Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Wiśniewski: Głupota Recenzenta, czyli polski problem z Wallersteinem

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Bardzo

dobry tekst.

autor: Angka Leu, data nadania: 2008-05-17 20:37:15, suma postów tego autora: 3102

Ktoś mi może wyjaśnic

Dlaczego zdaniem niektórych kapitalizm zaczął się XVI wieku?

Bo jak zawsze czytam ksiązki dotyczące historii to wychodzi mi najwcześniej druga połowa XVIII wieku:)

Niedługo stwierdzimy że kapitalizm zaczął się w paleolicie

autor: Tomek Sosnowski, data nadania: 2008-05-17 23:02:45, suma postów tego autora: 568

...

Bo zdaniem niektórych, już w XVI wieku bardziej istotny zaczął być kapitał i prywatna własność produkcyjna niż dziedziczne tytuły czy nieproduktywne posiadłości ziemskie.

Nic się nie martw - Le Goff w "Sakiewce i życiu" zalążki kapitalizmu widzi już w XIV wieku.

autor: Durango 95, data nadania: 2008-05-17 23:50:19, suma postów tego autora: 3848

Wallerstein zdaje się lansuje tezę

że system kapitalistyczny upadnie za jakieś 50 lat. Problem w tym że ja mam tylko jedno życie... Choc z drugiej strony fajnie będzie mówic do wnuków że kiedys istniało coś takiej jak pieniądze i karabiny;)

autor: Tomek Sosnowski, data nadania: 2008-05-19 20:56:39, suma postów tego autora: 568

Wallerstein

drogi Tomku przede wszystkim zaznacza że upadek kapitalizmu nie musi oznaczać iż w jego miejsce "powstanie" coś lepszego i dającego więcej wolności. Nie ma więc pewności, że za 50 lat będziesz mógł wspominać wnuką o reliktach przeszłości takich jak pieniądze i karabiny, bo kto wie czy właśnie te drugie nie będą najwłaściwszym prezentem dla wnucząt :-(

autor: marco, data nadania: 2008-05-20 16:59:22, suma postów tego autora: 160

Kapitalizm zdaje sie upada jakoś tak od lat 70-tych

zeszłego wieku. Trzeba przyznać że śmierć ma piękną ;-)

autor: Dobrodziej Pracodawca, data nadania: 2008-05-22 22:56:29, suma postów tego autora: 2714

Pieniądze i broń palna

istniały już na długo przed kapitalizmem.

autor: Vanzetti, data nadania: 2008-05-23 13:22:45, suma postów tego autora: 139

Przeczytałem

To jest jedyna książka Wallersteina jaką przeczytałem.

Pisząc krótko - uważam ją za trywialną. Odniosłem wrażenie, że mam do czynienia z lekturą,która może być dobrym wprowdzeniem dla ambitnego licealisty zainteresowanego poszerzeniem swojej wiedzy o rozwoju gospodarki/polityki itp., przedstawionym w różnych ujęciach.
Próba przedstawienia teorii autora jest w moim odczuciu mało udana i sprowadza się do neologizmów (gdyby oceniać wkłąd własny autora). Za zupełnie błędne uważam posługiwanie się przez Autora pojęciem asymptoty (cel użycia, a to czym asymtota jest).

autor: denver , data nadania: 2008-09-09 21:30:51, suma postów tego autora: 2

Dodaj komentarz