Konin: Związkowcy z Huty Aluminium zwolnieni za strajk

[2007-08-15 14:41:10]

20 sierpnia w Hucie Aluminium Konin rozpocznie się bezterminowy strajk załogi. Związkowcy domagają się podwyżek płac, protestują też przeciwko zwolnieniu 14 sierpnia ich kolegów za uczestnictwo w strajku ostrzegawczym.

13 sierpnia przerwano mediacje między związkami zawodowymi a Zarządem Aluminium Konin - Impexmetal SA.

Podjęcie decyzji o wyrzuceniu pracowników z pracy za działalność związkową rażąco narusza prawo - ustawę o związkach zawodowych, ustawę o rozwiązywaniu sporów zbiorowych oraz prawa Unii Europejskiej w zakresie dialogu społecznego - czytamy we wspólnym stanowisku Międzyzakładowego Związku Zawodowego Hutników i Pracowników Aluminium Konin oraz NSZZ "Solidarność".

Konflikt w hucie trwa od kilku miesięcy. W lipcu miał miejsce dwugodzinny strajk ostrzegawczy. Zarząd firmy ocenił, że przebiegał on zgodnie z prawem. Nieoczekiwanie nowy zarząd uznał, że strajk nie został przeprowadzony zgodnie z przepisami prawa.

Szymon Martys

Zapraszam
Młodzi dla Lewicy
30 kwiecień 2015
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)
Prawo do płacy!
Teren całego kraju
od 15 listopada
Kontrnarracja wobec IPN
cbwydawnictwo.home pl
od zaraz

23 maja:

1842 - W Suwałkach urodziła się Maria Konopnicka, poetka i nowelistka, krytyczka literacka, publicystka, tłumaczka.

1863 - Ferdynard Lassalle powołał do życia Powszechny Niemiecki Związek Robotniczy, będący prekursorem SPD.

1871 - Na barykadzie rewolycyjnego Paryża zginął Jarosław Dąbrowski, polski generał, powstaniec styczniowy, komunard paryski; pochowany na cmentarzu Pere Lachaise.

1920 - Powstała Komunistyczna Partia Indonezji (PKI).

1924 - Urodził się Karlheinz Deschner, niemiecki pisarz, krytyk Kościoła katolickiego.

1931 - Początek XXII Kongresu PPS w Krakowie; lewe skrzydło partii krytykuje taktykę Centrolewu.

1938 - Sąd Najwyższy wydał orzeczenie uznające strajki okupacyjne za nielegalne.

1978 - W Warszawie zmarł Stanisław Bieniek, ps. Szela, partyzant GL i AL, lewicowy polityk i działacz spółdzielczy.