nie próbowaliście ostatnio przekonywać że Chiny są socjalistyczne już tylko z nazwy??? Zresztą dość słusznie. Nic dziwnego że zaczęły pędzić.
Nie tylko z przejemnością ale wręcz z prawdziwą stysfacją czytałem ten tekst. Może rówanież dlatego, że nigdy nie opuściło mnie przekonanie, iż socjalizm jest najlepszym ustrojem dla ludzi, bo każdemu daje te same możliwości samorealizacji się. Dzięki redakcji tego forum za publikację tego tekstu. A plujkami po prostu nie należy sie przejmować.
Bo w tej kapitalistycznej polsce juz mi sie niechce życ
ale jedno jest pewne, ze propagowany w Polsce i nie tylko, model dystrybucji PKB prowadzić musi w ślepą uliczkę a w konsekwencji do niepokojów społecznych. Nie można w nieskończoność wmawiać ( choć zgodę się z niektórymi, ze idiotów to ci u nas dostatek), ze obniżanie podatku dla najbogtszych to właściwa droga gospodarcza. Po upadku ZSRR niektóre kręgi zachłysnęły się triumfem, zapominając o tym ze brak rywalizacji prowadzi najczęściej do degeneracji.
"potęga" Rosji zachwiała się wskutek spadku cen ropy, gdyż w czasie kryzysu (który wymknął się już ze sfery finansowej) ceny surowców zawsze szybciej spadają.To akurat wiedziano już przed Marksem, ale kto by się w KPP przejmował drobiazgami.
A traktowanie Chin jako państwa socjalistycznego to już jawny gwałt na materializmie!
Monsieur Jaśkiewicz niech zacznie pisać bardziej szczegółowo o tym, jak postęp w kapitalizacji giełdy w Szanghaju stanowi wyraz prawidłowości w urzeczywistnianiu dyktatury proletariatu i przechodzenia do społeczeństwa bezklasowego!