Na prawicy wbrew pozorom też zdania są podzielone np. http://konserwatyzm.pl/artykul/9615/ogien---czlowiek-sumienia-i-bohater lub http://konserwatyzm.pl/artykul/9589/o-stosunek-do-zolnierzy-wykletych
a jeszcze nie ma jazgotu lewicowych patriotów o "ubeckich sierotach". Tak długo świętują Narodowy Dzień Pamięci?
ogląd, to właśnie reforma rolna, której nie wprowadziło żadne z powstających wtedy państw demokracji ludowej. Czy wolno było wtedy wchodzić w posiadanie/brać za darmo/zagrabiać/ pańską ziemię? Złodziej ziemi nie budzi współczucia nawet ryzykując własnym życiem bo złamał święte prawo własności.
Mam inny ogląd, bo kształtuje go chłopskie pochodzenie. Moi pradziadowie ze strony matki, to chłopi pańszczyźniani -odpowiednicy niewolników.
Żołnierze wyklęci, oficerowie polegli w Katyniu, elitarne oddziały Andersa. Gdyby oni mogli wpłynąć znacząco na kształt mojego kraju po II światowej do dzisiaj byłbym niewolnikiem.
Znaczy, nie mogę żałować tych ludzi.
Udało mi się urodzić u zarania PRL.
Obserwowałem jak z samej idei powstawała nasza wspólna własność. Dzisiaj prywatyzowana.
"Wyzwolenia" Czecho-Słowacji spod tego, co 10 lat później objawiło się u nas jako KOR i "S", pan przeoczył? Niełaaaaaaaadnie.
jeszcze pare takich i wstapie do PiS...
Mordercy lewicowców, świry marzące o III wojnie światowej i zwykle sprzedawczyki pragnące oddać nas pod amerykańską okupację. Oto "bohaterowie" na miarę wolnej, demokratycznej, kapitalistycznej Polski.
Tekst jak z archiwum "Trybuny Ludu". Pominięto fakt, że lewica to siedziała w więzieniach PRL, a nie we władzach.
Mezalians z KORowską inteligencją i przystąpienie do Solidarności zaowocowało likwidacją przemysłu i tym samym wielkoprzemysłowej klasy robotniczej.
"Niech nam ktoś wytłumaczy. Dlaczego musimy likwidować polskie stocznie, gdy inne (niemieckie np. w Hamburgu) rozwijają się planowo?"
/z pamięci przytaczam słowa przewodniczącego Ziętka/
Wcześniej restrukturyzacji i likwidacji uległy Fabryki Samochodów (dzisiaj mamy tylko montownie), fabryki domów, traktorów, całego lekkiego przemysłu w Łodzi i ogromna ilość innych.
Interwencja w Czechosłowacji jednak nieporównywalna z iracką i afgańską. Wtedy nie było polskich najemników. Byli moi koledzy z poboru.
Czaisz różnicę?
odtrutka na prawacki jazgot, różnych ksenofobów, nacjonalistów czy z pis,po, czy skrajniejszych wersji prawicy
świetny,przenikliwy
ps. to ciekawe że wiele dzieci i wnuków nomenklatury PZPR-ZSL dzisiaj jest neoliberalnymi antylewicowcami z PO
Ci wszyscy aparatczycy PZPR przebarwieni na prawicowców to taka mentalność karierowicza jak flaga na wietrze w którą stronę wiatr zawieje tak się ustawi . I co poradzić na to? Tacy są ludzie polityki. Odwieczna walka o władzę po trupach. W tym wszystkim na szarym końcu pozostaje biedny obywatel kopany w cztery litery.!!!
"lewica to siedziała w więzieniach PRL, a nie we władzach."
a jak po upadku znienawidzonego ustroju wyszła z tych więzień wszczęła proces urynkowiania społeczeństwa? Z jego szkolnictwem, służbą zdrowia itd.?
To ta lewica wpadła na szalony pomysł sprzedaży komunalnych domów z lokatorami? Bo bezdomność to fajna rzecz?
Co Ty pleciesz? 56789...
Słuszny kierunek, tam się roi od fanów Łupaszki, Ognia i Burego.
Moze twoi pradziadowie byli chlopami panszczyznianymi ale napewno nie niewolnikami. Poducz sie w tym temacie bo pleciesz bzdury.
Twoi dziadkowie napewno nie byli juz chlopami panszczyznianymi a wiec i ty nie mialbys najmnieszych szans zeby nim zostac bez wzgledu na to kim byli "zolnierze wykleci"
ja prawnuk chłopa i rzemieślnika będę pamiętał co zawdzięczam
Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej.....
zawdzięczam jej :
- szczęśliwe dzieciństwo,
- beztroski czas w ławce szkolnej,
- znajomość historii, kultury i literatury przez wielkie L,
- możliwość zwiedzania mego przepięknego kraju,
- awans społeczny,
- wykształcenie,
- wiedzę,
i wrażliwość na potrzeby drugiego człowieka,
............... itd.
Zawdzięczam to PRL a nie żołdakom przeklętym :(
Pozdrawiam.
jacekx marksista chrześcijański
z SLD
czytając kretyńskie posty Rebelka2 wróbelka z Jackowa vel Lemoniadowego Joe z Trąbek Wielkich :)
Pozdrawiam Kochaną Redakcję Lewica.pl.
Co złego to nie jacekx :) ......
z SLD
Ps. Rebelku Go Home, Go Home ..... a Ty nic ino ćwierkasz
nam z oddali :(.
Jeszcze to:
http://mercurius.myslpolska.pl/2012/04/ponura-prawda-o-%E2%80%9Eogniu%E2%80%9D/
Jak widać, nawet niektórzy narodowcy mają więcej sceptycyzmu do tzw. "żołnierzy wyklętych" niż niektórzy uważający się za lewicowców.
"Pozdrawiam Kochaną Redakcję Lewica.pl.
Co złego to nie jacekx :) ......"
Wytrzyj sobie usteczka PaJacuniu bo masz ubrudzone na brazowo.
Wyglada jak Nutella ale nia nie jest :P
(_*_)
Coca Cola czy ...... lemoniada Ci nie starcza i teraz Nutellę polecasz ale grafik się z Ciebie zrobił :)
"nie byli niewolnikami" ale możliwość zabijania ich bez konsekwencji i zakaz podróży wskazuje na podobieństwo z niewolnikami.
podana przez płodnego i zasłużonego publicystę pisma "Warun-Nowa Prawica", ktory może nie przypadkiem pospieszyl się jako pierwszy zabrac glos w tym wątku, zgodnie z ktorą niektorzy publicyści, okreslajacy sie jako "narodowcy", potępiają niepodległosciową partyzantkę, nie wydaje się zbytnią rewelacją.
Aby zrozumieć, skąd sie biorą i jaki kierunek ideowo-polityczny wyrażaja takie glosy, dość zajrzeć do hasel w wikipedii:
"Piasecki Boleslaw", "Tejkowski Bolesław", "PAX.Stowarzyszenie".
dorobił się własnego antyfana:) (znaczy, że jego komentarze maja jakąś "moc"). Co ciekawe w osobie, która sama miała wielu zażartych antyfanów i apelowała o zaprzestanie personalek.
Miałem nie pisać o tym komentatorze, ale nie potrafiłem być konsekwentny (podobnie jak w wielu innych sprawach:)), ale to dlatego, że wyjątkowy problem ma ostatnio z Angka Leu ten dyskutant. Może z powodu zazdrości o jakość publikacji (z rzeczy poważniejszych) i tutejszych komentarzy (z rzeczy mniej poważnych)?:)
Trafiłeś w dziesiątkę.
Też, jak Angka Leu, wysylalem dziesiątki komentarzy (o ruchach faszystowskich, przemocy symbolicznej lewicy weFrancji itd.) do Waruna-Nowej Prawicy i dasz wiarę?! Żadnego nie wzięli.
Byłem więc skazany na pisma lewicowe, co niektorym moim antyfanom bardzo, ale to bardzo się nie podoba.
A z tym "antyfanizmem" wobec AL - to może przesada. Po prostu mogę jeszcze przyjąć do wiadomości, że żołnierzy wykletych atakuje - powiedzmy - KPP-owski weteran Z biuletynu Stowarzyszenia "Pokolenia". Ale jeśli to robi najtęższe pióro Waruna-Nowej Prawicy - to już, przyznajmy, obraza boska.
..dlaczego sadzisz,ze faszyści będą krytykować faszyzm?
cnok cmok kropeczko. A moze tak jak lubisz, bardziej egzotycznie: labios marron.
Widac lata doswiadczenia no i pasje jaka wkladasz w to cmokanie.
Dyrektor szkoly? Kurator? pierwszy sekretarz?
A jak ci nie wyszlo to errate tez robiles?
:)))))
gdyby głupota mogła latać to szybowałby jak kondor nad Andami
......
ale Ty i tak wyżej szybujesz bo prawie w stratosferze :)
Jeśli już coś masz przeciw kropkom wróbelku to przyjmij, że ja używam
tu najczęściej 6 kropek :).
Pozdrawiam Cię tytanowy zapaszku intelektualny :)
z SLD