ale nie zmieni to faktu, że SLD ma całkiem dobry, lewicowy program. Nawet te przykłady, które zostały podane w tekście o tym świadczą.
Na razie nie ma takiej partii.
Oddam głos ważny na tych co mają taki program.
Demokracja, trójpodział władzy niezależnej względem siebie, a zależnej od wyborców.
Przywrócenie obywatelom pełnego, czynnego prawa wyborczego w postaci ordynacji większościowej (głosujemy w okręgu na tylu kandydatów ilu ma być wybranych, nie tak jak jest dziś, głosowanie na jednego i jego towarzyszy) i biernego prawa wyborczego w postaci zgłaszania kandydatów (nie tylko do Sejmu, ale do każdego przedstawicielstwa) w danym okręgu wyborczym przez partie, stowarzyszenia i organizacje społeczne a także przez obywateli mieszkających w tym terenie.
Na razie nie ma takiej partii.
Wycofanie wojsk z amerykańskich awantur jak najbardziej. Wszystkie partie to klepią jako kiełbasę wyborczą, po wyborach, obojętnie prawica czy lewica na kolanach przed wIELKIM bRATEM. SLD za Millera i Kwaśniewskiego wysłał Wojsko Polskie do Iraku.
Mowa o liberalizacji aborcji teraz, a co było jak SLD było partią rządzącą ? OBŁUDA i szukanie jeleni oddających głos.
postulat obniżki VAT stoi w sprzeczności z koniecznością stabilizacji budżetu państwa i stanowi jakiś przeżytek (?) programu liberałów. Likwidacja podatku Belki ma tę samą wadę, ponadto sprzeczna jest z zasadą powszechności podatków. Wprawdzie konstytucyjne pewnie taka ustawa dałaby się obronić, ale jak zwykle wprowadzenie zasady podziału posiadaczy na małych i dużych spowodowałoby konieczność wzrostu biurokracji dla pilnowania tego podziału, czyli generowałoby nowe wydatki budżetowe. Warta skórka wyprawki? Podobnie zresztą jest z ograniczeniem prawa do becikowego dla niezamożnych matek.
W sprawie walki z bezdomnością i eksmisjami na bruk nie znalazłem niczego ani w dziale Infrastruktura ani Polityka społeczna. Problem budownictwa w ujęciu SLD to nic nowego, będą tańsze kredyty i uproszczenie procedur, w polityce społecznej aż roi się od schematów myślenia liberalnego (problemy osób niepełnosprawnych mają rozwiązać zwolnienia podatkowe! ma też być aż 2 procent odpisu podatkowego na organizacje pożytku publicznego - wtedy państwo czy samorząd już nie będzie się niczym zajmować!) a poza tym będziemy powiedzmy walczyć z biedą wśród dzieci i stygmatyzacją osób korzystających z opieki społecznej, tylko bez szczegółów.
Inny charakter, ale niestety mało konkluzywny, ma załączony w programie 'Socjaldemokratyczny program dla młodego pokolenia' zredagowany przez Michała Syskę. Z tym można przynajmniej dyskutować o lewicowości.
Całość programu oparta jest o założenie podniesienia stopy wzrostu PKB do 7 procent rocznie, wtedy będzie z czego dzielić, podnosić, etc. Mimo to nie ma tam żadnych założeń makroekonomicznych - chyba wierzą, że Kołodko im powie, jak to zrobić, a poza tym sprzedadzą Intercity na Giełdzie!
Komicznie wygląda program w dziedzinie zdrowia. Autorzy jednocześnie piszą 'Niech zasada przestanie być pustym frazesem' i postulują zniesienie limitów dla onkologii, kardiologii i neurologii, jednocześnie uchylając się od autorstwa tych mądrości, wmawiając nam, że to wszystko powiedzieli im pacjenci! Pozytywy to obietnica opieki zdrowotnej w szkołach i utrzymanie lub przywrócenie publicznego charakteru szpitali powiatowych i wojewódzkich. Nie ma za to żadnego stanowiska w sprawie leczenia uzdrowiskowego.
To tylko kilka uwag po pierwszej lekturce.
Napasc na Irak i Jugoslawie bez wypowiedzenia wojny oraz tortury jencow wojennych przez Obame w Polsce, albo pseudo przetargi na zaproszenie do negocjacji jak kopalnia Janina, czy okradanie przezs kwasniewskiego Polakow za posrednictwem BiG banku i Polisy?? To towarzysz kalisz juz zapomnial?
Granice systemu nie zostały naruszone. Cała czwórka, bo pozostali się nie liczą, rozpoczyna zatem przelewanie z próżnego w puste, oczywiście z pohukiwaniem, może nawet powściągliwym. Nadal wiec jestem zdecydowany nie głosować.
PS: Palikot poraził mnie swoim wyznaniem: bez dużej forsy nikt nie ma szans w tych wyborach. Kto zaś może mieć dużą forsę. Oczywiście milusińscy kapitału. Programy już w następny dzień po zamknięciu urn nie będą miały znaczenia.
puść skonfiskowane wpisy!
"Nowy program SLD zawiera też znane postulaty Sojuszu dotyczące wycofania polskich wojsk z Afganistanu, liberalizacji prawa aborcyjnego, refundacji zapłodnienia in vitro"
- wojska do Afganistanu (podobnie jak Iraku) sami wysłali,
- u władzy byli dwie kadencje, tematyka aborcji i in vitro nawet nie była "na tapecie"
niech ich polityczne piekło pochłonie i skończą się już te wszystkie "ale jednak", "SLD się zmienia", "ster w SLD przejmuje młode pokolenie (o czym świadczy polityczna resurekcja Leszka Millera)" etc
ale, co by nie mówić, LiD to był hit.
współpracy między Polską a Niemcami a Rosją - pięknym przykładem proletariackiego internacjonalizmu
Oczywiście o mannie z nieba !
He!HE! HE!!!!!
TFU!!!
ten news nie powinien być tutaj http://www.liberte.pl ???
Słuszna uwaga, tym bardziej że w radzie patronackiej Liberte! są Jan Hartman i Henryka Bochniarz
Tylko przyklasnąć tej taktyce - koelejna porażka wyborcza murowana.
Kolego Kobrzak, przypominam, że na konwencji przemawiała także wiceprzewodnicząca Unii Pracy Elżbieta Zakrzewska.
Czego się spodziewałeś po SLD? Rewolucyjnego programu, opierającego się na fundamencie marksizmu?
skądże, ale program wyborczy, gdy nie ma się specjalnie szans na dominującą pozycję w rządzie, może być primo porządnie, czyli w sposób niesprzeczny napisany, secundo, może być programem o wiele bardziej lewicowym, nawet w socjaldemokratycznym wydaniu. A takie bzdury, jak przykładowo jednoczesne deklarowanie wierności zasadzie "Pieniądz idzie za pacjentem" i pomysł nielimitowania świadczeń onkologicznych, kardiologicznych i neurologicznych wskazuje, że dziewczęta i chłopcy nie przemyśleli tego, co piszą. A tandeta mnie wkurza, po prostu obraża, także wśród socjaldemokratów.
Dostałeś się na listę Kłamczora? Bo nie wiem na kogo głosować :D
Rosomak, musisz jej to wypominać?! Chluby takie zachowanie nie przynosi, ale zawsze mogło być gorzej, zlituj się :-)
"Blisko tysiąc aktywistów Sojuszu Lewicy Demokratycznej wzięło udział w konwencji wyborczej tej partii"
aktywistów. hehe. dobre
To już trzy razy "S", czyli samorządność, samofinansowanie i samodzielność brzmiało wiarygodniej, tym bardziej wówczas, gdy wszystko było nasze. Ale teraz, gdy nasze jest tylko jeszcze powietrze, bo już nie woda, drogi, pola, fabryki..., jeżeli w ogóle jeszcze są. Czyżby twórcy tego hasła mieli nas za cielaków? Ono mnie po prostu obraża. Bo obawy ludzi nie z tego wynikają, co mówią posłowie lecz z tego, czego od nich chcą korporacje. A te chcą więcej i więcej, oczywiście zawsze naszym kosztem. A SLD nie zamierza z nimi walczyć. Zawarło wszak z nimi sojusz. Jakie jest wyjście? Na razie tylko jedno. Wypiąć się na urny.
Na razie 7%, ale trwają wytężone prace nad zejściem poniżej progu wyborczego :)
Niestety. Tego się nie da zrobić na kolanie w oparciu o "młode pokolenie działaczy".
Pamietam jak dzis moje pierwsze wybory w 2001... Tez mieli wspanialy program...
Na lewica.pl SLD? Przeciez PiS ma wiecej wspolnego z lewicowym programem spolecznym niz SLD. No chyba, ze lewicowosc to popedzic z kwiatkami do Jaruzela, ale to i Michnik potrafi.
żydowskimi milionerami...to były czasy...
SLD (wcześniej znany pod innymi nazwami) cywilizuje kapitalizm i stosunki pracy od 1989 r., a Fundusz Kościelny likwiduje od 1950 r. W Polsce nie ma lewicy.
życzmy SLD zejścia poniżej progu wyborczego, mają prawo w końcu odetchnąć od polityki i zostać zwykłymi celebrytami by o nich pisał nadal z powodzeniem Pudelek czy ,,Fakt''
Jestem pod wrażeniem głęboko lewicowego programu $LD. Cóż pozostaje? Jedynie życzyć sobie rychłego zejścia ze sceny tych pajaców. Im szybciej znikną tym lepiej dla sprawy. Dla mainstreamu SLD to lewica, lewica to SLD i nie ma nic więcej. Poza SLD nie ma lewicy, bo lewica to SLD, a program lewicowy kręci się wokół znanych wszystkim zagadnień w szczególny sposób trapiących lud pracujący. Tą kalka jest już w społeczeństwie ugruntowana. Tym sposobem SLD jako lewica jest "demonem" oswojonym, nawet ich śmiechu warty antyklerykalizm jest bezzębny. SLD jest częścią neoliberalnej układanki, wentylem bezpieczeństwa, buforem burżujów, nadzieją dla naiwnych.
Pisałem już kiedyś, że katolicka nauka społeczna jest bardziej lewicowa niż SLD.
I dziwi mnie ta polityka akrobatyczna na tym portalu, że pisuje się o SLD, a równie dobrze można tu zamieszczać informacje o Pisuarkach, Pomyleńcach czy Ruchu Parcia Palikota.
Pomylili aktywistów z aktywem. :)
gdyż jest to jedyna partia lewicowa w tym chorym kraju i w przeciwieństwie do wszystkich farbowanych prawicowo-katolickich hegemonów lewicy nie pasożytuje na składkach związkowców i nie wykorzystuje śmierci pana Leppera do swych niecnych prób wprowadzenia miejscowych watażków na polityczne salony.
Co do samego programu to życie w pełni zweryfikuje jego jakość, ale jestem dobrej myśli i wiem,że głos oddany na SLD nie będzie głosem zmarnowanym.
ty na poważnie w te owoce wierzysz?
Poza oczywiście zużyciem mebla?
Akurat to o twoich celebrytach z $LD można powiedzieć, że są czempionami lewicowego (w wersji light) pierdzenia w stołki, zwłaszcza tuż przed wyborami. Szkoda tylko, że w praniu nawet ta lightowa lewicowość nigdy się im "nie udaje" i zawsze serwują to samo neoliberalne gówno.
Trudno chyba o większy fail: lansować się na lewicowych pragmatyków, których umiarkowana lewicowość ma podobno za podstawę wyczulenie na "obiektywne" ograniczenia nakładane przez samą Rzeczywistość i tylko po to, żeby ów pragmatyzm koniec końców wymienić na bezkolizyjne płynięcie z neoliberalnym prądem.
głosowałem kiedyś czasami na sld. ale po tym pakcie z bbc już więcej nie będę
co takiego zawdzięczamy niegdysiejszym rządom SLD w kwestii:
- praw pracowniczych i rynku pracy samego w sobie,
- polityki społecznej,
- polityki fiskalnej,
- aktywnej roli państwa w gospodarce,
- prawom obywateli lgbtq,
- respektowania świeckości państwa?
o sukcesach polskiego oręża w dalekich krajach (gdzie nawet kondor nie dociera żeby jajo znieść) nie wspomnę...
marzy mi się SLD poniżej progu wyborczego...