Pryzmat Przemysława Szubartowicza
2008-12-13 14:55:14
Lekturę "Trybuny" lub "Przeglądu" od lat z reguły zaczynam od tekstów Przemysława Szubartowicza. Cenię tego Autora.

Programu telewizyjnego, który kilka dni temu anonsował na lewica.pl Bartosz Machalica, jeszcze nie miałem okazji oglądać.

Przeczytałem natomiast w tym tygodniu komentarz pana Przemka w rubryce "Sto słów" na łamach "Trybuny", w którym gani on Marka Balickego (bezpartyjny poseł koła SdPl - Nowa Lewica) za współpracę z Ludwikiem Dornem przy pisaniu ustawy zdrowotnej. Przypomnijmy, że obaj posłowie podczas wspólnej pracy w sejmowej komisji zdrowia postanowili przedstawić własny projekt rozwiązań, który eliminowałby wszystkie groźne propozycje PO (obligatoryjna komercjalizacja szpitali i otwarcie drogi do ich niekontrolowanej prywatyzacji). Red. Szubartowicz chwali rozwiązania zaproponowane przez ów tandem, ale utyskuje, że politykowi lewicy (Balickiemu) nie przystoi współpracować z Dornem.

Nie podzielam takiej optyki. Uważam, że zadaniem odpowiedzialnej lewicy jest blokowanie wszelkich inicjatyw PO zmierzających do prywatyzacji usług publicznych. Zadaniem odpowiedzialnej lewicy jest też przygotowywanie alternatywnych rozwiązań i szukanie jak najszerszego grona sojuszników, by własne postulaty wprowadzić w życie.

Najbardziej zdziwiło mnie jednak to, że taki zarzut stawia właśnie Przemysław Szubartowicz.

Osoba, która zdecydowała się prowadzić program w telewizji zdominowanej przez funkcjonariuszy PiS.

Telewizji, gdzie za gwiazdy publicystyki uchodzą tacy "wielbiciele" lewicy, jak Wildstein, Pośpieszalski, Ziemkiewicz.

W dodatku nikt nie ma wątpliwości, że zgoda na emisję tego programu była wynikiem zręcznej gry prezesa Urbańskiego w obronie swego stołka, a nie wyrazem troski o pluralizm poglądów w TVP.

Mimo powyższych okoliczności uważam, że lepsza jest TVP z Szubartowiczem niż bez. I lepiej jest dla lewicy.

Korzystając z okazji, chciałbym zasugerować Autorowi kolejny temat audycji. Warto zająć się kwestią planów PO dotyczących prywatyzacji szpitali i szkół. Marek Balicki byłby ciekawym rozmówcą. W przygotowaniu reaserch'owym do programu może okazać się pomocna witryna http://szpitaledlaludzi.pl

poprzedninastępny komentarze