Konin: Związkowcy z Huty Aluminium zwolnieni za strajk

[2007-08-15 14:41:10]

20 sierpnia w Hucie Aluminium Konin rozpocznie się bezterminowy strajk załogi. Związkowcy domagają się podwyżek płac, protestują też przeciwko zwolnieniu 14 sierpnia ich kolegów za uczestnictwo w strajku ostrzegawczym.

13 sierpnia przerwano mediacje między związkami zawodowymi a Zarządem Aluminium Konin - Impexmetal SA.

Podjęcie decyzji o wyrzuceniu pracowników z pracy za działalność związkową rażąco narusza prawo - ustawę o związkach zawodowych, ustawę o rozwiązywaniu sporów zbiorowych oraz prawa Unii Europejskiej w zakresie dialogu społecznego - czytamy we wspólnym stanowisku Międzyzakładowego Związku Zawodowego Hutników i Pracowników Aluminium Konin oraz NSZZ "Solidarność".

Konflikt w hucie trwa od kilku miesięcy. W lipcu miał miejsce dwugodzinny strajk ostrzegawczy. Zarząd firmy ocenił, że przebiegał on zgodnie z prawem. Nieoczekiwanie nowy zarząd uznał, że strajk nie został przeprowadzony zgodnie z przepisami prawa.

Szymon Martys

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 czerwca:

1929 - Urodził się Jürgen Habermas, niemiecki filozof i socjolog, kontynuator szkoły frankfurckiej, gł. przedstawiciel teorii krytycznej.

1929 - Początek VI plenum KC KPP odbywającego się w Berlinie, na którym działacze "większości" odsunięci zostają od kierowania partią; Julian Leszczyński-Leński sekretarzem generalnym.

1974 - Zachodnioniemiecki Bundestag przyjął legalizację aborcji na żądanie w pierwszych trzech miesiącach ciąży.

2007 - W Hawanie zmarła Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.