Arabia Saudyjska: 4 lata więzienia dla dziennikarza, który proponował reformy

[2015-12-22 22:09:41]

Na cztery lata więzienia i 15 lat zakazu występowania w mediach saudyjski sąd skazał dziennikarza, który w programie telewizyjnym podjął temat niezbędnych reform politycznych w swoim kraju. 62-letni Zuhair Kutbi proponował wprowadzenie monarchii konstytucyjnej. Wśród różnych dodatkowych kar wymierzonych dziennikarzowi przez ten trybunał jest także kara pieniężna w wysokości odpowiadającej 24 600 euro.

Syn skazanego Dżamil Kutbi poinformował we wtorek na Twitterze, że ojciec był sądzony przez Specjalny Sąd Karny ustanowiony w 2008 roku do rozpatrywania oskarżeń o terroryzm.

W swym programie telewizyjnym dziennikarz proponował, aby ultrakonserwatywne królestwo Arabii Saudyjskiej podjęło walkę z represjami stosowanymi na podłożu religijnym i politycznym.

Kutbi, znany także jako pisarz, autor książek o tematyce religijnej i politycznej, został aresztowany w swym domu w Mekce 15 lipca.

Sądy saudyjskie skazywały go już trzykrotnie od 1990 roku za "nieprawidłowe" wypowiedzi polityczne - przypomina Amnesty International.

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

25 czerwca:

1678 - Wenecjanka Elena Cornaro Piscopia jako pierwsza kobieta otrzymała stopień naukowy doktora.

1903 - W Motihari w Bengalu urodził się George Orwell (właśc. Eric Arthur Blair), pisarz, socjalista; walczył w czasie wojny domowej w Hiszpanii w szeregach Milicji Robotniczej POUM.

1905 - Rewolucja 1905: Starcia z wojskiem w Częstochowie; 20 zabitych.

1984 - Zmarł na AIDS Michel Foucault, francuski filozof i historyk. Przedstawiciel poststrukturalizmu. W latach 1950-53 członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

2003 - Holenderskie feministki z organizacji Kobiety na falach wpłynęły statkiem Langenort do portu we Władysławowie.

2005 - Bułgaria: Opozycyjna koalicja lewicowa wygrała wybory parlamentarne.