Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Wrocław: Konferencja naukowa o islamofobii jako nowej formie rasizmu

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Zaiste,

islamofobia w RP to palący problem społeczny.

Minus kilkanaście stopni i zamiecie- co z ludźmi na ulicach? Ale mamy za to islamofobię.

autor: A.Warzecha, data nadania: 2010-12-02 22:16:44, suma postów tego autora: 2743

A taka fobia to źle?

zawszeć to jakaś róznorodność przecież w antysemickim kraju.
może dzięki temu choć antysemityzm osłabnie? jak się te nasze rasizmy i ksenofobie, tak trochę podziela i na innych godnych naszej bezinteresownej uwagi?

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2010-12-02 22:01:45, suma postów tego autora: 6205

kreacje

Konferencja, która odbędzie się za 8 dni już jest tu wydarzeniem i świeżym newsem. Nawet na portalu gdzie panują takie zapędy cenzorskie, że Julian Assange spadłby z krzesła to jednak, tego typu kreacja wydarzeń to jednak jajo.

autor: derwisz, data nadania: 2010-12-02 23:21:27, suma postów tego autora: 219

Islamofilia...

szerzy się na lewicy. Lewica walczy o świeckie państwo ale tylko z katolami czy - na zachodzie Europy - również z kościołami protestanckimi. Jednocześnie zachodnioeuropejska lewica bliska jest zgody na objęcie społeczności muzułmańskiej prawem szariatu. Bo przecież "oni są tacy biedni, przez tyle lat ich wyzyskiwaliśmy, trzeba im pozwolić się realizować, otoczyć ojcowską opieką, traktować z przymrużeniem oka".

W Wielkiej Brytanii tamtejsza społeczność muzułmańska zażądała, by w bibliotekach publicznych Koran jako najważniejsza z księg zawsze leżał na najwyższej półce, I dostali to.

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2010-12-02 23:38:48, suma postów tego autora: 2157

...

To dobrze, może go tam nikt nie zauważy :)

autor: Marek, data nadania: 2010-12-03 03:52:27, suma postów tego autora: 1715

Konczyk

I bardzo dobrze! Niech bedzie na najwyższej półce! Dzięki temu nikt nie będzie w stanie go dosięgnąć.
Obok proponuje postawić biblię. Muzułmanie się zgodzą, bo to przecież też dla nich święta księga.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2010-12-03 04:00:02, suma postów tego autora: 6205

oooo!

Chętnie się na to wybiorę!

autor: rote_fahne, data nadania: 2010-12-03 09:35:10, suma postów tego autora: 1805

oooo! x2

Wystarczy wrzucić newsa o konferencji nt. islamofobii... żeby wkurzyć islamofobów :-) Miło i skutecznie. :):):)

autor: rote_fahne, data nadania: 2010-12-03 09:41:35, suma postów tego autora: 1805

Jak dotąd tylko Szanowny A. Warzecha

napisał coś z sensem.

autor: szczupak, data nadania: 2010-12-03 11:15:08, suma postów tego autora: 3747

@A.Warzecha

Islamofobia jest ideologią, która wytwarza i podtrzymuje społeczną zgodę na zbrodnie wojenne i zbrodnie przeciwko ludzkości, które polskie państwo popiera, wspiera, wzięło w nich udział (w Iraku i Afganistanie), utrzymuje kontakty dyplomatyczne, gospodarcze i militarne z ich sprawcami (Izrael). Przy całym szacunku dla powagi problemu mrozu i ludzi z jego powodu cierpiących, nie sądzę, że zabił on w Polsce ilość ludzi, którą można by w ogóle użyć za argument przeciwko podnoszeniu problemu islamofobii. Polskie państwo i społeczeństwo nie prześladuje muzułmanów zbyt intensywnie w swoich granicach, ale zabija ich i wspiera tych, którzy ich zabijają poza tymi granicami. Islamofobia jest dzisiaj główną ideologią imperializmu, a polskie państwo woli wydawać pieniądze polskiego podatnika na współudział w jego procederach niż np na rozwiązanie problemów ludzi cierpiących w Polsce z powodu mrozu.

autor: Pietrzak, data nadania: 2010-12-03 11:19:09, suma postów tego autora: 131

islamofobia

Zadziwia mnie to zjawisko...bronić jednej religii w tym przypadku Islamu i atakować Katolicyzm? Ja jako ateista jestem wrogiem wszystkich, gdyż każda z nich jest wrogiem postępu!
Wiara opium ludu!

autor: prekiel przemyslaw, data nadania: 2010-12-03 11:25:02, suma postów tego autora: 275

Czy w konferencji wezmą udział

feministki?

http://www.euroislam.pl/index.php/2010/12/%E2%80%9Epokojowi-imamowie-i-przemoc/

http://www.euroislam.pl/index.php/2010/12/afganki-w-plomieniach/

autor: Crystiano, data nadania: 2010-12-03 09:24:14, suma postów tego autora: 1590

Spokojnie

Krytyka poczynań islamistów= islamofobia/rasizm/patologia
Krytyka poczynań kk= szlachetna walka z groźnym zabobonem i postęp

Nie daleko leży ideowość od podwójnych standardów

autor: JohREd, data nadania: 2010-12-03 11:50:36, suma postów tego autora: 89

Koran, Biblia i lewica

"Konczyk I bardzo dobrze! Niech bedzie na najwyższej półce! Dzięki temu nikt nie będzie w stanie go dosięgnąć. Obok proponuje postawić biblię. Muzułmanie się zgodzą, bo to przecież też dla nich święta księga. [sierp_i_młot]

No i niech będzie mandat, a w dalszej perspektywie zwolnienie z pracy dla tych bibliotekarzy, którzy się do tego przepisu nie dostosują. Kto nie zrozumie, że w państwie lewicy Biblia i Koran muszą leżeć na odpowiednim miejscu, tego wywalimy.

Poważnie: islamofile mieszają dwie różne sprawy. Pierwszym jest sprzeciw wobec interwencji zbrojnych państw Zachodu na terytorium państw arabskich. I tu się zgadzamy, niech sobie żyją tam jak chcą. Ale jak przyjeżdżają tutaj, powinni zaakceptować i stosować nasze wartości. Amen!

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2010-12-03 12:30:35, suma postów tego autora: 2157

prekiel

Żebyś ty jeszcze wiedział, co kryje się pod tym terminem... :-)

autor: rote_fahne, data nadania: 2010-12-03 12:35:21, suma postów tego autora: 1805

Ukamienowali czarownicę!

Materiał ateistycznych islamofobów:

http://www.youtube.com/watch?v=9nuCETPrGtY&feature=related

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2010-12-03 12:40:35, suma postów tego autora: 2157

Czy za 30 lat...

we Francji i w Holandii nawróceni na islam lewicowcy też będą kamieniować kobiety? Bolesław Piasecki z narodowca i oenerowca mógł stać się komunistą to i niejeden lewicowiec z bojownika o prawa kobiet, gejów i lesbijek, przeciwnika mizoginizmu stanie się bojownikiem o czystość i moralność w republice islamskiej.

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2010-12-03 12:45:11, suma postów tego autora: 2157

Pietrzak

"Polskie państwo i społeczeństwo nie prześladuje muzułmanów zbyt intensywnie w swoich granicach, ale zabija ich i wspiera tych, którzy ich zabijają poza tymi granicami." to czysta demagogia. Państwo polskie nie zabijało Arabów w Iraku dlatego, że są wyznacami Islamu. Tak poza tym to ten islam tam obudziło, bo to był całkiem świecki kraj. Państwo polskie zabijało ich za to, że mają ropę. Naprawdę, to nie są wojny religijne lecz ekonomiczne. Dla państwa tylko może lepiej, że wyznają inną wiarę i w celu zdobycia ropy nie musi zabijać naszych braci w wierze w Jezusa Chrystusa. Ale i to nie byłby to problem poważny, też dałby się jakoś wytłumaczyć potrzebą "demokratyzacji". Czy mówiłbyś wtedy o chrystianofobii? Chyba nie.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2010-12-03 13:02:03, suma postów tego autora: 6205

Naprawdę

Arabów łatwiej zabijać, gdy są wyznawcami Allacha. Ale przecież to nie są wojny religijne. Te prowadził kościół katolicki, ale dziś nie ma już na to siły i możliwości. Islamofobia być może istnieje, sztucznie stworzona i podgrzewana, by opinia publiczna łatwiej akceptowała zabijanie ludzi z zupełnie innych powodów.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2010-12-03 13:08:00, suma postów tego autora: 6205

@ prekiel

A jeszcze bardziej zadziwia atakowanie katolicyzmu w kraju o katolickiej tożsamości i walka z islamofobią tam, gdzie jego wyznawców tyle co kot napłakał.

autor: Bury, data nadania: 2010-12-03 14:15:13, suma postów tego autora: 5751

Problemem

nie jest islamofobia, tylko - bankructwo polityki multi-kulti.

autor: ABCD, data nadania: 2010-12-03 15:13:13, suma postów tego autora: 20871

Na miejscu

Izraela i Stanów Zjednoczonych odpuściłbym na rok przeciwdziałanie terrorowi fundamentalistów islamskich.
Wiem, co po takim roku pisaliby Chomsky i Naomi Klein: że liczne zamachy są zbrodniami zaniechania, popełnionymi przez izraelskich i amerykańskich neoliberalów.

autor: ABCD, data nadania: 2010-12-03 15:15:23, suma postów tego autora: 20871

komentarze

pod tym newsem najlepiej dowodzą, że takie imprezy są potrzebne.
inna sprawa, czy na konferencji islamofobia będzie analizowana tak, jak w komentarzu powyżej - jako ideologia imperializmu, czy ześlizgnie się to w ogólnie-demokratyczny bełkot.
swoją drogą, nigdy nie zapomnę obrazka z pikiety przeciwko meczetowi na Ochocie... skini z ONR ramię w ramię z kolesiem z flagą Izraela. tak trzymać!
A. Warzecha - pomysł twojej partii, by "pomagać" prywatnym przedsiębiorcom w zamian za tworzenie miejsc pracy (czyżby zwolnienia od podatków?) zdecydowanie rozwiąże problem mrozu.

autor: wojtek_orowiecki, data nadania: 2010-12-03 15:37:52, suma postów tego autora: 152

pomysł "twojej partii"?

A to ciekawostka. Bo bylem przekonany, ze to czyjaś wspólna partia.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2010-12-03 16:58:47, suma postów tego autora: 6205

Dlaczego karanie za obrazę Allaha jest złe a za obrazę Jezusa - dobre?

Albo dlaczego np. w postępowej Szwecji aborcja jest całkowicie legalna, ale za danie dziecku klapsa idzie się do więzienia?
Dlaczego idea republiki islamskiej nas odrzuca, a monarchię konstytucyjną (typu Szwecji czy Hiszpanii) gładko możemy pogodzić z naszymi socjalistycznymi (?) przekonaniami?

autor: west, data nadania: 2010-12-03 17:34:10, suma postów tego autora: 6717

Sierpie i Młocie,

Nigdzie nie powiedziałem, że są zabijani dlatego, że są muzułmanami a nie z powodu ropy czy chęci jej rozliczania w innej niż dolar walucie. Ale zabijać ich, by ograbić ich z zasobów i spacyfikować, jak nie są posłuszni interesom USA i Izraela, można właśnie dzięki islamofobii. Myślałem, że rozmawiam z dorosłymi ludźmi rozumiejącymi tekst pisany i nie muszę wszystkiego tłumaczyć od absolutnie samego początku. Czy musimy się cofnąć aż do "Ala ma kota"?

autor: Pietrzak, data nadania: 2010-12-03 17:58:56, suma postów tego autora: 131

sierp

[wojny religijne. Te prowadził kościół katolicki]

Czy np. Wiedeń w 1683 roku też był oblegany przez katolików?

autor: Bury, data nadania: 2010-12-03 19:23:56, suma postów tego autora: 5751

przytępiony sierpie,

to, o czym jesteś przekonany, dość często rozmija się z prawdą - co po raz kolejny wykazałeś. dziękuję.

autor: wojtek_orowiecki, data nadania: 2010-12-03 19:48:34, suma postów tego autora: 152

Pietrzak

To jest odwracanie kota ogonem. Arabów nie zabija się z powodu islamofobii, ale z powodu ropy. Gówno kogo obchodzi w co oni wierzą. Zabijano by ich również i wtedy gdyby byli wyznawcami Ozyrysa czy Chrystusa. Jeśli wierzysz, że byłoby inasczej to zacznij od tego że kot ma Ale!
Europe zawsze cechował rasizm. To przecież nic nowego, a w USA raptem 50 lat temu czarni musieli jeździć własnymi autobusami. Proch myslisz, że odkryłeś? A juz fobia do islamu na naszym kontynencie istnieje od czasów Mahometa. I w tym wzgledzie nigdy nic sie nie zmieniło. Opowiadasz bajki. Taaak jak powstaną u nas meczety, a koran bedzie miał swoje nalezne miejsce w bibliotece, to kapitalisci juz ropy chciec nie bedą. ;-) Taaak a II wojna światowa to wybuchła z powodu antysemityzmu... bajaj dalej. Bzdury i zaciemnianie rzeczywistych problemów i przyczyn wojen!

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2010-12-03 20:18:35, suma postów tego autora: 6205

@sierp

Zrozumiałeś cokolwiek z tego, co ja napisałem? Bo polemizujesz z czymś, czego nigdy nie powiedziałem i adresujesz tę polemikę do mnie.

A rasizm nie istnieje od zawsze tylko od przełomu XV i XVI wieku. Dokładnie tak długo, jak kapitalizm. Zbieżność nieprzypadkowa.

autor: Pietrzak, data nadania: 2010-12-03 20:40:47, suma postów tego autora: 131

Pietrzaku,

jasne.
Rozumiem, że autochtonów archipelagu wysp japońskich wyeksterminowała kapitalistyczna toyota?

autor: ABCD, data nadania: 2010-12-03 21:49:11, suma postów tego autora: 20871

chyba jestem islamofobem

ale nachalne wspieranie islamu przez lewicę wraz z przemilczeniem i negacją całego związanego z tą religią fundamentalizmu, nietolerancji, dyskryminacji płci, agresji itp. jako formy walki z Kk i jego zabobonem przypomina mi leczenie silnej grypy przy pomocy dżumy. Moja tolerancja kończy się tam gdzie napotyka nietolerancje. Oczywiście nie każdy mułzułmanin jest nietolerancyjny, tak jak nie każdy katolik jest wyznawcą toruńskiego diabła ale skala nietolerancji w przypadku islamu daje solidny argument za zachowaniem dużej rezerwy w stosunku do tej religii. Powiem brutalnie - szariat to forma religijnego faszyzmu.

autor: Stirlitz, data nadania: 2010-12-03 22:42:07, suma postów tego autora: 1578

Kochany ABCD,

tak jak gwałt - będąc zbrodnią - nie jest mimo wszystko morderstwem, tak nie każda zbrodnia w stosunku do jakiejś społeczności jest rasizmem. Albo słowa przestają mieć jakiekolwiek znaczenie.

Nie jestem ekspertem od historii Japonii, ale znam paru Japończyków i same różnice w ich wyglądzie (morfologia czaszki, kolor skóry) każą mi powątpiewać w tezę o "eksterminacji" autochtonów. Albo doprecyzuj o jakim okresie historycznym mówisz, bo trochę to takie mało precyzyjne i trudno się do tego ustosunkować.

autor: Pietrzak, data nadania: 2010-12-03 23:47:57, suma postów tego autora: 131

Stirlitz,

co jest diabelskiego w szefie Radia M?
Moim zdaniem, to profesjonalny dziennikarz.
I przyzwoity Polak.

autor: ABCD, data nadania: 2010-12-04 00:02:31, suma postów tego autora: 20871

no to niech Ci bedzie szowinizm. To bliskie pojęcia.

rekonkwista, czy krucjaty były jednak trochę wcześniej niż Twoje śiałe obliczenia od kiedy datuje się kapitalizm. Żydów natomiast nawracano siłą niemal od pierwszego dnia gdy chrześcijaństwo stało się religią państwową. Ja wcale nie widzę by pod tym względem nastąpiła jakaś znacząca eskalacja. Studentów z krajów afrykańskich, arabskich czy azjatyckich lano również w PRL-u, który kapitalistycznym państwem nie był, a młodzież mówiła o nich bambusy. Tylko, ze ten PRL nie uczestniczył w żadnych "misjach niosących demokrację" i rasistowskich czy szowinistycznych postaw raczej nie promował. A mimo to rasizm był, jak i nienawiść katolików do wyznawców innych religii. Z wzajemnością, bo na tym polega religia, której podstawa jest jeden bóg, który nie znosi żadnej konkurencji. Teza, że akurat teraz, w związku z tymi wojnami niechęć do islamu się znacząco zwiększyła jest po prostu nieprawdziwa. A na pewno nie ma powodu do bicia piany na jakiś durnych konferencjach. W tym kraju nienawidzi się wszystkich "innych". Bo to jest Polska.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2010-12-04 00:09:30, suma postów tego autora: 6205

Ateista Pat Condell o islamie i muzułmanach

Problem z islamem
http://www.youtube.com/watch?v=Ar2DkQ0DAPc&feature=related

Nowe żądania islamu
http://www.youtube.com/watch?v=zYe1IyLvFPY&feature=related

Islam w Europie
http://www.youtube.com/watch?v=4xqRqZTllVc&feature=related

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2010-12-03 23:30:15, suma postów tego autora: 2157

...

Condell twierdzi, że łatka islamofoba jest dla Europejczyka raczej komplementem niż wyzwiskiem

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2010-12-03 23:32:31, suma postów tego autora: 2157

ja

chętnie poznałbym definicje tej islamofobii. Bo jeśli chodzi o "nieuzasadniony" lęk wobec regulowania całości życia społecznego nakazami wiary jawną dyskryminacje niekórych grup społecznych, dławienie wolności jednostki czy takie drobizagi jak mordowanie ludzi za nie wybranie tego męża którego wybrał tata to ja jestem islamofobem pełną gębą.

Na tej samej zasadzie jestem neoliberałofobem i faszyzmofobem

autor: maciej stanczykowski, data nadania: 2010-12-03 23:47:16, suma postów tego autora: 899

A ja jestem po prostu fobem

przedrostek sobie doróbcie jaki chcecie, jeśli nie macie nic ciekawszego do roboty.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2010-12-04 02:27:34, suma postów tego autora: 6205

A swoją drogą to ciekawe jest to podejście tej tzw. lewicy do Arabów.

Denerwujecie się gdy ktos utożsamia słowo Polak z katolikiem, ale robicie dokładnnie to samo z Arabem. Arab - muzułmanin? Zrobie jeszcze następny krok i powiedzcie, że jak ktoś nie lubi islamu to nie lubi Arabów, Persów, Hindysów, Indonezyjczyków itd. a tym samym jest rasistą. Wcale mnie to nie zdziwi.
I juz na koniec w tym głupim temacie, panowie "naukowcy" co "naukowe" konferencje robicie.: Czy obserwujecie również wzrost arabofobii, persofobii czy czego tam jeszcze? Arabem człowiek się rodzi i umiera. Religię się nabywa i może się jej pozbyć. To nie jest żaden rasizm.

Dlaczego wiec na siłę tych ludzi chcecie postrzegać wyłącznie poprzez pryzmat ich wyznania? Polaków też tak postrzegacie? Wielka Polska katolicka to wy krzyczycie czy ci jacyś inni? Lewica z Was taka jak z koziej d. bęben! Kolejny idiotyczny temat zastępczy, żeby móc Kooonferencje nauuuukową zrobić.
Na koniec dodam, ze przy całej mojej ogromnej nięcheci do katolicyzmu, bo w tym kraju akurat on najwięcej szkodzi, cieszę się że mamy tu moherowe berety mimo wszystko, a nie moherowe turbany. Katolicyzm jest posrany, ale klesze to ja moge pod nogi splunąć i pisać nie bojac się konsekwencji pierdoły o religijnych pierdołach. Ale islam to juz istna tragedia.
Tu nie wzrasta żadna fobia. Niedługo już niczego nie bedzie można powiedzieć, że się nie lubi, bo zaraz się tzw. lewica odezwie i zarzuci nam fobie!
Może tylko wzrasta wiedza na temat tego co dzieje w krajach opanowanych przez tą straszną religię z kobietami, gejami i lesbijkami, przestępcami, inowiercami itd. Gdyby ci "naukowcy" też zechcieli się temu przyjrzeć, to może nie chrzanili by takich głupot. Na pewno nie jest to fobia. Fobia jest irracjonalna, a niecheć do islamu ma podstawy bardzo racjonalne.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2010-12-04 02:48:17, suma postów tego autora: 6205

...

Precz z islamskim talibanem, precz z katolickim talibanem, precz z jakimkolwiek talibanem! Jeśli dąży się do narzucania wszystkim swoich poglądów i modelu państwa wyznaniowego (lub jednoświatopoglądowego), jest to zagrożenie dla demokracji. Jeżeli dla kogoś sprzeciw wobec narzucania prawa katolickiej Tradycji to chrystofobia, prawa islamskiego szariatu to islamofobia lub np. prawa "pozostawania na gruncie wartości socjalistycznych" (jak w PRL) to socjalizmofobia, to jestem chrystofobem, islamofobem i socjalizmofobem :P.

BTW: Swoją drogą, z tego co się orientuję, w UK tworzy się właśnie takie mikropaństwa islamskie, w których obowiązuje szariat i podlegają mu np. dzieci, które się tam urodzą... :' Czy tak ma wyglądać demokracja?

autor: wloczykijas, data nadania: 2010-12-04 08:41:15, suma postów tego autora: 983

sierp:

[W tym kraju nienawidzi się wszystkich "innych". Bo to jest Polska]

Ej, chyba nie. Czy zjawisko nienawiści istnieje w stosunku np. do dość licznych Białorusinów? Albo do ewangelickich Cieszyniaków? Czy o nienawiści świadczyć mają rozmaite, organizowane nawet w małych miasteczkach festiwale kultury żydowskiej?

autor: Bury, data nadania: 2010-12-04 11:34:49, suma postów tego autora: 5751

@ sierp [a propos rekonkwisty]

Żeby była REkonkwista, najpierw musiała być jakaś konkwista, nie sądzisz? Co muzułmanie robili w średniowieczu na Płw. Iberyjskim? (pominąwszy już wybrzeże północnoafrykańskie, które także stanowiło immanentną część świata grecko-rzymskiego, czyli po prostu Europy).

autor: Bury, data nadania: 2010-12-04 11:53:51, suma postów tego autora: 5751

Teraz taka moda

wśród młodych, zdolnych, wykształconych fejsbukowiczów z emigracji i polskich gigantycznych metropolii, miłośników różnych za przeproszeniem wojewódzkich, czy co to tam teraz jest na czasie (i nie tylko wśród nich) szydzić z chrześcijaństwa i bać się tego strasznego islamu.

Ja nie jestem związany z żadną religią, ale aż chce się iść im pod prąd i stanąć po stronie tych dwóch wyznań.
Myślą pewnie, że bycie antykatolickim i antyislamskim to jakiś nonkonformizm. Jest akurat całkiem odwrotnie, nonkonformizm to może to był 100 lat temu, teraz przyznanie się do jakiejś religijności to w niektórych środowiskach odwaga.

autor: Getzz, data nadania: 2010-12-04 11:57:47, suma postów tego autora: 3554

(5)>>>>> Getzz

Całkiem niedawno w Pakistanie wykonano karę śmierci na prostytutce, za to, że trudniła się prostytucją. Dlaczego? Bo tak każe islam. Nie krytykujmy więc tego, bo to islamofobia. Poczekajmy, może i u nas ta kultura zagości? Katolicyzmowi w przeszłości można zarzucić podobne rzeczy, teraz jedynie np. Wyrzucenie domu dziecka na bruk. Ale co tam nie krytykujmy, nie bądźmy chrystianofobami!

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2010-12-04 12:28:44, suma postów tego autora: 6205

sierp i młot,

informacje o islamie posiadasz tylko z Faktu i TVN24, a dżihad znaczy "święta wojna", prawda?:)

autor: Getzz, data nadania: 2010-12-04 12:40:40, suma postów tego autora: 3554

getzz

karmisz trolla. warto?

autor: rote_fahne, data nadania: 2010-12-04 14:20:47, suma postów tego autora: 1805

Pietrzaku,

przed Japończykami na zamieszkiwanych obecnie przez nich wyspach żyli Ajnowie. Nie ma już ich zbyt wielu. Czy nie przyczyniła się do tego rasistowska ajnofobia?
W starożytnym Egipcie, było jedno i to samo słowo na oznaczenie "Egipcjanina" i "człowieka". Jeńców innego etnosu nie uważano tam za ludzi. Nie dziwota więc, że od razu po bitwie ich zabijano.
Czyżby za faraonów Chefrena i Cheopsa w Egipcie istniał kapitalizm?

autor: ABCD, data nadania: 2010-12-04 14:22:35, suma postów tego autora: 20871

(8) >>>>>>>> Bury

Widzisz to nie takie proste. W tamtych czasach, monarchii patrymonialnych, nie istniały pojecia narodu i państw narodowych. Byłeś poddanym tego czy innego właściciela tej ziemi, na której żyłeś i tak naprawdę było ci wszystko jedno którego, byleby mniej cię uciskał. Ludzie nie identyfikowali się z narodem, ale z władcą i niestety też z tą przeklętą religią, instrumentalnie jak zawsze przez władcę wykorzystywaną. To zadziwiajace zresztą jak łatwo tak duzo ludzi zmieniało wiarę tylko dlatego, że zmienił ją wlaściciel państwa.
Gdyby Hiszpanie podbili Arabowie, którzy mieli by taką samą wiarę jak w Europie, nikt by tego tak nie postrzegał, że była to jakaś konkwista. Problem od zawse jest w religii. Bez tego to tylko jeden władca średniowieczny kosztem drugiego się wzbogacił. Tak jak choćby na Śląsku, raz był czeski, raz polski a raz niemiecki, a ludzie mieli to w d..., bo wcale nie czuli jakiegoś zwiazku z niemcami, czechami czy polakami.

Dziś nikt już nie podbija państw arabskich wykorzystując do tego pretekst religijny. Co smieszne to obrońcy wykorzystują ten właśnie pretekst. Najśmieszniejsze, że to jest tzw. lewica ;-). Większośc ludzi jest przeciw imperialistyczny ekspansjom, wcale nie chce narzucać tamtym ludom tzw. naszej religii, która i tak powoli tu zdycha, ale w zamian wcale nie chce nowej, z jej nowymi dziwadłami, ograniczeniami i problemami. Słowem niech Arabowie wierza sobie w co chcą u siebie, a tu tego barbarzyństwa niech nie przynoszą. Nie ma tu żadnej sprzeczności w takim podejściu, ze ludzie tam gdzie żyja niech sobie żyja według swoich zasad. Jesli chcą żyć tu, proszę bardzo, ale na naszych zasadach. i na odwrót. Jak ktoś chce żyć w kraju arabskim niech nie narzeka, że musi nosić burkę. Nie ma tu zadnej sprzeczności z równoczesnym sprzeciwem wobec imperializmu, który nie jest krucjata religijną lecz militarna i gospodarczą.
Problem jest wyolbrzymiony z obu stron. Zarówno przez tych, którzy Allaha biorą w obronę jak tutejsza tzw. lewica, jak i przez tych którzy zaczynają się tej religii bać, bo na razie nie ma jeszcze czego.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2010-12-04 15:10:02, suma postów tego autora: 6205

Getz

Tak myślisz? A ja myślę, że obcięta ręka złodziejowi za to, że ukradł coś, nie może być inaczej intrerpretowana... jak obcięta ręka. I żaden TVN tego nie zmieni. Ale to oczywiście zakłamywanie rzeczywistości, bo islam to tez dobroczynnośc i obowiazkowa jałmużna! I inne piękne rzeczy jak choćby burki na twarzy, które jak nic innego podkreślają urode kobiet!
Idz sobie lepiej na tą konferencje, może dowiesz się, że i to okaleczanie ludzi można inaczej zinterpretować? Juz ta tzw. lewica potrafi "naukowo" to jakoś uzasadnić.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2010-12-04 12:59:16, suma postów tego autora: 6205

(8)>>>>>>>> ciągłość historyczna?

czytając ten i kilka ostatnich "lewicowych" tematów zastanawiam się nad ciągłością nazwy lewica? Jesli jej poczatków szukać u Marksa i Bakunina, to co to ma wspólnego jeszcze z tymi bzdetami, którymi zajmuje się współczesna "lewica"?
Są różne stowarzyszenia, fundacje... o Batorego idealna do tego! zapiszcie się tam i działajcie po obywatelsku w obronie islamu w imię źle pojetej demokracji. Ale czemu żeście się tak uparli na to słowo lewica? Przeciez dobrze wiecie, że Marks to by wam powiedział tylko jedno - nie mam z wami nic wspólnego!
Przyszedł chyba czas na jakąś nową terminologię.

Kapitaliści to nieźle muszą się bawić podrzucając wam tematy i obserwując w co się tzw. lewica bawi. Bo oni w przeciwieństwie do was "lewico" cały czas robią swoje. W czasie gdy wy zajmujecie się onanizmem, z którego nie ma już nawet najmniejszej ejakulacji, oni zajmują się podbojem, bynajmniej nie religijnym. I w takim momencie cieszy się człowiek, że wy akurat nie macie w mediach żadnego okienka i jesteście tylko bladym odbiciem Gazety Wyborczej, z którą wbrew pozorom bardzo dużo was łączy.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2010-12-04 16:02:13, suma postów tego autora: 6205

(8) >>>>>>>islam jest piekny

Kilka kłamstw TVN

- w niektórych krajach islamskich obrzeza się małe dziewczynki - nawet jeśli nie jest to kłamstwo (lewica pewnie twierdzi inaczej), to "naukowcy" znajdą dla tego jakieś uzasadnienie i konferencję nawet na ten temat zrobią.
- w niektórych krajach islamskich za kradzież obcina się rękę - jeśli to też nie jest kłamstwem tvn to "naukowcy" wyjaśnią przecież, że dwie ręce to tylko rozrzutność natury.
- w niektórych krajach islamskich zabija się prostytutki - jeśli również w tym wypadku tvn nie kłamie - to przecież lewica też jest przeciw prostytucji! Metoda na jej likwidację moze i zbyt drastyczna, ale jakaż skuteczna! Recydywa jest tam bardzo utrudniona.
- w niektórych krajach islamskich... nie chce mi sie już wymieniać tych "kłamst"
No jeszcze jedno:
- w niektórych krajach islamskich zjada się dzieci - ...to akurat kłamstwo, że tak mówią w TVN. Ale pomyślcie jak fajnie gdyby tak mówili, bo wtedy o innych zbrodniach tej religii też można byłoby powiedzieć, że to nie prawda. Bo jak ktoś raz kłamie to kłamie zawsze.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2010-12-04 16:16:28, suma postów tego autora: 6205

Porwania w Egipcie

O porwaniach w Egipcie nastoletnich dziewcząt - chrześcijanek z tamtejszego Kościoła koptyjskiego, gwałceniu ich i siłą "nawracaniu" na islam, przy bierności egipskiej policji informowała w dokumencie nawet telewizja Al Jazeera.

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2010-12-04 17:11:47, suma postów tego autora: 2157

Al Jazeera kłamie jak tvn

Nie jest to telewizja islamska. A co nie jest islamskie to jest islamofobiczne. tam nawet kobiety z odkryta twarzą pokazują!

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2010-12-04 18:15:54, suma postów tego autora: 6205

Problem w tym, że nie ma jednego islamu

Są Talibowie wysadzający w powietrze posągi Buddy i obcinający dziewczynom nosy, ale są też Arabowie, którzy walą browar, ubierają się po europejsku i oglądają MTV oraz Canal+. Porównując to do realiów polskich: jest kościół łagiewnicki i toruński. Chodzi o to, by tych którzy walą browar i oglądają MTV było jak najwięcej.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2010-12-04 19:01:22, suma postów tego autora: 6199

Podtrzymuję swój pierwszy komentarz

(...)

autor: szczupak, data nadania: 2010-12-04 19:58:40, suma postów tego autora: 3747

Jest tak jak mówi Sumienie.

Spotkałem kiedyś takich Arabów, którzy "nie piją... Z byle kim":)

autor: Getzz, data nadania: 2010-12-05 11:40:06, suma postów tego autora: 3554

Nie każdy Arab to muzułmanin

A ja spotkałem Arabów-chrześcijan z egipskiego Kościoła koptyjskiego. Ci pić mogą oficjalnie.

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2010-12-05 13:28:06, suma postów tego autora: 2157

Sumienie - masz rację z tym "różnym islamem", ale chyba jednak trochę upraszczasz

Można być nawiedzonym fanatykiem i w garniturze. Przykład - Ahmadinejad. Nie o powierzchowną "europeizację" tu chodzi.

autor: west, data nadania: 2010-12-05 15:11:43, suma postów tego autora: 6717

Taki czy siaki islam

Jakie to ma znaczenie by o sprawach jakiejś durnej religii pisał rzekomo lewicowy portal? No chyba, ze byłoby to krytyczne.
To poszukiwanie kolejnej "dyskryminacji", której "lewica" może się dzielnie i walecznie przeciwstawiać (na jakiejś konferencji, wpieprzając kanapki z kawiorem, za jakieś pieniążki np. Rose Luxemburg), w momencie obrony islamu, stało się zwyczajną kompromitacją tych popłuczyn po lewicy.
Czekam kiedy w końcu "dojrzejecie" i zaczniecie domagać się tolerancji dla wyznawców faszyzmu.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2010-12-06 02:48:36, suma postów tego autora: 6205

A.Warzecha

[Minus kilkanaście stopni i zamiecie- co z ludźmi na ulicach?]

Przygarnij ich do siebie i niech twoi koledzy z sercem po lewej stronie zrobią to samo.

autor: misiekZ, data nadania: 2010-12-08 13:55:05, suma postów tego autora: 174

west - noszenie garnituru nie czyni z muzułmanina proeuropejskiego odszczepieńca

Ahmadineżad (przynajmniej oficjalnie) potępia świat zachodni z całym jego dobrodziejstwem inwentarza (w tym z alkoholem).

Paweł Kończyk - kościół koptyjski to odrębny temat, ja mówię o muzułmanach (tak się przynajmniej określali), którzy nie ukrywali swej fascynacji zachodnim stylem życia.

Getzz - ale głowy u nich w większości nietęgie. Choć pamiętam jak rok temu w Omanie z uznaniem patrzyłem na zawodników, którzy we dwóch siadali do 2 butelek Czerwonego Jasia :). Dali radę ...

Z najświeżych obserwacji - zafascynowały mnie pijalnie piwa w Maroku. Czułem się mniej więcej jak Maks i Albercik, którzy przypadkiem odkryli jaskinię feministycznej degrengolady :)

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2010-12-10 00:27:42, suma postów tego autora: 6199

No właśnie też zauważyłem, że nietęgie

chociaż jako lewicowy menel mogę mieć wypaczone spojrzenie na tęgość:)

autor: Getzz, data nadania: 2010-12-12 14:27:29, suma postów tego autora: 3554

Dodaj komentarz