Oj coś niewygodny ten Morales. Nie chce oddawać bogactw naturlanych swojego kraju Ameryce. A to komuch no ;)
chcieli nie dopuścić do reelekcji Moralesa? W ten sam sposób jak ci zamachowcy?
gdyby cały ten zamach był wyreżyserowany, żeby móc łatwo rozprawic się z opozycją. Dodatkowo Morales zyskał większe poparcie - podli Amerykanie i przeciwnicy ludu boliwijskiego dokonali zamachu, bo nie chcieli dalszych rządów Indianina i reform społecznych.
No tak, jak zwykle. Zagrożenie zewnętrzne jest powodem aby jeszcze bardziej wziąć za mordę naród. Ten sam scenariusz realizowany jest przez każdą komunistyczną sitwe.
ci najemnicy wykonywali tylko rozkazy oligarchów i feudałów,dziwi mnie ze zabrakło tam polaków wszak projankeskich prawackich oszołomów u nas dostatek
Dobrze że przynajmniej zamachowcy zgineli i że nie wzieli ich żywcem bo znając życie dostali by co najwyżej dożywocie sukinsyny gupie
moze i to byla prowokacja ale watpliwe zeby przyniosla moralesowi jakies bonusy.boliwyjczycy sa chyba spoleczenstwem mocno spolaryzowanym?nie ma tam zbyt wielu niezdecydowanych?morales taka prowokacja nie przekona przeciwnikow a zwolennikow nie musi.moze uwierzylbym w prowokacje gdyby w nastepstwie jej aresztowano opozycyjnych prefektow nie dopusczajac do spotkania ale tak to tlumaczenia
tego prefekta sa dla mnie troche komiczne.jezeli rzeczywiscie taki sklad byl narodowosciowy to oznacza ze ktos z zewnatrz maczal w tym paluszki a kto to juz latwo sie domyslec.
morales zamiast uprawiać głodówki, powinien zająć się prawicą, tzn. jeśli nie chce, żeby prawica zajęła się nim.
"Zagrożenie zewnętrzne jest powodem aby jeszcze bardziej wziąć za mordę naród. Ten sam scenariusz realizowany jest przez każdą komunistyczną sitwe."
To w takim razie coś jest nie tak, bo taki właśnie scenariusz realizowali faszyści w Hiszpani (Franco), Chile (Pinochet), Grecji (Czarni pułkownicy), Portugalii (Salazar), Argentynie, Salwadorze, Włoszech, Indonezji, Niemczech i w wielu innych krajach gdzie rządziła prawica.
zapomniales o najwazniejszym przykladzie z ostatnich lat- 11 wrzesnia w USA...
Jezeli Morales wpadl, w co szczerze watpie bo lewacy raczej nie mysla w tych kategoriach, na taki pomysl, to tylko znaczy, ze uczy sie od najlepszych, drodzy prawicowcy:) Toczymy wojne, a takie prowokacje sa tylko jednym z jej elementow. W koncu nie zabil niewinnych ludzi, jak wasi przyjaciele z USA...
Przy czym mam nadzieje, ze szybko ujawnia sklad grupy, wszystkie okolicznosci i dopuszcza niezaleznych ekspertow do sledztwa. Jezeli okaze sie, ze zamach byl wspierany przez liderow opozycji, coz... Jak w kazdym normalnym panstwie powinni trafic do wiezienia.
Kwak, to Morales to "komunistyczna sitwa"???
Crystiano, tak, tak, "oczywiście".
Ile było udaremnionych zamachów na Franco, czy Pinocheta? Bo w ZSRR, PRL zamknięto setki tysięcy osób za udział w spiskach, których celem było obalenie władzy (komunistycznej włądzy). Ba, sposkowali nawet ci, co te spiski mieli zwalczać i wykrywać.
jeżeli zacznie się ostra nagonka, okaże się, że zamachowcy mieli powiązania z przeciwnikami Moralesa, padną oskarżenia, teza o prowokacji i zamierzonej rozprawie z przeciwnikami nie będzie taka bezpodstawna.
Dlaczego niektórzy nie wierzą w taką możliwośc? Morales jest politykiem a takie działania to normalna sprawa, zarówno wśród lewicowych jak i prawicowych rządów. Trochę trzeźwego myślenia przydałoby się:)
"Następne dni pokażą
jeżeli zacznie się ostra nagonka, okaże się, że zamachowcy mieli powiązania z przeciwnikami Moralesa, padną oskarżenia, teza o prowokacji i zamierzonej rozprawie z przeciwnikami nie będzie taka bezpodstawna."
to co piszesz to jest krzyk zlodzieja zlapanego na goracym uczynku i dracego sie "lapac zlodzieja" :))
ci zamachowcy musieli miec z kims powiazania,z reguly zamachowcy z kims maja jakies tam powiazania.raczej trudno zeby morales w swojej sytuacji politycznej robil prowokacje przy pomocy ludzi ktorzy maja powiazania z nim.
co tzn "padna oskarzenia" jezeli jego przeciwnicy byli zamieszani w ten zamach to pewnie padna oskarzenia.maja ich nie oskarzac zeby nie bylo tezy o prowokacji?to juz lepiej jakby morales poszedl i publicznie sie sam powiesil ale tez pewnie ktos wyskoczylby z teza ze to prowokacja:)))
Teraz każde działanie obronne Moralesa przeciwko zrewoltowanym oligarchom i ich pomagierom będzie uznane przez prawaków za prowokację, hue-hue... Najlepiej niech nic nie robi i pozwoli tym skurwysynom się zabić. Wtedy prawackie kurwy będą zadowolone.
no wlasnie. Swieta racja! :)
Ale tez prowokacja (i to nawet gorsza) byloby, gdyby Morales oglosil, ze nic nie szkodzi, bo wowczas zamachowcy sami mogliby sie od tego powiesic. Ani chybi jak ten Zygfryd de Löwe od przebaczenia Juranda. To byloby dopiero szczyt zlosliwosci i podstepu ze strony Moralesa. Zmija by byla z niego po prostu!
było mase zamachów,organizowanych przez rózne odłamy rewolucyjnej lewicy na Franco min anarchiści,trockiści,komuniści,lewica narodowo-wyzwoleńcza Basków a na Pinocheta komuniści z FPMR,goszyści z MIR,inspirowana teologią wyzwolenia Lautaro.
Co do ofiar krwawych prawackich siepaczy to były ich setki tysięcy
Na Pinocheta był zamach, zresztą było wiele zamachów na prawicowych przywódców. W samym Chile tysiące osób więziono prewencyjnie za samą przynależność do partii/organizacji, którą uznali za wywrotową. Podobnie w Hiszpanii, gdzie zdelegalizowana nawet PSOE (partia która dzisiaj rządzi Hiszpanią i na której czele stoi Zapatero)
ciągle spiskują,wredny komuch Morales postanowił sie zabić w tym celu wynajął prawicowych ekstremistów po czym ich zabił albo aresztował.
Oczywiście zamachu nie mogło zorganizować CIA albo oligarchowie boliwijscy bo prawica nie jest zdolna do organizowania zamachów
Polskie prawackie oszołomstwo pewnie przedstawi taką teze.Na szczęście w przeciwieństwie do polskich oszołomów prawicowców lewica potrafi logicznie myśleć.
że to na pewno prowokacja, może i wcale nie. Ja jednak w odróżnieniu od niektórych wpatrujących sie w Moralesa jak w święty obrazek sądzę, że takie rzeczy są całkiem możliwe i nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego. Najnowszy news na portalu pokazuje, że zamachowcami są obcokrajowcy - więc moja teza upadła. Chodzi mi jednak o co innego, to że jest lewicowy czy robi coś dla narodu nie oznacza, że jest świętym. Zresztą wiadomo jak wyglądały/wyglądają rządy w krajach Ameryki Łacińskiej, jasne jest, że tam nie rządzi prawica/lewica tylko karabin/pieniądz.
Podziwiam wpatrzenie i nie dostrzeganie wad na lewicy. Ale to chyba normalne w naszym kraju takie jednostronne patrzenie, nie dziwi mnie to specjalnie.
jesteśmy matecznikiem lewicy w europie))),zwłaszcza taka lewica jak sld,sdpl
wiem ze nie napisales wprost ze to prowokacja,ja tez nie napisalem wprost ze to nie prowokacja :))
z tym zapatrzeniem sie w moralesa jak w obrazek to troche przesadzasz.nie zauwazylem wsrod lewica.pl redaktorow jak i forumowiczow fanow kultu jednostki.
"Zresztą wiadomo jak wyglądały wyglądają rządy w krajach Ameryki Łacińskiej, jasne jest, że tam nie rządzi prawica/lewica tylko karabin/pieniądz."
hmm tylko czesto za tym karabine/pieniadze stoi prawica lub lewica.zreszta ja odnosze wrazenie ze wlasnie morales i mu podobni chca to zmienic a ich przeciwnicy wola uklad karabin/pieniadze.
"Podziwiam wpatrzenie i nie dostrzeganie wad na lewicy. Ale to chyba normalne w naszym kraju takie jednostronne patrzenie, nie dziwi mnie to specjalnie."
:))) dostrzegaja,dostrzegaja widac to i w artykulach i dyskusjach szczegolnie wlasnie na lewica.pl
ja podziwiam za to u ciebie probe zmonopolizowania na "trzezwe myslenie" :)))
W tym konkretnym przypadku, myślę, że CIA nie jest w to zaangażowana; a to dlatego, że prez. USA jest B. Obama, który (przynajmniej na razie) wydaje być się bardzo porządnym człowiekiem.
W Am. Połud. są bardzo sine siły kościelno-mafijno-prawicowe i to zapewne one zrobiły zamach na tow. prez. Moralesa.
por.: handel narkotykami Watykanu z Noriegą za pontyfikatu "Największego Polaka")
I jeszcze chcę się odnieść do komentarza powyżej, gdzie pisze, że "Morales powinien się zająć prawicą" - tak - powinien, przypomnę to tow. prez. Allende, który był demokratą, praworządnym człowiekiem i nie chciał żadnego terroru, nie "zajął się prawicą".... zapłacił za swoją uczciwość najwyższą cenę....
I skoro jest okazja to zapraszam do posłuchania ostatniego przemówienia tow. prez. Allende i przeczytania tłumaczenia tego przemówienia; jest tu:
(plus 6 fotek)
http://geocities.com/legaba2003/lewa.htm
Niech żyje Wolność i Socjalizm!
abangel666
PS. o watykańskich narkodolarach mozna przeczytać w książce "Bank Boga, bankierzy papieża" - książkę [B]za darmochę[/B] możecie sobie ściągnąć z:
www.legaba.prv.pl | dział "książki"
- osobiście skanowałam.....
Umie nie tylko głodować ale także dowodzić czujnymi służbami. A już wątpiłem... Nie miałem jednak racji. Z czego się cieszę.