Konin: Związkowcy z Huty Aluminium zwolnieni za strajk

[2007-08-15 14:41:10]

20 sierpnia w Hucie Aluminium Konin rozpocznie się bezterminowy strajk załogi. Związkowcy domagają się podwyżek płac, protestują też przeciwko zwolnieniu 14 sierpnia ich kolegów za uczestnictwo w strajku ostrzegawczym.

13 sierpnia przerwano mediacje między związkami zawodowymi a Zarządem Aluminium Konin - Impexmetal SA.

Podjęcie decyzji o wyrzuceniu pracowników z pracy za działalność związkową rażąco narusza prawo - ustawę o związkach zawodowych, ustawę o rozwiązywaniu sporów zbiorowych oraz prawa Unii Europejskiej w zakresie dialogu społecznego - czytamy we wspólnym stanowisku Międzyzakładowego Związku Zawodowego Hutników i Pracowników Aluminium Konin oraz NSZZ "Solidarność".

Konflikt w hucie trwa od kilku miesięcy. W lipcu miał miejsce dwugodzinny strajk ostrzegawczy. Zarząd firmy ocenił, że przebiegał on zgodnie z prawem. Nieoczekiwanie nowy zarząd uznał, że strajk nie został przeprowadzony zgodnie z przepisami prawa.

Szymon Martys

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

24 czerwca:

1793 - Rewolucyjny Konwent uchwalił konstytucję Republiki Francuskiej gwarantującą po raz pierwszy w historii powszechne prawo wyborcze.

1901 - Otwarto pierwszą wystawę prac Pabla Picassa, hiszpańskiego malarza przez lata związanego z lewicą.

1902 - Urodziła się Lidia Ciołkoszowa, działaczka PPS, historyczka. Żona Adama Ciołkosza. Od 1979 przewodnicząca PPS na obczyźnie, od 1990 honorowa przewodniczaca PPS w kraju.

1905 - W Warszawie PPS zorganizowała powszechny strajk solidarności z robotnikami Łodzi.

1905 - Zmarł Kazimierz Kelles-Krauz, filozof, socjolog, publicysta, pedagog; działacz i teoretyk Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich, później Polskiej Partii Socjalistycznej.

1931 - Xiang Zhongfa, chiński działacz komunistyczny i związkowy, stracony przez żołnierzy Kuomintangu.

1944 - Na stacji kolejowej Ryczów k. Wadowic zginął w walce z Niemcami Adam Rysiewicz, sekretarz OKR (WRN) Kraków.

1945 - W Paryżu powstał Komitet Sekcji Odrodzonej PPS.

1957 - Tajni agenci dominikańskiego dyktatora Rafaela Trujillo przeprowadzili nieudany zamach na centrolewicowego prezydenta Wenezueli Rómulo Betancourta, co wywołało międzynarodowy skandal.

1960 - Patrice Lumumba został pierwszym premierem Demokratycznej Republiki Konga.

1999 - Starcia pracowników radomskich zakładów zbrojeniowych Łucznik z policją przed gmachem MON w Warszawie.

2006 - Prezydent Filipin Gloria Macapagal-Arroyo podpisała ustawę znoszącą karę śmierci.

2010 - Julia Gillard została pierwszą kobietą-premierem Australii.