Pierwsza kobieta-prezydent w Oceanii

[2017-01-28 17:44:44]

27 stycznia wybory prezydenckie na leżących na wschodnim Pacyfiku Wyspach Marshalla wygrała Hilda Heine. Startowała jako kandydatka niezależna. Już następnego dnia została zaprzysiężona.

Ósma prezydent Wysp Marshalla ma 66 lat. W 1970 roku ukończyła studia na publicznym University of Oregon (wiele lat później tę samą uczelnię ukończył Witold Waszczykowski). Została pierwszą kobieta w tym kraju posiadająca doktorat. W latach 1975-82 uczyła w Marshall Islands High School w stołecznym Majuro. Następnie pełniła funkcję ministra edukacji.

Jest pierwszą kobietą-prezydent w Oceanii oraz czwartą w dziejach szefową rządu w tym regionie świata.

Waldemar Chamala

fot. Wikimedia Commons

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

22 czerwca:

1848 - W Paryżu rozpoczęło się powstanie robotnicze tzw. dni czerwcowe.

1899 - Urodził się Michał Kalecki, wybitny ekonomista polski. Członek PAN. Politycznie sympatyzował z lewicą, przed wojną z Komunistyczną Partią Polski.

1905 - Wybuch Powstania Łódzkiego. Robotnicy budują barykady i ścierają się z wojskami carskimi. Po stronie powstańców walczą bojowcy partii lewicowych. Walki trwają do 25 czerwca. Ginie kilkaset osób, gł. cywilów. Wojska carskie tracą kilkudziesięciu zabitych

1935 - W Warszawie zmarł Szymon Askenazy, wybitny historyk związany z centrolewicą.

1936 - Komisja Centralna Związków Zawodowych (KCZZ) uchwaliła protest przeciwko krwawym represjom wobec robotników i złożyła hołd poległym z rąk policji.

1937 - W Moskwie aresztowano a następnie zabito działacza KPP i redaktora organu prasowego KW Międzynarodówki Komunistycznej Maksymiliana Horwitz-Waleckiego.

1961 - Urodził się Jimmy Sommerville, szkocki piosenkarz, założyciel popularnych w latach 80. zespołów Bronski Beat i The Communards, ideowy lewicowiec, znany z walki o prawa gejów.

1976 - Kanadyjska Izba Gmin zniosła karę śmierci.

1986 - Hiszpania: Po wyborach parlamentarnych do władzy powrócili socjaldemokraci z PSOE.