"olewanie przez związkowe molochy walk pracowniczych o uczciwą płacę" (budryk, fagor-m, i inni).
Budryku olała przede wszystkim sama załoga kopalni, której 83% nie wzięło wzięło udziału w autopromocyjnych działaniach niszowych związków. To ciekawe, że do owej "walki" nie przekonała ich bliskość i bezpośrednia znajomość uczciwych, bojowych i niesprzedajnych związkowców z Sierpnia 80, z którymi mają na kopalni na co dzień do czynienia.
P. S. Rote, a czemu bojowy Sierpień 80, po kilkunastu latach istnienia ma tak niewielu członków w sektorze prywatnym? Dlaczego to ugodowe molochy związkowe musiały tworzyć struktury tam, gdzie było największe ryzyko: w hipermarketach, ochronie, niewielkich firmach zagranicznych? Dlaczego radykałowie z Sierpnia 80 woleli w tym czasie koncentrować się na wygodnej działalności w państwowych molochach?
Dlaczego SOLIDARUCHY nie "walczą" tylko gadają?Gdzie zapodziały się pro-pracownicze ideały ? Dla przypomnienia:...SOCJALIZM Z LUDZKĄ TWARZĄ- a co mamy teraz? Grzechy pracodawców !!!!! .......
Dlaczego zamiast walczyc tylko piszesz komentarze na forum internetowym?
i to wszystko... O żadnych tam walkach o prawa pracownicze mowy nie ma... Taka właśnie jest chadecja i chadeckie związki zawodowe...
a co o walkach pracowniczych mówi na co dzień PSL, z którego listy wyborczej chciałeś zdobyć mandat poselski, a który dziś współtworzy rząd z PO?
Ile zwiazkow zawodowych dziala w gadu-gadu s.a.?
ze strony Solidarnosci:
"W Warszawie odbyła się konferencja prasowa, podczas której ogłoszone zostały postulaty kampanii oraz "7 grzechów pracodawców".
Jak widac, wbrew temu co bredzi Luke, SOlidarnosc oglasza negatywne zjawiska i jednoczesnie oglasza kampanie walki z nimi. Pod haslem "Godna praca-godna emerytura" "S" zamierza zorganizowac wielotysieczne demonstracje (m.in. 29.08). Ja wiem, ze dla Luke to nie jest prawdziwa dzialalnosc zwiazkowa, to w koncu nie to samo co napisanie Gadu-gadu.
Tylko dlaczego Solidarność zdecydowała się być związkiem PiSu (związanym z PiS chyba nawet bardziej niż Sierpień z PPP)?
a to ciekawe - czyżby Solidarność i PiS miały tego samego lidera? Bo w PPP i Sierpniu 80 rządzi jednocześnie ten sam facet i jego klika.
Ano dlatego, ze ten PiS wcielal w zycie jej postulaty po slynnym porozumieniu Kaczynskiego ze Sniadkiem. Jak np. placa minimalna, czy ochrona publicznej sluzby zdrowia.
Solidarność nie jest tak blisko PiS jak Sierpień PPP, ale i tak...
Nie po to pompowano dolary z Zachodu w Solidarność, żeby walczyła o ludzi pracy, tylko by działała destruktywnie ku chwale kapitału. Przykładów jest wiele, choćby Poczta Polska.
ZASZUFLADKOWAŁEŚ MNIE , NADAŁEŚ MI ETYKIETKĘ pomimo, że mnie nie znasz.Ale Ci odpowiem: "WALCZĘ" w miarę swoich możliwości i czasami żałuję, bo wielokrotnie "oberwałem" za to poniżej kręgosłupa.Żałuję nie tego,że oberwałem ,ale tego, że się nadstawiłem dla innych i od tych innych nie uzyskałem wsparcia.Ale ciągle mam nadzieję, że nastąpi zrozumienie zasad wyzysku i ci, którzy powinni walczyć o swoje ,będą to robić.A co do SOLIDARUCHÓW,to zw.zaw. jest od skutecznej walki o godne życie ludzi, a nie od wyliczania grzechów kapitalistów i bycia przybudówką partii.Dotyczy to zresztą każdego związku.
Najpierw wrzuciles do jednego worka i nadales wspolna etykiete niemal milionowi pracownikow najemnych, po czym nagle placzesz ze ja zadalem ci pytanie doklandie wzorowane na twoim. Nie widzisz w tym swojej smiesznosci?
głupiutkie te twoje zarzuciki wobec Luca...
Jasne, że napisanie GG jest o wiele bardziej skomplikowane niż organizowanie manifestacji śniadkowych, co nazywasz "prawdziwą działalnością związkową" (bryle zapociły mi się z wrażenia)...
Przypominam, że kk też wymyślił se 7 grzechów głównych, które zawarł z swoim katechizmie (takie "omówienie" "dzieła głównego"):
1. pycha (superbia)
2. chciwość (avaritia)
3. nieczystość (luxuria)
4. zazdrość (invidia)
5. obżarstwo (gula)
6. gniew (ira)
7. lenistwo (acedia)
Katechizm, jak i współczesne nauczanie Kościoła, nie nazywa powyższych grzechami, ale częściej wadami, które prowadzą do grzechu.
Pierwsze litery łacińskich nazw siedmiu grzechów głównych tworzą słowo SALIGIA. Określenie to w Średniowieczu często używane było jako nazwa wszystkich tych grzechów łącznie...
Może by tak poprzestać na SALIGII, bo ona dotyczy głównie działaczy zz i większości "pracodawców", a nie wymyślać dla "maluczkich" nowe grzechy i kampanie, które psu na buty się przydadzą, tak jak 21 sławetnych postulatów?
(_*_)
wojtasku... rzuć w diabły GG i przerzuć się na komórę...
.
Ja mogę szufladkować i przyklejać etykietkę, bo znam SOLIDARUCHÓW (nie mylić z ideowymi członkami NSZZ Solidarność,są jeszcze tacy) a Ty o mnie nie wiesz nic, i to jest ta różnica , dzięki której ja mogę,wolno mi, a Tobie nie.Tak więc zarzut śmieszności jest nieuprawniony .
Hyjdla: A ja napisalem ze napisanie gadu gadu jest prostsze niz dzialalnosc zwiazkowa? Moje pytanie do Luke opieralo sie na przeswiadczeniu, ze jak ktos krytykuje innych za niedostateczna jego zdaniem dzialalnosc zwiazkowa, to powinien sam miec takowa na sumieniu.
debiliusz: jestes genialny! Ty mozesz sobie szufladkowac i krytykowacna lewo i prawo kogo popadnie , ale ciebie nie wolno, bo ty "ZNASZ WSZYSTKICH SOLIDARUCHOW" (czyli prawie milion ludzi) :-))) Rownie dorze moge napisac ze ja znac wszystkich takich internetowych bojownikow jak ty.