z kanapy przeniósł się na krzesła. Czy oznacza to dalszą jego marginalizację?
Czy ktoś jest w stanie wyłuszczyć jak się przedstawia sytuacja w polskim Attac?? Co takiego się stało, że rozeszli się ze środowiskiem PPP ?? W ogóle to oni zajmują się czymś konstruktywnym ?? Ehh właśnie taka jest sytuacja w Polsce, człowiek chce coś zrobić, zacząć działać...ale nie ma poprostu atrakcyjnej oferty lewicowej:(
CO Z ENERGIĄ ODNAWIALNĄ, którą propagujecie wspólnie z Pawlakiem i Lepperem? Jean Ziegler, specjalny sprawozdawca ONZ określił produkcję biopaliw z upraw roślin jadalnych mianem "zbrodni przeciwko ludzkości". Zdaniem Jeffrey'a Sachsa, dyrektora Instytutu Ziemi Uniwersytetu Columbia "napełniamy baki naszych samochodów jedzeniem. Zamiana kukurydzy na etanol nie ma najmniejszego sensu".
tak, attac zajmuje się bardzo konstruktywnymi rzeczami, m.in. czystką wśród niewygodnych działaczy i nawoływaniem do siłowego przerwania strajku w budryku (casus szolca). to taki nasz polski, bardzo maryjny i "częstochowski" antykapitalizm. śmiechu warte! :)
"zaznaczyli, iż ich ATTAC skupia wiele środowisk, od lewicy, poprzez socjaldemokrację, a nawet konserwatystów,"
To bardzo interesujace w kontekscie historii naszego ATTACu :-)
zapomniales o bardzo konstruktywnym dzialaniu polegajacym na wyrzucaniu aktywistek za chec udzialu w szczycie w Rostocku;)
attack nie robi nic poza oczyszczaniem szeregow z elementow wywrotowych:D tyle, ze po ich usunieciu zostala grupa mieszczaca sie w kanciapie szefostwa;)
Bomst trafiłeś w sedno! :) Energia odnawialna itp. to taka modna lewicowość , nie do końca przemyślana ale 'trendy' i 'jazzy' Czyli generalnie polski attac to straszna kiszka?? Niech ktoś zorientowany rozjaśni istotę ich konfliktu z PPP!
a tak, masz rację, przepraszam! zapomniałem o ich programowym alterglobalizmie polegającym na organizacyjnym zamordyzmie i wykluczeniu. sorki!
Wreszcie mogę się zgodzić z rote_fahne: ja też zarzucam ATTAC-owi prowadzenie czystek w niewygodnych działaczy (z założycielami włącznie) :).
ATTAC ramię w ramię z młodzieżówką SdPl, która to partia popiera prywatyzację??!!
Jestem za tym, by ATTAC jednoczył różne środowiska, ale żeby otwierać się na neoliberałów?!
ma dyskusyjną przeszłość, ale od niedawna robi rzeczy bardzo pozytywne. Jest nawet sprawa, w której wystąpił jako sumienie lewicy.
widzisz, "rewolucja" attac-polska zżera własne dzieci...
jak już musisz trollować, rób to inteligentniej. Ziegler mówi o trwonieniu płodów rolnych Trzeciego Świata przez pośredniczące w handlu żywnością korporacje, którym zyskowniej jest sprzedać je na biopaliwa niż na nakarmienie TAMTEJSZYCH głodnych. W Polsce obecnie nierówności społeczne tego pułapu na ogół nie osiągają i problemem jest raczej otwieranie nowych rynków zbytu dla naszych chłopów, w czym biopaliwa mogłyby pomóc - o to chodziło Lepperowi (i to położyła BEATA Gilowska, której o wrażliwość na problemy niewłaściwej dystrybucji rolnej w Trzecim Świecie chyba nikt nie posądza).
No i znowu te niejasne i niezrozumiałe nawet dla kogoś, kto mniej więcej regularnie loguje się tu od ponad roku przepychanki - zamiast dyskusji o celach i środkach. Gdyby na lewicy.pl pojawiła się dyskusja o Misiu Kolargolu, zostałaby natychmiast przewekslowana na personalki i międzyorganizacyjne targowisko.
ktoś podejmuje jakieś słuszne inicjatywy na rzecz budowy w tym kraju lewicowego środowiska, a tu na dzień dobry same pomówienia, wyzwiska i personalne jazdy... ludzie, rozejrzyjcie się, spójrzcie na sondaże, popytajcie ludzi co myślą o lewicy. tutaj nie ma miejsca na dzielenie się i napieprzanie w siebie nawzajem, bo lewica w tym kraju i tak już prawie wyginęła.
- dokładnie. Ci co kiedyś robili czystki potem sami ulegli czystkom. Hasta la vista, babe :).
masz calkowita racje w analizie polskiej lewicy, problem jest tylko z tym, ze attac wlasnie ja dzieli i wyrzuca ludzi tylko dlatego, ze dzialaja w "nieslusznie" lewicowych organizacjach. to nie zadne personalne jazdy, rowniez ich nie znosze, tylko smutne fakty:( jezeli chcesz, moge ci przeslac elaborat kogo i za co wyrzucili z Attac- i to nie w "przeszlosci", tylko w ciagu ostatnich kilku miesiecy. Przez to polski Attac jest postrzegany bardzo negatywnie w Attac niemieckim i francuskim. Napisz maila, to podesle info.
w takim razie chętnie poproszę o info, jestem niezmiernie ciekawy kogo i za co wyrzucono: kontakt@lukaszmarkowski.pl
Ja też bym prosił :) : komuchme@gazeta.pl