w liceum wykładano RELIGIOZNASTWO, czyli naukę o religiach oraz innych przeciwstawnych podejściach min. o ateizmie
no coments
A dlaczego nie padło pytanie o pozytywy, które może wywołać nauczanie religii w umysłach dzieci?
Myślę, że zamiast takiego rutynowego wywiadu dla wszystkich i nikogo, ciekawsze byłoby poruszenie choćby takiej kwestii:
"Od wczesnej młodości zastanawiało mnie pytanie, dlaczego w Europie Zachodniej w krajach protestanckich były partie socjaldemokratyczne, natomiast w krajach katolickich partie socjalistyczne; dlaczego w krajach katolickich były potężne partie komunistyczne (we Francji i we Włoszech były to partie, które w pierwszych dziesięcioleciach po wojnie mogły marzyć o zdobyciu władzy w drodze uczciwych wyborów), natomiast w krajach protestanckich partie komunistyczne rzadko osiągały pięcioprocentowe poparcie wyborców."
Andrzej Koraszewski - liberalno-konserwatywny socjaldemokrata, jak się sam określa.
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,6831
...
Wywalić religie ze szkół i załatwione.
nie ty o tym zdecydujesz, co najwyżej możesz poprosić mamę aby przepisała cię na etykę :)
Pewnego dnia religia zniknie ze szkół. Skończy się propagowanie religijnych bajek w świeckich szkołach. A wtedy będziesz mógł co najwyżej pójść na kolanach do Częstochowy i popłakać sobie przed obrazem.
West, pytaj Koraszewskiego, jego przecież cytuję.
"Rosja i Chiny to też kraje katolickie?"
(west, data nadania: 2012-09-18 09:48:38)
"Od wczesnej młodości zastanawiało mnie pytanie, dlaczego w EUROPIE ZACHODNIEJ"
(http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,6831).
To tyle pominąwszy już wszelkie różnice pomiędzy socjalizem (komunizmem) w wersji europejskiej a np. chińskiej.
Z przyczyny którą zasygnalizowałem.
więc zdziwienie Koraszewskiego świadczy niestety o ciasnym europocentryzmie.
Znowu w pracy
West, pomijając słuszną uwagę Burego, głupota może i jawna, ale dyskusja mogłaby być przynajmniej ciekawa, ewentualnie zabawna, a tak mamy "wywiad" z żenującym z punktu widzenia sztuki dziennikarskiej poklepywaniem się plecach.
socjalizm jest bliżej niż inni myślą
Teologii Wyzwolenia.
jacekx marksista chrześcijański
członek SLD
Ps. To co dzieje się obecnie w Brazylii jest pokłosiem działania tamtejszych wyznawców Teologii Wyzwolenia