"Krytyka Kawiorowa", czyli ta zuchwa³o¶æ wymaga przeprosin.
2011-07-13 08:55:55
Miejsce: Redakcja „Krytyki Kawiorowej”, nad luksusowym klubem Nowy Wspania³y Kawior.

Osoby dramatu:

S³awomir ¦wierakowski – stypendysta ró¿nych fundacji, grantobiorca, lewicowo kawiorowy komentator, redaktor naczelny „Krytyki Kawiorowej”.

Redaktorzy i redaktorki „Krytyki Kawiorowej”

S³awomir ¦wierakowski: (wo³a wychylaj±c siê za drzwi gabinetu): Zapraszam was moi wolno¶ciowi redaktorzy i redaktorki na dyskusjê o wolno¶ci mediów. Za piêæ minut zbiórka u mnie na dywaniku! Porozmawiamy sobie.

Piêæ minut pó¼niej, gabinet ¦wierakowskiego. Na ¶cianie zdjêcie Slavoja ®i¾ka, na pó³kach ksi±¿ki o genderowo queerowej tematyce, nad biurkiem ¦wierkowskiego plakat „Walczymy z kaczyzmem. O wolno¶æ i demokracjê!”
Przed biurkiem kilkoro redaktorów stoi na baczno¶æ przed z³o¿eniem raportu.

¦wierakowski (poirytowany): Dzwonili do mnie koledzy z „Gazety Wybiórczej” i stwierdzili, ¿e s± bardzo niezadowoleni z tre¶ci zawartych na naszej stronie internetowej. Mówili, ¿e nie przystoj± one medium odpowiedzialnie broni±cemu demokracji.

Jeden z redaktorów (nie¶mia³o): Przepraszam za moj± ¶mia³o¶æ, ale czy mogliby¶my wiedzieæ o co chodzi?

¦wierakowski (jeszcze bardziej poirytowany): Co?! Wy macie czelno¶æ siê pytaæ?! Wiecie dobrze ¿e chodzi o wywiad na temat Strefy Gazy! Lata pracy nad gen derowo queerowymi tematami. ¯y³y sobie wypruwam, ¿eby za³atwiaæ granciki, a tu co? Jeszcze nas o antysemityzm oskar¿±!

Redaktorka (nie¶mia³o): Bardzo przepraszam, ¿e siê wtr±cê, ale przecie¿ mamy podobno zasadê wolno¶ci wypowiedzi i wolnej polemiki.

¦wierakowski(tym razem ju¿ w¶ciek³y): Zdegraduje was do roli kelnerów w naszym klubie Nowy Wspania³y Kawior mato³y jedne! O tym co jest woln± polemik± ja tu decydujê, wraz z moimi kolegami z „Gazety Wybiórczej”! Nie po to walczyli¶my z kaczyzmem ¿eby teraz by³a swoboda publikacji nieodpowiedzialnych wywiadów.
Czekam na wasze propozycje wyj¶cia z sytuacji.

Kolejny redaktor: To ja mam pomys³. Napiszemy przeprosiny wobec wszystkich którzy poczuli siê ura¿eni. Wydrukujemy te¿ g³osy oburzenia nades³ane przez ambasadê Izraela oraz publicystów Gazety.

¦wierakowski (ju¿ nieco spokojniejszy): Widzicie, jak chcecie to potraficie co¶ wymy¶liæ.
Redaktorka To ja jeszcze siê postaram, ¿eby wszyscy którzy dali przedruki tego nieodpowiedzialnego tekstu na swoich stronach go zdjêli.

¦wierakowski(uspokojony, bierze siê za lekturê ksi±¿ki ®i¾ka le¿±cej na biurku i mówi od podnios³ym g³osem): Pamiêtajcie, dla nas w „Krytyce Kawiorowej” szczero¶æ, wolno¶æ i demokracja s± naczelnymi warto¶ciami, a jak komu¶ siê to nie podoba, to posada kelnera czy sprz±tacza w naszym klubie zawsze czeka.

Wszelkie podobieñstwo do przeprosin pod adresem propagandysty "Gazety Wybiórczej" Paw³a Smoleñskiego ze strony "Krytyki Politycznej" oraz publikowania propagandowego o¶wiadczenia rzecznika ambasady Izraela jest czysto przypadkowe.

poprzedninastêpny komentarze