Konwencja wyborcza SLD

[2011-08-22 12:57:13]

Blisko tysiąc aktywistów Sojuszu Lewicy Demokratycznej wzięło udział w konwencji wyborczej tej partii, która odbyła się 21 sierpnia w Warszawie. SLD zaprezentował nowy program zatytułowany "Jutro bez obaw", który został podzielony na trzy części: Państwo, Społeczeństwo i Gospodarka.

Założenia programu gospodarczego SLD przedstawił poseł Marek Wikiński. Zapowiedział on m.in. reformę finansów publicznych, mającą na celu przyspieszenie wzrostu gospodarczego z 3 do 7 proc., stopniową obniżkę podatku VAT od 2012 roku, podniesienie płacy minimalnej oraz minimalnej renty i emerytury, a także likwidację tzw. podatku Belki dla osób posiadających niewielkie oszczędności.

Startujący z pierwszego miejsca w Warszawie poseł Ryszard Kalisz skupił się w swoim wystąpieniu na sprawach dotyczących wymiaru sprawiedliwości. Kalisz wezwał premiera do natychmiastowej ratyfikacji Karty Praw Podstawowych UE (Polska jest jedynym obok tradycyjnie eurosceptycznej Wielkiej Brytanii krajem, który do tej pory odmawia jej podpisania), zaproponował też powołanie Konwentu Konstytucyjnego, który wypracowałby propozycje zmian w obecnej konstytucji i dalszą reformą wymiaru sprawiedliwości, w tym - powołaniem instytucji sędziego śledczego.

Liderka podwarszawskiej listy SLD i wiceprzewodnicząca partii Katarzyna Piekarska wezwała do zniesienia Funduszu Kościelnego, zniesienia art. 196 Kodeksu karnego, który zakłada ściganie z urzędu za obrazę uczuć religijnych, a także ograniczenia liczby etatów kapelanów w urzędach państwowych. Przekonywała też, że charakteru religijnego nie powinny mieć uroczystości państwowe.

Wiceszef klubu SLD Zbigniew Matuszczak, który startuje w wyborach w Chełmie, poparł kampanię Zielonych 2004 i innych środowisk ekologicznych i zaapelował do prezydenta Bronisława Komorowskiego o zawetowanie nowej ustawy o nasiennictwie, która m.in. zawiera przepisy dotyczące żywności modyfikowanej genetycznie (GMO). Posłanka Bożena Kotkowska z Bielska-Białej zapowiedziała natomiast wniosek do Trybunału Konstytucyjnego o zbadanie zgodności z konstytucją prawa do pobierania opłat za przedszkola publiczne.

Wśród mówców nie zabrakło też przedstawicieli partii koalicyjnych: przewodniczących Zielonych 2004 Dariusza Szweda (startuje w Chrzanowie) i Małgorzaty Tkacz-Janik oraz szefowej Partii Kobiet Iwony Piątek, która ubiega się o mandat poselski w Sieradzu.

Nowy program SLD zawiera też znane postulaty Sojuszu dotyczące wycofania polskich wojsk z Afganistanu, liberalizacji prawa aborcyjnego, refundacji zapłodnienia in vitro. Nowością jest natomiast propozycja utworzenia forum współpracy pomiędzy Niemcami, Polską i Rosją, na wzór Trójkąta Weimarskiego.

Krzysztof Kobrzak

14 sierpnia:

1919 - Strajk 140 tys. polskich robotników na Górnym Śląsku, poprzedzający wybuch zbrojnego powstania.

1955 - W Warszawie zakończył się V Światowy Festiwal Młodzieży i Studentów.

1956 - Zmarł Bertolt Brecht, niemiecki pisarz, dramaturg, poeta, teoretyk teatru, inscenizator.

1958 - Zmarł Frédéric Joliot-Curie, francuski fizyk, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii, członek Francuskiej Partii Komunistycznej.