dobry tekst.
Dlaczego zdaniem niektórych kapitalizm zaczął się XVI wieku?
Bo jak zawsze czytam ksiązki dotyczące historii to wychodzi mi najwcześniej druga połowa XVIII wieku:)
Niedługo stwierdzimy że kapitalizm zaczął się w paleolicie
Bo zdaniem niektórych, już w XVI wieku bardziej istotny zaczął być kapitał i prywatna własność produkcyjna niż dziedziczne tytuły czy nieproduktywne posiadłości ziemskie.
Nic się nie martw - Le Goff w "Sakiewce i życiu" zalążki kapitalizmu widzi już w XIV wieku.
że system kapitalistyczny upadnie za jakieś 50 lat. Problem w tym że ja mam tylko jedno życie... Choc z drugiej strony fajnie będzie mówic do wnuków że kiedys istniało coś takiej jak pieniądze i karabiny;)
drogi Tomku przede wszystkim zaznacza że upadek kapitalizmu nie musi oznaczać iż w jego miejsce "powstanie" coś lepszego i dającego więcej wolności. Nie ma więc pewności, że za 50 lat będziesz mógł wspominać wnuką o reliktach przeszłości takich jak pieniądze i karabiny, bo kto wie czy właśnie te drugie nie będą najwłaściwszym prezentem dla wnucząt :-(
zeszłego wieku. Trzeba przyznać że śmierć ma piękną ;-)
istniały już na długo przed kapitalizmem.
To jest jedyna książka Wallersteina jaką przeczytałem.
Pisząc krótko - uważam ją za trywialną. Odniosłem wrażenie, że mam do czynienia z lekturą,która może być dobrym wprowdzeniem dla ambitnego licealisty zainteresowanego poszerzeniem swojej wiedzy o rozwoju gospodarki/polityki itp., przedstawionym w różnych ujęciach.
Próba przedstawienia teorii autora jest w moim odczuciu mało udana i sprowadza się do neologizmów (gdyby oceniać wkłąd własny autora). Za zupełnie błędne uważam posługiwanie się przez Autora pojęciem asymptoty (cel użycia, a to czym asymtota jest).