Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Anna Delick: Rasiści na horyzoncie

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Szwedzi byli jeszcze w XIX bardzo biedni...

W ciągu kilkudziesięciu lat, dzięki nieprzerwanym rządom socjaldemokratów, w trudnych warunkach przyrodniczych osiągnęli wysoki pozom życia. Nie sądzę, aby chcieli teraz z tego zrezygnować, w szczególności ze sprawiedliwszego, niż gdzie indziej, podziału dóbr i wolności światopoglądowej i obyczajowej. To samo dotyczy Norwegów. Już od dawna, ci którzy źle tym narodom życzą, prorokują, że wrócą one do przywilejów wąskich grup i mniej sprawiedliwego podziału dóbr. Ja temu krakaniu nie wierzę, bo nie wierzę, że ludzie pracowici i dobrze zorganizowani będą tego chcieli.

autor: steff, data nadania: 2009-09-30 12:51:21, suma postów tego autora: 6626

...

Faszyzm w Europie to zdechły pies.

autor: Marek, data nadania: 2009-09-30 17:02:15, suma postów tego autora: 1715

O Boże

Ewidentne przekłamania już na początku artykułu. Nie chciało mi się czytać dalej.

"Jej przewodnicząca, Siv Jensen (ur. 1969), postuluje ograniczenie imigracji do stu osób (sic!) rocznie, usunięcie z kraju gastarbeiterów,"

Półprawda, a FRP nie jest partią rasistowską. Nie jestem ich fanem, ale kłamstwa nie toleruję. No chyba, że dla autora jakakolwiek krytyka imigrantów i poparcie dla Izraela oznacza skrajny rasizm. W takim razie może dołączyć do muzułmanów protestujących przeciwko karykaturom Mahometa.

Btw. W Szwecji zdecydowana większość społeczeństwa domaga się ograniczenia imigracji, nawet wyborcy Partii Lewicy.

autor: zxcv, data nadania: 2009-09-30 19:22:23, suma postów tego autora: 47

zxcv

Ale dlaczego niby nie dołaczyć do muzulmanow protestujących przeciwko karykaturom Proroka Mahometa?

autor: yona, data nadania: 2009-09-30 19:54:12, suma postów tego autora: 1517

yona

Nie przeraziła Cię fala przemocy, która nastąpiła po opublikowaniu karykatur?

Btw. odnośnie propozycji Szwedzkich Demokratów odnośnie ograniczenia "mieszanych małżeństw" - pewnie chodzi o coś w stylu duńskich "24 lat". To prawo nie odnosi się do rasy/etniczności/narodowości.

autor: zxcv, data nadania: 2009-09-30 21:42:06, suma postów tego autora: 47

Powiem krótko i dosadnie: gdyby Polska miała tylko takie problemy jak kraj Abby i Volvo,

połowa rodaków zwariowała by z nadmiaru szczęścia.

autor: szczupak, data nadania: 2009-10-01 00:54:38, suma postów tego autora: 3747

Czemu na lewica.pl ukazują się artykuły,

które od dawna można przeczytać na stronie KP, internacjonaliście i innych stronach lewicowych?

autor: Crystiano, data nadania: 2009-10-01 11:41:21, suma postów tego autora: 1590

Bo

Crystiano nie pisze dla lewica.pl świetnych, krytycznych artykułów.

autor: A.Warzecha, data nadania: 2009-10-02 00:47:46, suma postów tego autora: 2743

zxcv

No nie no wlasnie jakos nie przerazila mnie zbytnio. Bardziej mnie przeraza fala islamofobii, nienawisci i pogardy wobec emigrantow, bardziej przeraza mnie szczucie na nich niezadowolenia spolecznego w zwiazku z demontazem swiadczen socjalnych w Europie ("bo to emigranci muzułmańscy na tym żerują i stad trzeba ograniczac"). Bardziej mnie przeraza spokojny salonowy redaktorow w garniturach, ktorzy spokojnie i bez cienia obawy o ostracyzm mowia, że Arabów w Iraku trzeba tak dlugo zabijac, az sie przestrasza i ucywilizuja (red. Wróbel obecnie Rzeczpospolita). Przeraza mnie to, bo mam jak ten ABCD wrazenie pomieszania swiata rzeczyistego z tym przeczytanych kiedys powiesci i rzeczywistych, ale jak sadzilam juz przeszlych historii i przedwojennym antysemityzmie.
Przeraza mnie wreszcie, ze w calej tej fali nienawisci z wojennej propagandy najeźdzcow, pomieszanej z rasistowska pogarda do emigrantow ktos wpadl na pomysl jak moze tych ludzi najbardziej upokorzyc, czym sie przejma najbardziej. To tak jakby kogos kopac po kostkach, a jak sie pochyli napluc mu na glowe. I tak to mnie przeraza. Obrzydzeniem napawa mnie to cale gadanie o wolnosci slowa, ktorej to oni nie rozumieja, w odróżnieniu od Europejczykow, ktorzy rozumieja bo sa bardziej cywilizowani. W dalszym ciagu pobrzmiewa tu obok ohydnej hipokryzji ten sam rasizm.
A fala przemocy na demonstracjach anty...hmmm jakos tu nie bardzo. W ogole to jest taki dosc znany psychologiczny mechanizm, ze w te strone przemoc nie przeraza, a czasem nawet przewrotnie cieszy. Na tym znanym wszystkim mechanizmie oparte sa np. takie kreskowki jak Tom i Jerry, czy Strus Pedziwiatr. I wlasnie dlatego dzieci zasmiewaja sie dopoku to kojot kojot spada ze skaly i przygniata go kamien, ale gdyby to samo przytrafilo sie strusiowi, wiele wybuchneloby placzem. Rozumiesz?

autor: yona, data nadania: 2009-10-05 09:48:13, suma postów tego autora: 1517

poprawka

Przeraza mnie to, bo mam jak ten ABCD wrazenie pomieszania swiata rzeczyistego ZE ŚWIATEM Z przeczytanych kiedys powiesci i rzeczywistych, ale jak sadzilam juz przeszlych, historii O przedwojennym antysemityzmie.

autor: yona, data nadania: 2009-10-05 11:32:53, suma postów tego autora: 1517

Dodaj komentarz