Konin: Związkowcy z Huty Aluminium zwolnieni za strajk

[2007-08-15 14:41:10]

20 sierpnia w Hucie Aluminium Konin rozpocznie się bezterminowy strajk załogi. Związkowcy domagają się podwyżek płac, protestują też przeciwko zwolnieniu 14 sierpnia ich kolegów za uczestnictwo w strajku ostrzegawczym.

13 sierpnia przerwano mediacje między związkami zawodowymi a Zarządem Aluminium Konin - Impexmetal SA.

Podjęcie decyzji o wyrzuceniu pracowników z pracy za działalność związkową rażąco narusza prawo - ustawę o związkach zawodowych, ustawę o rozwiązywaniu sporów zbiorowych oraz prawa Unii Europejskiej w zakresie dialogu społecznego - czytamy we wspólnym stanowisku Międzyzakładowego Związku Zawodowego Hutników i Pracowników Aluminium Konin oraz NSZZ "Solidarność".

Konflikt w hucie trwa od kilku miesięcy. W lipcu miał miejsce dwugodzinny strajk ostrzegawczy. Zarząd firmy ocenił, że przebiegał on zgodnie z prawem. Nieoczekiwanie nowy zarząd uznał, że strajk nie został przeprowadzony zgodnie z przepisami prawa.

Szymon Martys

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)
Prawo do płacy!
Teren całego kraju
od 15 listopada
Kontrnarracja wobec IPN
cbwydawnictwo.home pl
od zaraz

2 sierpnia:

1922 - Początek strajku powszechnego robotników rolnych w Wielkopolsce; strajk zakończył się 13 sierpnia przyznaniem 50-procentowej podwyżki płac.

1924 - Urodził się James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1943 - W obozie zagłady w Treblince wybuchł bunt więźniów.

1944 - Początek likwidacji przez hitlerowców tzw. obozu rodzinnego dla Romów w obozie Auschwitz II-Birkenau. W nocy z 2 na 3 sierpnia w komorze gazowej zgładzili prawie 3 tys. dzieci, kobiet i mężczyzn.

1964 - Rzekomy incydent w Zatoce Tonkińskiej - pretekst do rozpoczęcia przez USA wojny wietnamskiej.

1980 - Włochy: Skrajnie prawicowi terroryści podłożyli bombę na dworcu kolejowym w Bolonii - 85 zabitych, 200 rannych.

2007 - Białoruski Sąd Najwyższy zawiesił na pół roku działalność Partii Komunistów Białorusi.