Konin: Związkowcy z Huty Aluminium zwolnieni za strajk

[2007-08-15 14:41:10]

20 sierpnia w Hucie Aluminium Konin rozpocznie się bezterminowy strajk załogi. Związkowcy domagają się podwyżek płac, protestują też przeciwko zwolnieniu 14 sierpnia ich kolegów za uczestnictwo w strajku ostrzegawczym.

13 sierpnia przerwano mediacje między związkami zawodowymi a Zarządem Aluminium Konin - Impexmetal SA.

Podjęcie decyzji o wyrzuceniu pracowników z pracy za działalność związkową rażąco narusza prawo - ustawę o związkach zawodowych, ustawę o rozwiązywaniu sporów zbiorowych oraz prawa Unii Europejskiej w zakresie dialogu społecznego - czytamy we wspólnym stanowisku Międzyzakładowego Związku Zawodowego Hutników i Pracowników Aluminium Konin oraz NSZZ "Solidarność".

Konflikt w hucie trwa od kilku miesięcy. W lipcu miał miejsce dwugodzinny strajk ostrzegawczy. Zarząd firmy ocenił, że przebiegał on zgodnie z prawem. Nieoczekiwanie nowy zarząd uznał, że strajk nie został przeprowadzony zgodnie z przepisami prawa.

Szymon Martys

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.