warto porównać z materiałami, zamieszczanymi przez sobotnią, poniedzialkową i dzisiejsza prasę codzienną.
W dzisiejszej Gazecie Wyborczej, na przykład, jest ciekawy reportaż z wydarzeń na Nowym Swiecie, ktory wydaje się podważać tezę, iż policja dokonała tam "aresztowań prewencyjnych".
Wyborcza kłamie, kiedy pisze nie po mojej myśli. Wyborcza pisze prawdę, kiedy pisze po mojej myśli.
ABCD
Wyborczą, a nie np. Rzeczpospolitą, z dość oczywistych racji ze sfery pragmatyki komunikacyjnej: rekomendowane źródło informacji powinno być wiarygodne dla adresata. Tym tłumaczyć należy wybór medium lewicowego.
wszyscy czytaliśmy dzisiejszy numer Gazety Wyborczej, ale - for the sake of discussion - można przytoczyć kilka pomieszczonych tam informacji:
- między aktorami z widowiska rekonstrukcyjnego doszło do starcia
- wczęśniej mialo miejsce starcie w/w grupy z poszkodowanym Rafałem G.
- po opuszczeniu lokalu Nowy Wspaniały Świat przez tę grupę, policja zabezpieczyła tam m.in. kastet, pojemniki z gazem łzawiącym, ochraniacze itd.
i aresztowani przez policję, wyszli ze swych ciał by wniknąć w ziemskie powłoki kibiców legii i zadać bobu policjantom. Spełniasz smutną prorządową rolę, Zychu, jako "użyteczny idiota", który uprawomocnia kanalizację gniewu społecznego w ruchu skrajnie prawicowym, co doskonale wpływa na zatrzymanie tworzenia się jakiejkolwiek lewicy w tym kraju i utrzymanie w nim kapitalizmu. brawo, gratulacje. możesz być z siebie dumny. Inni zwolennicy marszu - Pospieszalski, Ziemkiewicz, Mikke, itd, to zawsze była prawica. ty zaczynałeś na lewicy. Gdzie skończyłeś widać.
;)
"Smutną prorządową rolę" spełniają wszyscy, którzy na wezwanie rządzących elit poszli na blokadki. To rola obrzydliwa, wstydliwa i haniebna, więc smuci i dziwi ta radość płynąca z rzekomo lewicowych mediów. Radość ludzi, którzy służą za mięso armatnie neoliberalizmu.
Nie było polskich oburzonych? Byli. Ale nie stali tam, gdzie stały obrzydliwie uśmiechnięte, zadowolone z siebie, dzieci zwycięzców tego neoliberalnego systemu.
Felieton "Polska lewica straciła 11 listopada 2011 r. – co dalej?"
http://krzysztofmroz.blog.onet.pl/Polska-lewica-stracila-11-list,2,ID439647152,n
Jesteś tak cyniczny czy tak głupi, że utożsamiasz wszystkich tych, którzy sprzeciwiali się marszowi środowisk faszystowskich z fanami Blumsztajna i Michnika? Jesteś tak cyniczny czy tak głupi, że utożsamiasz GazWyb z lewicą? Jedno z dwojga. Wybierz wedle uznania.
Mój siostrzeniec spytał swojego ojca: tato, mogę zostać pracownikiem naukowym na UW jak dorosnę? A na to szwagier: no, nie kochany, musisz zdecydować - albo jedno, albo drugie.
ABCD broni neonazistów. Wydało się:
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,10649452,_Pan_Rafal__radzi__gdzie_znalezc__zdrajcow_rasy_.html
Pomijając, jaki jestem, na oba twe pytania odpowiadam:
zdecydowanie tak.
Warto sprecyzować, że słowa "lewica" używam odpowiednio do aktualnej konfiguracji polskiej polityki. Mniej wymyślnie: lewicą nazywam to, co jako lewica dziś w Polsce funkcjonuje.
Powyższe jest zarazem odpowiedzią dla Getzza.
przyjmijmy (choć to nieprawda), że "faszyści" przechwytują wybuchu niezadowolenia społecznego, próbując stanąć na czele ludzi nie tylko sfrustrowanych, ale i aktywnie się buntujących.
Jak ty temu przeciwdzialasz?
Stojąc na blokadzie chronionej przez policję?
Komunista z prawdziwego zdarzenia zrobiłby tak: przeszedlby na drugą stronę i krzyknął:
- A co nas obchodzi Dmowski?! Idziemy na URM!
Podejrzewam, że tak z 75% uczestników marszu mogłoby pójść za takim komunistą.
Zamiast doszukiwać się największego wroga w "tałatajstwie z liceum", trzeba było tak zrobić, ABCD. Wszak Ty też jesteś komunistą :-)
Ten uderzony z Viva - co widać na filmie, jaki TVN nadało w nocy (trzy godziny materiału z zamieszek), wszedł jak idiota pomiędzy walczących z policją ludzi, w gaz i latające kamienie, w zwężeniu przy wyjściu z placu na Koszykową. Jak nie myślał, to niestety, tak się to kończy.
uważa GW za gazetę "lewicową", zapewne TVN to dla niego lewacy, goszyści tak jak dla uczestników marszu nacjonalistów
Sam tekst bardzo ciekawy, zwłaszcza fragment o nagonce na towarzyszy z Niemiec .
a ty gdzie byleś?
Ja się pytam dlaczego sam nie skorzystałeś ze swojej genialnej rady? :-)
Przy okazji ponawiam prośbę: zechciej zdefiniować kto to taki owa "młodzież patriotyczna", w jakich organizacjach się zrzesza jej aktywna część i jakie posiada poglądy polityczne poza tym, co już wiemy, czyli, że ona taka patriotyczna.
Młodzież patriotyczna to ta, co rzucała płytami chodnikowymi w policję i podpaliła radiowozy masońskiej telewizji TVN. To są czyny na miarę wielkiej polski katolickiej! Nie wiesz tego, Misiu? :P
naprawdę pokłócili się z panami policjantami?
I skrzywdzili naszą ulubioną TVN?
Niewybaczalne.
REWOLUCJONISTA
trzeba obserwować sytuację w kraju, zaglądać tam, gdzie coś się dzieje, a nie tylko studiować coraz bardziej zakurzone roczniki Trybuny Robotniczej.
Zrob, jak radzę, a sam będziesz wiedział.
z tą "płytą chodnikową"?
Chodzę po Placu Konstytucji, szukam i nie znalazłem niczego "wyrwanego".
Bo w naszym mieście nie rządzi już Lech K. Gdyby to on dowodził w Ratuszu to przez pół roku nie rozpisałby przetargu na naprawę szkód po imprezie "młodzieży patriotycznej". W obawie o korupcję i dywersję ze strony radzieckich specsłużb przy układaniu płytek.
płyt chodnikowych wyrwano 11 listopada?