Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Bolek: 160 000 czynszu

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

.

Szeroko rozumiane prawo celowo zostało tak skonstruowane, by rozmaitej maści bandytom umożliwiać rabunek. Jest to zresztą jedna z form szybkiej odbudowy kapitalizmu w Polsce - kumulacja kapitału nie poprzez długoletnią, wielopokoleniową pracę (nb. czy to w ogóle gdzieś realnie miało miejsce?), lecz przy pomocy "prawa".

Warto zastanowić się, jak faktycznie pomóc tej rodzinie. Pomyślałem sobie, że może coś dałoby ewentulane naświetlenie sprawy w programie red. Jaworowicz. Ostatnio przedstawiony był tam proceder wyłudzania nieruchomości w rejonie Gdańska wartych kilkaset tysięcy za kilka tysięcy. Zgodnie z prawem - a jakże! Aktywną rolę grał w tym notariusz.

autor: Bury, data nadania: 2008-09-19 11:40:34, suma postów tego autora: 5751

Dla odmiany, trochę logiki

1. Dlaczego 134 100 złotych to "śmiesznie niska" kwota? Skoro byłaby rzeczywiście "śmiesznie niska", podczas licytacji nie brakowałoby kupców aby przebić tą cenę. A skoro najwyższą uzyskaną podczas licytacji kwotą było 105 000 złotych, to oryginalna wycena była raczej śmiesznie wysoka.
2. No tak, półtora roku i nie można wyeksmitować ludzi mieszkających bezprawnie na czyjejś własności, to prawda, taki absurd tylko w takich krajach jak Polska.

autor: jliber, data nadania: 2008-09-19 12:01:04, suma postów tego autora: 4329

...

masakra! mam pytanie do autora tego newsa, czy ma pomysł, jak pomóc tej rodzinie?

autor: rote_fahne, data nadania: 2008-09-19 12:03:26, suma postów tego autora: 1805

@Bury

abstrahując od tekstu artykułu.

Bury w Twoim poście ścierają się dwie podstawowe ideologie naszych czasów.

1) socjalistyczna – masz tyle ile da Ci państwo lub ile pozwoli Ci posiadać państwo.
vide – słynny PRLowski przepis o tym że na rodzinę może przypadać tylko jedno mieszkanie lub że nie wolno budować domów jednorodzinnych o kubaturze większej niż....(nie pamiętam o jaki metraż chodzi), czy słynne komunałki w Rosji czyli dzielenie dużych własnościowych mieszkań na mniejsze (jedno pokojowe).
Jak się żyło w rosyjskiej komunałce można przeczytać w świetnej książce laureata nobla J. Brodskiego „Półtora pokoja” (rodzina Brodskiego dostał jeden cały pokój i jeden do spółki z sąsiadem stąd tytuł)

2) kapitalistyczno – darwinistyczny – każdy ma tyle ile wyrwie życiu i śmierć frajerom.

autor: Cud2, data nadania: 2008-09-19 12:22:11, suma postów tego autora: 3207

pomóżmy tej rodzinie!

Myślę, że w tej sytuacji bardzo ważne jest nagłośnienie tej sytuacji bo Zborowski chwyta się coraz to nowych sposobów aby dobić rodzinę Kucharzyszynów. Z mojej strony prośba do wszystkich - nagłaśniajcie to gdzie się da. Pierwszy artykuł jest tutaj: http://www.sprawiedliwoscspoleczna.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=49:bandycka-eksmisja-na-bruk&catid=35:aktualnoci&Itemid=57
NAGŁAŚNIAJCIE GDZIE SIĘ DA. W razie czego kontakt ze mną: (0) 602 574 822.

autor: towPawel, data nadania: 2008-09-19 13:43:26, suma postów tego autora: 125

...

Cud2, Twój model "kapitalistyczno-darwinistyczny", gdy przychodzi do ustalenia kto jest frajerem w sposób jak najbardziej "darwinistyczny", czyli prosty, skuteczny i bezpośredni choć bez wątpienia brutalny od razu chce się schować za sukienką państwa. I w tym wypadku ma charakter wyjątkowo "socjalistyczny", bo państwo ma się opiekować taką biedną, "dyskryminowaną" owieczką. Można stosować tyle metod "wyrywania życiu" na ile pozwoli państwo i tyle z niej korzystać ile państwo użyje wobec innego na naszą korzyść. Cóż, wojsko, policja, sądy są potrzebne, by byle cwaniaczek mógł udawać, że nie jest frajerem..

Myślę, że panom Zborowskim zdecydowanie by się przydała "kuracja" stricte "darwinistyczna". Jak to mówią na prawicy: kara powinna odstraszać ewentualnych naśladowców..

jliber, a nie uważasz, że w działaniach panów Zborowskich też jest logika? Logika urzędnika :-)) To Ci się już podoba, jak sądzę. Liczy się własność, urzędnik może sobie być i państwowy, ale jego własność musi być prywatna, a właścicielem jest ten, który ją *aktualnie* posiada :-))

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2008-09-19 19:24:51, suma postów tego autora: 3566

Licytacja

Jliber chce zwrócic uwage na to, że w wycenie nieruchomości nie wzięto pod uwagę jednej kondygnacji budynku oraz przylegającej do niego dużej działki (691 m2). Jezeli tak faktycznie bylo i nieruchomośc zostala wyceniona na 134 tys. i to bez tych elementow a poźniej została zlicytowana jako calośc łacznie z kondygnacja i wzmiankowana działką to nabywca bezpodstawnie sie wzbogacil. Co jest penalizowane. Nastapiłyby równiez nieprawidlowosci w pracy komornika. Podkreslam, że te nieprawidlowosci nastapilyby gdyby faktycznie sprzedano nieruchomośc z działka i kondygnacja ktora nie byla wyceniana za cene 134 tys. ktora nie obejmowala wzmiankowane elementy(na przyszlosc prosze autorów o mniejszy dramatyzm a wiecej szczegółow prawnych). BYC MOZE TA DZIALKA ZOSTALA POZOSTAWIONA panstwu Kucharczykom ktorzy np. moga zalozyc dla niej odrebna ksiege wieczysta. Dodam , ze rzeczoznawca majatkowy (sam nim jestem) wycenia nieruchomośc w takim zakresie w jakim zleca mu komornik. Tutaj tez brak danych wskazujacych dlaczego rzeczoznawca nie uwzględnił działki i dodatkowej kondygnacji.Jliber nasza demokracja jest mocno kulawa i tu się ,jak sadze, zgadzamy, aczkolwiek z odmiennych powodów. Wiesz dobrze, że Kowalska/Kowalski jezeli wpadnie w dlugi to nie moze sobie pozwolic na prawnika i jest dosc bezbronny wobec machiny egzekucyjnej. Ustawa o ochronie lokatorow czesciowo broni ludzi przed ta machina. Tez nie jestem jej wielkim entuzjasto bo jest wykorzystywana rowniez przez kombinatorow. Zaznacze, że gdyby ustawa w takiej formie jak obecnie istniala w pierwszej polowie lat 90-tych to nie byloby tragedii klkuset tsiecy osob sprzedawanych z lokalami zakladowymi. Dopiero stworzenie systemu tanich i na przyzwoitym poziomie porad prawnych, nawet finansowanych przez panstwo, pozwoli zliberalizowac te ustawe i zmniejszyc mozliwosc wykorzystywnia jej przez cwaniakow.

autor: Krzysztof Mróź, data nadania: 2008-09-19 20:05:26, suma postów tego autora: 569

działka

Zborowski kupił całość, lecz w wycenie nie uwzględniono działki i piętra. Tę nieprawidłowość potwierdziła prokuratura zgłaszając ów fakt do izby, która ukarała biegłego. Posiadam całą dokumentację sprawy państwa Kucharzyszynów i jest ona na prawdę przerażająca. Pokazuje w jaki sposób w celu wzbogacenia za pomocą niejasnych powiązań można zniszczyć ludzi pozostając jednocześnie bezkarnym. Bez obrazy ale jiber broniąc Zborowskich jest kompletnym palantem. Jak widać dla liberałów liczy się tylko mityczna "własność", nie ważne że kradziona ale "własność". Ale spokojnie, bądźmy dobrej mysli:
"W tej bandy kasie ogniotrwałej
Stopiony w złoto krwawy pot
Na własność do nas przejdzie cały,
Jak należności słusznej zwrot."

autor: towPawel, data nadania: 2008-09-19 21:49:09, suma postów tego autora: 125

Licytacja 2

Towarzyszu Pawle, rozpisalem sie dlatego, że z artykulu nie moglem dowiedziec sie tego o czym Ty mnie poinformowałes. Masz racje , to horror. Przepraszam rowniez za to, ze potraktowałem Jlibera powaznie.

autor: Krzysztof Mróź, data nadania: 2008-09-19 22:46:35, suma postów tego autora: 569

Al-Facet, gdyby każda

poniewierana, bita i gwałcona kobieta przyjechała do stolicy(nawet na gapą) to stolica liczyłaby z pięć milionów obywateli. Albo i więcej...
.

autor: Hyjdla, data nadania: 2008-09-20 01:22:01, suma postów tego autora: 5956

Pomyliłam się ,ten tekst miał być niżej....

Towarzyszu... ja naprawdę nie wiem jak nazwać tego bandziora. To się w głowie nie mieści.
(_*_)

autor: Hyjdla, data nadania: 2008-09-20 01:59:21, suma postów tego autora: 5956

Dodaj komentarz