziwe problemy też czekają na rozwiązanie...

autor: tomasz_rysz, data nadania: 2019-07-09 19:13:46, suma postów tego autora: 1046

Są różne uzależnienia: od wódki, narkotyków czy nawet od seksu(?) a nasz Autor uzależniony jest od..

...Marksa.
*
I niemal w każdym opracowaniu, które nam tu przedstawia, musi nawiązać do swego guru, choćby nawet bez sensu, bo co to za odkrycie że kapitalizm generuje zyski . Każdy rozumie przecież, że żeby wyprodukować towar niezbędny dla rozwoju społeczeństwa ( także, a może przede wszystkim ludziom pracy), kapitalista musi wypracować zysk, bo w przeciwnym wypadku nic nie będzie produkował i pojedzie na ryby w tym czasie, gdy reszta społeczeństwa będzie zdychała z głodu i zimna.
A ludności na świecie nieustannie przybywało.

Komuniści zastąpili ten mechanizm przymusem i po siedemdziesięciu latach zorientowali się, że więzy społeczne ulegają uwstecznieniu, ludzie zamykają się w kręgu własnych spraw pokrzepiając się wódeczką.
W rozwoju gospodarczym i społecznym pozostali daleko za społeczeństwami kapitalistycznymi.
I wrócili komuniści do kapitalizmu.

Czy z tego wynika, że kapitalizm jest bez wad? - no, bez żartów, społeczeństwa z trudem torują sobie drogę do lepszego życia ale dzięki postępowi technologicznemu i wzrastającej wydajności pracy są w stanie utrzymać przy życiu połowę ludów Afryki, które bez tej pomocy wymarłyby z głodu.

Marks potępiał kapitalizm nie zdając sobie sprawy z tego, że nie ma dla niego alternatywy.
To Autora nie zniechęca - nadal powołuje się na niego, samemu się przy tym ośmieszając.

Inna sprawa.
Gdy tylko Autor zaczyna sam myśleć i formułować samodzielne wnioski ( bo Marks o tym nie pisał), zaraz topi się na samym brzegu:
"Homo sapiens wytępił u zarania swej ekspansji inne podgatunki ludzkie – neandertalczyka, homo floresiensis czy denisowian."
Nie nie panie Autorze – homo sapiens był czarny jak smoła, bo przybył z Afryki. To neandertalczyk był biały i bynajmniej żaden z tych wymienionych gatunków nie zginał - neandertalczyk wchłonął denisowian i homo flarestentis i w chwili zetknięcia się z homo sapiens był hybrydą ( jeśli tak można powiedzieć) a potem sam został wchłonięty przez ludy z Afryki ( czyli homo sapiens).

Sam Autor ( jeśli nie pochodzi bezpośrednio z Czarnego Lądu, a nie pochodzi, bo jest biały i z wąsami) nosi w swoim genomie 2% genomu już wcześniej zmutowanego neandertalczyka a ludzkość pochodzenia azjatyckiego i europejskiego w sumie "pożyczyła" sobie od nich około 20-30% ( bo nie każdy Europejczyk ma te same geny neandertalskie).

W innych sprawach też jest Autor ahistoryczny , bo ocenia minione wieki z dzisiejszej perspektywy.
I tak dla przykładu: niewolników biali nie kradli z Aftyki ale zwyczajnie kupowali od innych Afrykańczyków, którzy dla zysku polowali na pobratymców z innych plemion ale też czasem realizując w ten sposób swoistą politykę demograficzną u siebie w latach głodu.

Czerwonoskórzy też nie byli niewiniątkami - zanim pojawili się u nich biali, prowadzili między sobą wyniszczające wojny, nie wzbraniając się przed ludobójstwem, wybijając przeciwników w pień.

Jednym słowem, panie Autorze, świat nigdy nie był czarno-biały, jak to sobie Pan dziecinnie wyobraża!

I cytowanie Marksa nic na to nie pomoże!

autor: tarak, data nadania: 2019-07-09 21:36:35, suma postów tego autora: 2717

poprawka: powinno być "floresiensis"

*

autor: tarak, data nadania: 2019-07-10 20:35:56, suma postów tego autora: 2717

mylisz się jak zwykle Kolego Tarak...od lat

To zaś co nie jest zmienne w Twoich komentarzach do nienawiść do marksizmu oraz bardzo mądrego Europejskiego Semity...Pozdrawiam Marksista Chrześcijański JJC

autor: JJC, data nadania: 2019-07-15 00:14:28, suma postów tego autora: 1418

errata i coś jeszcze

Errata i coś jeszcze
***To nienawiść do marksizmu oraz bardzo mądrego Europejskiego Semity...*** Przypominasz mi Kolego Tarak takiego Kolegę z SLD, co kiedyś napisał w prasie...***Byłem marksistą, ale mi przeszło.***

To takie popularne... Jak np. ***byłem socjalistą, ale wysiadłem z czerwonego tramwaju na przystanku Wolność...***

Pozdrawiam, ale mi przeszło...tylko nie wiem, co?
Marksista chrześcijański JJC

autor: JJC, data nadania: 2019-07-15 15:24:02, suma postów tego autora: 1418