Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Wielka Brytania: 42 dni bez sądu?

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

lewicowa partia daży do ograniczenia swobód obywatleskich?

niespotykane!

A swoją drogą, gdzie jakieś niusy o wprowadzanym ostatnio w Venezueli prawie o walce ze szpiegami? Przeoczyłem, czy nic sie nie pojawiło? Jesli nie było to dziwne, w końcu to spora sprawa, sam el Presidente te ustawe błogosławił.

autor: Dobrodziej Pracodawca, data nadania: 2008-06-12 08:56:17, suma postów tego autora: 2714

Taa, dobrodzieju

Partia Pracy to wszak takie "lewactwo", że aż słynie z wasalstwa wobec USA głównie za sprawą wojny w Iraku...

autor: RRRadykał, data nadania: 2008-06-12 10:10:31, suma postów tego autora: 1084

Ee tam w wakacje

chcieli podwyższyc okres zatrzymań do 60 dni:):) Teraz to jest małe piwo;)

autor: Tomek Sosnowski, data nadania: 2008-06-12 12:35:27, suma postów tego autora: 568

a to o czyms świadczy?

a naszych do Iraku do kto wysłał? partia prawicowa?

autor: Dobrodziej Pracodawca, data nadania: 2008-06-12 12:54:49, suma postów tego autora: 2714

Dobrodzieju

Co ma wysłanie wojsk do Iraku przez Partię Pracy z lewicowością? A no to, że lewica od lat krytykuje USA za agresje na suwerenne państwa.

A co do pytania to odpowiedz sobie sam - czy partia wasalna wobec amerykańskiego imperializmu, liberalizująca kodeks pracy, obcinająca wydatki socjalne, prywatyzująca na masową skalę - to lewica?

I jeszcze jedno - co takiego lewicowego jest w brytyjskiej Partii Pracy w jej obecnym kształcie (za wyjątkiem prawa do małżeństw homo, co akurat popiera także część liberałów)?

autor: RRRadykał, data nadania: 2008-06-12 18:57:34, suma postów tego autora: 1084

"a naszych do Iraku do kto wysłał? partia prawicowa? "

No a jaka???? Samo to, że wysłała świadczy o jej prawicowości, a jest jeszcze pełno innych rzeczy.
Ile mozna gadać, że ezelde (oraz miłośnik wojny i karabinów Borowski) to żadna lewica.
A tym z Partii Pracy chyba już całkiem odbiło.

autor: Getzz, data nadania: 2008-06-12 19:09:02, suma postów tego autora: 3554

no to szybkie pytanie- kto glosuje na SLD?

ludie o prawicowych poglądach? powiedz wyborcy SLD że ma prawicowe poglądy a zaśmieje Ci sie w twarz. powiedz prawicowcowi że SLD to prawicowa partia a ten też zaśmieje Ci sie w twarz.
Moze cie sie napinać ze sld to nie lewica, bo jedyna koszerna lewica to , ale dla wikszości ludzi sld to jednak ugrupowanie lewicowe.
Podobnie z partią pracy.

autor: Dobrodziej Pracodawca, data nadania: 2008-06-12 23:16:10, suma postów tego autora: 2714

gdzies mi wcieło kawałek posta

miało być:
"Moze cie sie napinać ze sld to nie lewica, bo jedyna koszerna lewica to (tu wstawić ulubiona partię)"

autor: Dobrodziej Pracodawca, data nadania: 2008-06-13 07:40:40, suma postów tego autora: 2714

I to jest właśnie najgorsze...

Że SLD (i przybudówki) w tzw. oficjalnym dyskursie wciąż funkcjonuje jako lewica. Z pożytkiem dla bogaczy (baronów? tak ich nazywali?) z SLD, a ze szkodą oczywiście dla normalnej lewicy.

autor: Getzz, data nadania: 2008-06-13 13:18:31, suma postów tego autora: 3554

dobrodzieju zloty

Ja też mogę powiedzieć, że jestem kluczem dzikich gęsi odlatujących na południe, albo np. Wielkim Przedwiecznym Cthulhu, który śpi na dnie oceanu. A jak ktoś mi powie, że to nieprawda, to mogę zaśmiać mu się w twarz. Tylko co z tego?
Partia, która wprowadza np. ustawę o eksmisjach na bruk nie jest lewicowa z definicji. I nie chodzi tu o żadną jedyna "prawdziwą (koszerną) etc. lewice", to jest na poziomie podstawowej definicji.

Pisząc tak prosto, ze aż trywialnie Lewica jest programowo egalitarna (mówiąc jeszcze prościej po stronie biednych, słabszych). Z tym zgodzi się każdy lewicowiec. Dyskusja może zacząć się na tematy, czy oznacza to, że również po stronie dyskryminowanych ze względu na pleć, orientacje, rasę, inne (moim zdaniem tak), czy tylko wyłącznie chodzi o aspekt klasowy. Ale uwierz mi co do tego podstawowego nie może być wątpliwości. Innymi słowy lewica to postulowanie opieki państwa dla słabszych. Partia, która wprowadza rozwiązania, które w nich bezpośrednio godzą (w sposób tak ewidentny, ze nie może być co do tego wątpliwości), lewicowa nie jest z definicji. Niezależnie od tego jak by się nie nazwała "Sojusz lewicy", czy "kisiel z żurawiny".

autor: yona, data nadania: 2008-06-13 13:58:59, suma postów tego autora: 1517

Dodaj komentarz