Konin: Związkowcy z Huty Aluminium zwolnieni za strajk

[2007-08-15 14:41:10]

20 sierpnia w Hucie Aluminium Konin rozpocznie się bezterminowy strajk załogi. Związkowcy domagają się podwyżek płac, protestują też przeciwko zwolnieniu 14 sierpnia ich kolegów za uczestnictwo w strajku ostrzegawczym.

13 sierpnia przerwano mediacje między związkami zawodowymi a Zarządem Aluminium Konin - Impexmetal SA.

Podjęcie decyzji o wyrzuceniu pracowników z pracy za działalność związkową rażąco narusza prawo - ustawę o związkach zawodowych, ustawę o rozwiązywaniu sporów zbiorowych oraz prawa Unii Europejskiej w zakresie dialogu społecznego - czytamy we wspólnym stanowisku Międzyzakładowego Związku Zawodowego Hutników i Pracowników Aluminium Konin oraz NSZZ "Solidarność".

Konflikt w hucie trwa od kilku miesięcy. W lipcu miał miejsce dwugodzinny strajk ostrzegawczy. Zarząd firmy ocenił, że przebiegał on zgodnie z prawem. Nieoczekiwanie nowy zarząd uznał, że strajk nie został przeprowadzony zgodnie z przepisami prawa.

Szymon Martys

LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)
Prawo do płacy!
Teren całego kraju
od 15 listopada
Kontrnarracja wobec IPN
cbwydawnictwo.home pl
od zaraz

27 marca:

1912 - Urodził się James Callaghan, brytyjski polityk, 1976-79 premier W. Brytanii z ramienia Partii Pracy.

1928 - Ignacy Daszyński wybrany marszałkiem sejmu.

1939 - Hiszpańska wojna domowa: zakończyła się bitwa o Madryt.

1944 - Ukraińskie oddziały 14. Dywizji Grenadierów SS i Wehrmachtu dokonały brutalnej pacyfikacji wsi Smoligów w pow. hrubieszowskim. Zginęło 300 Polaków (w tym większość cywilów).

1968 - W katastrofie lotniczej zginął Jurij Gagarin.

2012 - Zmarła Adrienne Rich, amerykańska poetka i pisarka, przedstawicielka radykalnego feminizmu drugiej fali. autorka znakomitej książki "Zrodzone z kobiety".