Niemożliwe - katol chciał zapłacić za usługę zamiast podpalić samochód z ateistycznymi hasłami? Co się to porobiło... ;)
A poważnie: dla mnie szanowanie cudzych poglądów wynika z a) szacunku dla innych osób, b) pokory - skłonny jestem uznać, że jednak ja się mylę a druga osoba ma rację. Niestety to postawa wybitnie rzadka.
W każdym razie teraz Agnosiewicz będzie miał nowy kłopot, bo po aferze z "Niewinnością muzułmanów" państwa islamskie domagają się ustanowienia przez ONZ międzynarodowego zakazu obrazy uczuć religijnych.
W USA aresztowano autora filmu "Niewinnosc Muzułmanow". I co na to obroncy panienek krzyczacych w cerkwi? Jakos nasi obroncy praw czlowieka z neoliberalnych mediow zamilkli.
A z jakiego powodu został zatrzymany autor tego wspaniałego dzieła, Krzysztofie Mroziu?
(Tylko proszę bez eseldziadowskiego spamu)
Misiu autor Niewinnosci Muzulmanow zostal- jak podaja media - formalnie zatrzymany dlatego ze nie przestrzegal zobowiązań nałożonych nań po warunkowym zwolnieniu z więzienia. Sąd nie zaakceptował teraz zwolnienia za kaucją.
Rzecz tym, ze do czasu tego filmu nie byl oskarzony o nieprzestrzeganie warunkowego zwolnienia. Jest to wiec pretekst. Przypomne Ci, ze jak sie na Bialorusi czy w Rosji wsadzi do wiezienia milego Zachodowi opozycjoniste za np. nie przestrzeganie przepisow podatkowych czy innych, to w mediach jest krzyk ze to pretekst. Kierujac sie taka sama logika aresztowanie autora Niewinnosci Muzulmanow za tzw. nieprzestrzeganie warunkowego zwolnienia nalezy uznac jedynie za pretekst. faktycznie zostal zatrzymany zeby zadowolic i uspokoic Muzulmanow na calym swiecie. Misiu, mysl. Nie daj sobie robic przez media papki z mozgu.
Typowy racjonalista to komunista ..... reedukujący innych :(.
To niech autor pojedzie do Pigmejów i ich reedukuje ......
Czy to będzie racjonalne burzyć świat wierzeń innych kultur tylko dlatego, że są inne ?
jacekx marksista chrześcijański
ale w innym rozumieniu ...... :).
Racjonalista autor traktuje Racjonajonalizm też jako wiarę i to jedyną :)
jacekx marksista chrześcijański
... dlaczego w portalu lewicowym pojawia sie juz kolejny raz tekst z prawicowo-liberalnego portalu racjonalista. Dobra alanize wykonal swego czasu Paweł Michał Bartolik('Czarna reakcja w szatach Woltera' http://www.internacjonalista.pl/historia-i-wspoczesno/antyfaszyzm-i-antyrasizm/2162-pawe-micha-bartolik-czarna-reakcja-w-szatach-woltera.html )
nie bede wiec powtarzal argumentow, przypomne tylko ze bardzo ostry prokapitalistyczny, antyislamski i proizraelski profil racjonalisty rozpoczal sie wraz z nadejsciem p. Koraszewskiego.
Nie kazdy, kto krytykuje totalitarnosc religii powinien byc holubiony na lewicowym portalu. Trzeba jeszcze popatrzec na stojace za tym poglady i wyznawany ideal.
jawi jako zwykły bełkot.
Ani jednego postu sygnalizującego choćby szczątkowe zrozumienie tekstu? Same komunały? Komuś nawet tekst "jawi się jako bełkot"? Myślałem, że lewicę czytają osoby potrafiące zrozumieć prosty przecież tekst, a tu taki straszliwy zawód. I nigdzie żadnego argumentu, tylko inwektywy. Tandetne. Smutne.
Camelu, ja tekst zrozumialem i sie z nim zgadzam bo Mariusz napisal to co sygnalizowalem w kilku postach : krytyka tak ale nie chamstwo. Poniewaz bylo dla mnie to oczywiste, nie odnioslem sie do artykulu ale wpisalem uwage ktora mi sie nasunela w zwiazku z informacja o aresztowaniu autora Niewinnosci Muzulmanow. Artykul i nformacja o aresztowaniu zbiegla sie w czasie. Zauwazylem, ze media tak placzace nad losem panienek z Pussy Riot nie dywagowaly na temat zasadnosci, lub nie, w/w aresztowania. Delikatnie mowiac bardzo niesymetryczne podejscie. Moze bały sie rozdraznic Muzułmanów? A tak przy okazji jako antyklerykal i ateista jestem bardzo zainteresowany ile Kolezanek i Kolegów (wojujacych antyklerykałów i ateistów) ktorzy niejednokrotnie w sposob chamski atakuja katolikow czy szerzej chrzescijan (niejednokrotnie tylko za to ze nimi sa ) mialoby odwage w taki sam sposob atakowac Muzulmanów. Przypomne co bardziej rozgarnietym antyklerykalom i ateistom, że coraz wiecej panstw europejskich ustepuje zorganizowanym grupom muzulmanskim w ktorych niejednokrotnie dominuja islamisci polityczni. Boja sie ich gniewu. A po Katoliku czy Chrzescijaninie mozna sobie pojezdzic bez obawy. Zeby jednak nie wdawac sie w kolejne polemiki zaznaczam, że jest to moj ostatni post pod tym artykulem.
Kamela nie kryje oburzenia: jeśli ktoś się z nim nie zgadza, to znaczy, że jest na to za głupi.
-----
Krzysztofie, istotnie film był pretekstem, bo dopiero pojawienie się go w Sieci pozwoliło "organom" powziąć podejrzenie, że jego autor złamał zakaz korzystania z tego medium. To oczywiste, że bez filmu poczynania tego człowieka najprawdopodobniej byłyby dla policji nieznane, choć naiwni mogą wierzyć, że takie wpadki zdarzają się nie przez przypadek, ale dzięki dzielnym stróżom prawa, którzy nieustannie monitorują, czy znajdujący się na zwolnieniu warunkowym przestępcy szczerze się zresocjalizowali i sumiennie przestrzegają prawa.
Ja sobie też oczywiście mogę wierzyć, że myślenie to stosowanie w drugą stronę klisz z gadzinówek dotyczących Białorusi, albo i nie, ale to nie ma najmniejszego znaczenia w przypadku, gdy mamy do czynienia z wytwórcą narkotyków i oszustem finansowym naruszającym zasady zwolnienia warunkowego. Z filmem, czy bez on powinien zostać zatrzymany i nie trudno mi sobie wyobrazić, co owe media pisałyby, gdyby się okazało, że nasz bohater bimba sobie na prawo (i lewo ;-)), a policja to ze stoickim spokojem toleruje.
Rozumiemy się? Złamanie zakazu było warunkiem wystarczającym do zatrzymania, niezależnie od ewentualnych chęci "zadowalania muzułmanów". (Na marginesie, tak muzułmanów, a nie "Muzułmanów".)
W przypadku "panienek z Pussy Riot" sytuacja jest nieco inna...
żale agnosiewicza mnie nie obchodzą. nie jestem ateistą. wyrosłem z tego. jestem obojętny na sprawy religii, jakiejkolwiek. śmieszą mnie one. dlatego też artykuł uważam za bełkot i użalanie się nad sobą. gdyby go pisał chrześcijański, muzułmański, buddyjski neofita - brzmiałby tak samo.
idioci są po obydwu stronach barykady. i, niestety, mariusz agnosiewicz jest tego przykładem.
"Kiedy podjechałem swoim samochodem, oblepionym ateistycznymi hasłami i rybką Darwina"
tak jest, dobry wyznawca głosi słowo swej religii i stara sie pogan nawracać.
Od kiedy to ateizm jest religią?
od kiedy zaczął przypominać kult, a jego wyznawcy zaczeli sie zachowywać jak wyznawcy.
@czarek
Rozumiem, że to z poczucia obowiązku srania we własne judeo-chrześcijańskie gniazdo lewak będzie bronił islamu, mimo, że to najbardziej ekspansywny, nietolerancyjny i oczadzony dogmatem system religijno-polityczny jaki aktualnie ziemia nosi?
A czy choćby jedna z tych panienek nie była wcześniej już karana, za uprawianie seksu w publicznym (i to dosłownie) miejscu? To tez jest karane, nie tylko w Rosji ale i w USA.
Panienko Margo, ściganie przestępcy łamiącego zasady warunkowego zwolnienia jest obligatoryjne, natomiast wymierzanie 2 lat łagru osobom, z których _jedna_ "uprawiała seks w miejscu publicznym" nie jest. Ot, różnica.