Niech spoczywa w pokoju.
[i]
Cześć Jego pamięci!
Słów brakuje żeby opisać jak niesamowicie ważne, chyba po prostu dla ludzkości, jest to czego dokonał Mandela.
Smutne, że RPA to w dalszym ciągu taki tragiczny kraj i z aparteidu sie jeszcze nie otrząsnął.
Wolność, którą wywalczył Mandela już jest teraz moze czas powalczyć o ekonomiczną wolność. Formalne zniesienie apartheidu niewiele zmienia kiedy Afrykanie wciąż pozostają w sytuacji ekonomicznej zależnośći od Afrykanerów powstałej przez wyzysk aparthiedu, a wcześniej kolnialny, i nigdy naprawdę nie przerwanej. Może -uczciwszy proporcje- Malemie uda się dokonczyć, co Mandela zaczął.
musieli zmieniać białych strażników, bo w końcu każdego przekonywał, że jego walka jest słuszna :) A wybierali samych ultrasów...
Aktywista przez duże A.
Miejmy nadzieję, że wierzący mają rację i coś z niego przetrwa nie tylko w naszej pamięci.
Będąc świeżo po miesięcznej wyprawie do Zimbabwe, RPA i Zambii mogę z pełnym przekonaniem stwierdzić, że w RPA ludziom żyje się nieporównanie lepiej, niż w Zimbabwe, gdzie zbrodnicza polityka Mugabe doprowadziła do 90% bezrobocia i wyjałowienia wielkich obszarów ziemi uprawnej, którą zabrano białym i nic z nią nie zrobiono.
Wielką zasługą Mandeli jest to, że w RPA nie doszło do wojny domowej a biali i czarni (jedni i drudzy będący u siebie) żyją we względnej symbiozie.
Szkoda ze komunista
Grunt, że nie Rebel2.
W oficjalnej propagandzie Imperium Dobra Mandela oprócz komunisty był tez terrorystą.
Ty żartujesz czy jesteś chory ......:(
to
odnośnie tego komunizmu Mandeli.
Czyżby obecnie według współczesnych kowboi w USA
wszyscy czarnoskórzy poza USA to komuniści.
Pozdrawiam.
jacekx marksista chrześcijański
z SLD
To wyszło na dniach, że Mandela był przez krótki okres członkiem władz partii komunistycznej (SACP).
Panie trockisto o nicku "Ostap Bender" czy nie powinien pan napisać, że Mandela był przez krótki okres członkiem władz nie partii komunistycznej tylko antyrobotniczo-stalinowsko-biurokratycznej SACP finansowanej przez moskiewskich aparatczyków? Skąd ta wybiorczość i elastyczne podejście do pryncypiów Lwa Trockiego?
ale czy trzeba być zaraz komunistą :(
Pozdrawiam.
z SLD
... Trojmiastowa wrono
Sluszna uwaga.
W koncu kazdy muzulmanin moze byc czlonkiem Kurii Biskupiej
Ile razy mam pisać, byś się odstosunkował, bo z takim głupim typkiem jak ty nie nie mam zamiaru rozmawiać?
SACP to stalinowska partia komunistyczna. Jaka jest natura społeczna takich partii i jakie wynikają z tego problemy pominę, bo nie prowadzę z tobą dyskusji.
Bez odbioru.
Wielmożny jaśniepanie trockisto, mimo, żem niegodny przebywania w blasku waszej niedoścignionej mądrości, przypominam nieśmiale, iż przebywamy na forum a nie (na szczęście) pańskim folwarku.
ps. ludzie nie-głupi nie używają chamskich ataków ad personam.
przez światowe media.
nie ma co po nim płakać.
gdybyś Ty był choć muzułmaninem to byłbyś mi choć Bratem w wierze :)
a tak jesteś i zawsze będziesz mizernym
emigrantem ze wschodu, papużką kalającą
swoje gniazdo :( .......
bez honoru i czci.
Bo cóż to za Polak co wstydzi się i szydzi ze swojego gniazda
usługując obcym za srebrniki ....
Pozwól, że poradę Ci dam :
Lepszy w Polsce kęsy byle jaki niż w Jankes_Landzie przysmaki
:)
Pozdrawiam.
z SLD
Ps. Rebelku Go Home , Go Home .......
A kracz sobie kracz.
moze ci to przynajmniej na zdrowie wyjdzie
:)))
Jeżeli ktoś bredzi w czyjejś opinii, a dostał już wcześniej uwagę, by się odstosunkował, bo z jego bredniami dyskusja jest stratą czasu i nie poskutkowało, to trzeba używać kalibru mocniejszego. Czyli powiedzieć wprost dlaczego ktoś nie nadaje się do rozmowy, zaś w tym przypadku jest to głupota i ignorancja, podszyta na dodatek wątpliwymi uszczypliwościami. Można też zignorować, ale lepiej chyba powiedzieć wprost i bez ceregieli.
Folwark prywatny (tzn. mój) byłby gdybyś wyleciał stąd z mojej inicjatywy, a ja jedynie mówię, byś się ode mnie odwalił. Swoje bzdury możesz pisać dalej, tylko nie do mnie. Widzisz, znowu gadasz bez sensu i mylisz pojęcia, a ja muszę tłumaczyć czym różni się "prywatny folwark" od wolności doboru dyskutantów. Nie ma obowiązku wchodzić w dyskusję z każdym typkiem, do tego anonimowym. To nie stalinizm, gdy każdy musiał przymusowo siedzieć na bezsensownych zebraniach i zadawać się z jakimiś kreaturami o zwyczajach właśnie jaśniepaństwa!
Zrozumiał, czy znowu coś powtórzyć? Jak zrozumiał, to żegnam.
Mniej emfatycznej megalomanii, nikogo nie obchodzi wasza komiczna persona, a co do "odstosunkowania" to zabawne byłoby zabronić jednym forumowiczom odnosić się do słów innego forumowicza, które zresztą są nieskończonym źródłem ośmieszania tzw. trockizmu. Przypominam, to jest forum a nie trockistowski folwark.
bo nie wiesz co czynisz i co piszesz ....... :)
Faktem jest, że w tym Twoim pisaniu do nas z daleka przeszkadzają Ci jankes_landzkie rórowe okulary.
Siur .... jakby stary jankes powiedział u nas w Hameryce
to :
a)Słońce jest największe na Świecie
b) ekonomia jest największa ......
c) fabryki są największe ......
d) armia jest największa ......
e) ryby są największe ......
f) ludzie są najmądrzejsi ......
g) rebelki piszą najwięcej i naj ..... komentarzy .....
na lewica.pl
h) kryzys też jest największy na Świecie ......
:), :), :) itd.........
Pozdrawiam.
SLD
Dobra, głupszemu (mlm) należy odpuścić, niech mu będzie co chce i tak nic nie dotrze :-)
folwarki, a również wielkie domy i "szlacheckie" polowania (jedną z największych pasji nuworyszowskiej nowej szlachty było zabijanie zwierząt wspólnie z radzieckimi "towarzyszami") to mieli ludzie, których ty tu promujesz (a może ośmieszasz?) słusznie zwani "czerwoną" burżuazją, a nie trockiści.
Dobrodziej, Rebel - dla prawactwa nawet umiarkowany i pokojowy Mandela jest "terrorystą" (prawactwo, od cara przez Hitlera, aż do Busha różnych bojowników nazywa "terrorystami") i "komunistą". Myślałem, że was jednak stać na więcej niż odzywki w stylu Rusha Limbaugha (według którego komunistą jest również papież Franciszek).
W przypadku niektórych jaśniepaństwo i hrabiowskie maniery to stan umysłu i wcale nie o polowania tutaj chodzi (te "radzieckim towarzyszom" jak i jednemu z twórców komunizmu były bardzo bliskie).
czy ty sie z koniem na głowy nie zamieniłeś? mandela jest tak umiarkowany i pokojowy jak unabomber był, z tym że ten drugi ma mniej istnień na sumieniu. Mandele nie wpakowali do więzienia za kolor skóry i "antykolonializm" tylko za grubo ponad setkę aktów przemocy, podkładania bomb, zamchów itp.
tacy "dobrodzieje pracodawcy" na własnej skórze odczuli co to jest terroryzm i ekstremizm. Tylko tak naprawdę porządnie, żeby dowiedzieli się co to znaczy, a nie nazywali tym słowem każdego kogo nie lubią.