KORZYSTACIE Z TEGO NIBY ,,DZIKIEGO''KAPITALIZMU.OTÓŻ W POLSCE KAPITALIZMU JEST JAK NA LEKARSTWO.TO DZIĘKI SOCJALISTOM WSZELKIEJ MAŚCI JEST TAK DUŻE BEZROBOCIE-BALCEROWICZ,MUMIA WOLNOŚCI,SLD,PiSuar.WY SIĘ OD NICH NIE RÓŻNICIE-BYLE DO KORYTA SIĘ NAPCHAĆ I ŻYĆ Z PIENIĘDZY PODATNIKA-JA NA SZCZĘŚCIE JESTEM W SZAREJ STREFIE I NIE INTERESUJĄ MNIE CI ZŁODZIEJE.PODATKÓW NIE BĘDĘ PŁACIŁ,DOPÓKI NIE BĘDĄ TAK NISKIE JAK W PAŃSTWIE DOBROBYTU,CZYLI W USA.ALE WY WOLICIE,ŻEBY BIEDA I BEZROBOCIE BYŁO-BO CO BY BYŁO Z LEWICĄ? TYLKO UPR MOŻE RZĄDZIĆ UCZCIWIE I BEZ ZŁODZIEJSTWA.GŁOSUJCIE NA UPR!!!PRĘDZEJ CZY PÓŹNIEJ WYGRA WYBORY.
na którego pochodach 1-majowych rej wodzi autor, nie był przypadkiem za urynkowieniem służby zdrowia?
bo w tym czasie pracuję w przeciwieństwie do socjalistów i komunistów
jedź sobie do tego usraju skoro tam tak dobrze.Nie po to Demoniczne Kaczki Zagłady Społecznej odzyskują kolejne instytucje, żeby Szarej Hołocie dobrze robić.
Nie potrafię dociec, jaki związek ma wypowiedź "anty prl" z komentowanym artykułem. Może ktoś by mi pomógł?
Do "anty prla" dwa pytania - łatwe, bo upał przeszkadza w myśleniu:
1. Lepiej się wzorować na super wolnorynkowym kapitalistycznym Hondurasie, czy na szarej socjalistycznej Finlandii?
2. Czy dobrobytowi USA przypadkiem nie pomaga deficyt handlowy wynoszący ok 3mld USD. Dziennie!
A z tą szarą strefą i niepłaceniem podatków radziłbym uważać. W demokratycznym państwie (także w USA) można za to wylądować w kryminale. Prędzej niż za przynależność do partii komunistycznej.
Porównaj sobie lepiej cwaniaczku super socjalistyczną Wenezuelę z zapyzialą, wolnorynkową Szwajcarią. Chyba jak robiłeś niedzielne zakupy w hipermarkecie to Ci puszka z groszkiem spadła z najwyższej półki na głowę. Oczywiście zaraz mi powiesz, że Szwajcarią jest państwem socjalistycznym, a Wenezuela pod rządami Chaveza to raj na ziemi. Doceniam tę oryginalną optykę i świeżość umysłu.
A teraz pytanie za sto punktów: wymień mi taki duży, fiński koncern produkujący telefony komórkowe, który jest wg Ciebie kwintesencją socjalistycznej gospodarki planowej. Dla ułatwienia powiem że zaczyna się na literę "N".
sam sobie lpiej pewne rzeczy posprawdzaj. A przede wszystkim w jaki sposob panstwo finskie poprzez specjalne fundusze kreuje planowo postep technologiczny. Nokia jest tylko tego efektem.
Gwoli scislosci we wspolczesnej ekonomii raczej nie uzywa sie absolutnego przeciwienstwa prywatne-panstwowe, bo jest wiele etapow posrednich. Vide funkjonalna teoria wlasnosci. A Nokia akurat jest typowym przykladem quasi-prywatnej firmy, ktora koegzystuje wraz z panstwem i panstwa ma na nia ogromny wplyw. Dlatego tez, podobnie jak koncerny japonskie ma inna hierarchie celow, niz typowe przedsiebiorstwa prywatne.
A co do Wenezueli i Szwajcarii - nie sadze, zeby udzial panstwa w gospodarce wenezuelskiej byl az tak radykalnie wiekszy, niz w Szwajcarii.
Oczywiście, masz rację