OECD o klinie podatkowym

[2016-04-19 01:41:22]

OECD przedstawiła raport na temat klina podatkowego, czyli różnicy między całkowitym kosztem zatrudnienia pracownika zatrudnionego na pełny etat, a jego wynagrodzeniem netto. Klin obejmuje całość podatków oraz składek płaconych przez pracownika i pracodawcę po odjęciu otrzymywanych świadczeń rodzinnych. Dane dotyczą średniej płacy w sektorze prywatnym w 2015 r.

Średni klin podatkowy dla bezdzietnych singli pracowników zarabiających średnią krajową w krajach należących do OECD w 2015 r. wyniósł 35,9%. Najwyższy klin podatkowy był w Belgii – 55,3%, Austrii – 49,5%, Niemczech – 49,4% i Węgrzech – 49,0%. Najniższe obciążenia ponosili pracownicy w Chile – 7%, Nowej Zelandii – 17,6% i Meksyku – 19,7%. Stosunkowo niski klin podatkowy jest też w Polsce – 34,7%. Z krajów należących do UE niżej znalazła się tylko Irlandia.

OECD przedstawiło też dane dotyczące poszczególnych członów opodatkowania w stosunku do całości kosztów zatrudnienia pracownika. Średnia OECD odnośnie podatków bez składek wyniosła 13,5%. Najwyższe podatki w stosunku do średnich kosztów pracy w ubiegłym roku były w Danii – 35,8%, Islandii – 26,7%, Australii – 22,7% i Belgii – 21,6%. Najniższe podatki odnotowano w Chile – 0%, Korei południowej – 4,9% oraz Polsce – 5,0%.

Średnie składki płacone przez pracownika wyniosły w OECD 8,2%. Najwyższe były w Słowenii – 19,0%, Niemczech – 17,2%, Polsce – 15,3% i Węgrzech – 14,4%, a najniższe w Nowej Zelandii, Australii i Danii – 0%.

Średnie składki płacone przez pracodawcę dla bezdzietnych singli wyniosły w OECD 14,3%. W ubiegłym roku najwyższe były we Francji – 27,5%, Czechach – 25,4%, Estonii – 25,3% i Włoszech - 24,3%, a najniższe w Nowej Zelandii i Chile – 0% oraz Danii – 0,8%. W Polsce wyniosły 14,4%.

Nieco inaczej wygląda klin podatkowy, gdy dane dotyczą par z dwójką dzieci, w których jedna osoba pracuje.

Średni klin podatkowy w krajach należących do OECD wyniósł tutaj 26,7%. Najwyższy klin podatkowy był we Francji – 40,5%, Belgii – 40,4%, Włoszech – 39,9% i Finlandii – 39,3%, a najniższe obciążenia podatkowe ponosili pracownicy w Nowej Zelandii – 4,9%, Chile – 7% i Irlandii – 9,5%. Sporo wyższy niż w przypadku bezdzietnych pracowników klin podatkowy był też w Polsce – 28,4%.

OECD przedstawiła też dane dotyczące poszczególnych członów opodatkowania w stosunku do całości kosztów zatrudnienia pracownika. Średnia OECD odnośnie podatków bez składek wyniosła 9,1%. Najwyższe podatki w stosunku do średnich kosztów pracy w ubiegłym roku były w Danii – 31,9%, Australii – 22,7%, Islandii – 19,1% i Finlandii – 18,3%. W trzech krajach odnotowano ujemne opodatkowanie (państwo dopłaca pracownikom). Są to Czechy – 3,5%, Słowenia – 1,5% oraz Polska – 1,2%.

Średnie składki płacone przez pracownika wyniosły w OECD 8,1%. Najwyższe były w Słowenii – 19,0%, Niemczech – 17,0%, Polsce – 15,3% i Węgrzech – 14,4%, a najniższe w Nowej Zelandii, Australii i Danii – 0%.

Średnie składki płacone przez pracodawcę w tej grupie wyniosły w OECD 14,3%. W ubiegłym roku najwyższe były we Francji – 27,5%, Czechach – 25,4%, Estonii – 25,3% i we Włoszech - 24,3%, a najniższe w Nowej Zelandii i Chile – 0% oraz Danii – 0,8%. W Polsce wyniosły 14,4%.

OECD przedstawiło też dane dotyczące klina podatkowego dla osób otrzymujących różną wysokość wynagrodzenia – 67% i 167% średniej płacy.

Dla bezdzietnych pracowników zarabiających 67% średniego wynagrodzenia średnio klin podatkowy w OECD wynosił w ubiegłym roku 32,1%. Najwyższy był w Belgii – 49,5%, Węgrzech – 49%, Niemczech – 45,3% i Austrii – 45%, a najniższy w Chile – 7%, Nowej Zelandii – 13,5% i Izraelu – 14,6%. W Polsce wynosił on 33,4%.

Dla bezdzietnych pracowników zarabiających 167% średniego wynagrodzenia średnio klin podatkowy w OECD wynosił w ubiegłym roku 40,4%. Najwyższy był w Belgii – 60,7%, Włoszech – 54,6%, Francji – 54,3% oraz Austrii – 52,2%, a najniższy w Chile – 7,9%, Meksyku – 22,8% i Nowej Zelandii – 23,3%. W Polsce wynosił on 35,7% i był najniższy ze wszystkich badanych krajów UE .

Dla singli z dwójką dzieci zarabiających 67% średniego wynagrodzenia średnio klin podatkowy w OECD wynosił w ubiegłym roku 17,1%. Najwyższy był we Francji – 35,9%, Belgii – 35,8%, Turcji – 34,8% i Szwecji – 33,4%. W czterech krajach odnotowano ujemny klin podatkowy (państwo poprzez świadczenia dopłaca pracownikom). Jest to Irlandia – 18,6%, Nowa Zelandia – 14,4%, Kanada – 5,9% i Australia – 1,4%. W Polsce wynosił on 24,0%, czyli znacznie ponad średnią krajów rozwiniętych.

OECD przedstawiło też dane dla pracujących par z dwójką dzieci – gdy jeden opiekun zarabia 100% średniego wynagrodzenia, a drugi 67% oraz gdy jeden zarabia 100%, a drugi 33%. Wreszcie OECD przedstawiło dane dla bezdzietnych par, z których jedna osoba zarabia 100% średniej, a druga 33%.

Dla pracujących par z dwójką dzieci, z których jedna osoba zarabia 100% średniego wynagrodzenia, a druga 67% średni klin podatkowy w OECD w 2015 r. wynosił 31%. Najwyższy klin podatkowy był w Belgii – 48,1%, Francji – 43,1%, Włoszech – 42,7% i Niemczech – 42,3%, a najniższy w Chile – 6,6%, Izraelu – 15,3% i Szwajcarii – 16,0%. W Polsce klin podatkowy wynosił 31,7%.

Dla pracujących par z dwójką dzieci, z których jedna osoba zarabia 100% średniego wynagrodzenia, a druga 33% średni klin podatkowy w OECD w 2015 r. wynosił 28,3%. Najwyższy klin podatkowy był w Belgii – 41,4%, Włoszech – 39,5%, Niemczech i Węgrzech – po 38,7%, a najniższy w Chile – 4,7%, Nowej Zelandii – 12,7% i Szwajcarii – 12,9%. W Polsce klin podatkowy wynosił 30,2%.

Wreszcie dla bezdzietnych par, z których jedna osoba zarabia 100% średniego wynagrodzenia, a druga 33% średni klin podatkowy w OECD w 2015 r. wynosił 32,7%. Najwyższy klin podatkowy był na Węgrzech – 49,0%, w Belgii – 47,7%, Austrii – 45,4% i Niemczech – 45,2%, a najniższy w Chile – 7,0%, Nowej Zelandii – 16,2% i Meksyku – 17,6%. W Polsce klin podatkowy wynosił 33,4%.

Piotr Szumlewicz

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

22 czerwca:

1848 - W Paryżu rozpoczęło się powstanie robotnicze tzw. dni czerwcowe.

1899 - Urodził się Michał Kalecki, wybitny ekonomista polski. Członek PAN. Politycznie sympatyzował z lewicą, przed wojną z Komunistyczną Partią Polski.

1905 - Wybuch Powstania Łódzkiego. Robotnicy budują barykady i ścierają się z wojskami carskimi. Po stronie powstańców walczą bojowcy partii lewicowych. Walki trwają do 25 czerwca. Ginie kilkaset osób, gł. cywilów. Wojska carskie tracą kilkudziesięciu zabitych

1935 - W Warszawie zmarł Szymon Askenazy, wybitny historyk związany z centrolewicą.

1936 - Komisja Centralna Związków Zawodowych (KCZZ) uchwaliła protest przeciwko krwawym represjom wobec robotników i złożyła hołd poległym z rąk policji.

1937 - W Moskwie aresztowano a następnie zabito działacza KPP i redaktora organu prasowego KW Międzynarodówki Komunistycznej Maksymiliana Horwitz-Waleckiego.

1961 - Urodził się Jimmy Sommerville, szkocki piosenkarz, założyciel popularnych w latach 80. zespołów Bronski Beat i The Communards, ideowy lewicowiec, znany z walki o prawa gejów.

1976 - Kanadyjska Izba Gmin zniosła karę śmierci.

1986 - Hiszpania: Po wyborach parlamentarnych do władzy powrócili socjaldemokraci z PSOE.