Spadek bezrobocia w UE

[2017-03-06 16:36:49]

Eurostat przedstawił raport na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w styczniu bieżącego roku. Zgodnie z nim bezrobocie w UE-28 spadło z 8,9% w styczniu 2016 roku do 8,1% w styczniu 2017 roku. W grudniu minionego roku stopa bezrobocia wynosiła 8,2%. W strefie euro poziom bezrobocia w styczniu 2017 roku wynosił 9,6%, a rok wcześniej 10,4%.

Najniższe bezrobocie zanotowano w Czechach – 3,4%, w Niemczech – 3,8% i na Węgrzech – 4,3% (dane z grudnia ubiegłego roku). Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 23,0% (dane z listopada), w Hiszpanii – 18,2% i na Cyprze – 14,1%.

W okresie styczeń 2016 – styczeń 2017 w 25 krajach odnotowano spadek stopy bezrobocia, a w 3 wzrosło. Największy spadek bezrobocia odnotowano w Chorwacji (z 14,8% do 11,3%) i w Hiszpanii – (z 20,6% do 18,2%). Najbardziej pogorszyła się sytuacja na rynku pracy na Cyprze (wzrost bezrobocia z 13,1% do 14,1%).

Bezrobocie w Polsce spadło z 6,7% w styczniu 2016 roku do 5,4% w styczniu 2017 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 19,3% do 17,7%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej jest w Niemczech – 6,5% oraz w Czechach – 8,9%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia jest w Grecji – 45,7% (w listopadzie) oraz w Hiszpanii – 42,2%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od stycznia 2016 roku do stycznia 2017 roku spadło z 8,7% do 7,9%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 9,1% do 8,4%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W styczniu bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 4,8% (rok wcześniej 4,9%).

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

17 sierpnia:

1868 - Urodził się Edward Abramowski, polski myśliciel polityczny. Twórca idei socjalizmu bezpaństwowego. Zwolennik kooperatyzmu

1907 - Urodził się Roger Peyrefitte, pisarz francuski, pionier literatury gejowskiej, autor m.in. "Tajemnych przyjaźni".

1924 - Powstało Ukraińskie Socjalityczne Zjednoczenie Związek Włościański (Sel-Sojuz); partia określała się jako klasowa reprezentacja chłopów ukraińskich i postulowała stworzenie systemu socjalistycznego.

1942 - ZSRR: Rozpoczęła się bitwa stalingradzka.

1980 - Gdański Międzyzakładowy Komitet Strajkowy przedstawił 21 postulatów.

1988 - Polska uzyskała połączenie internetowe ze światem - łączem 9600 bps do Kopenhagi.

2005 - W Bułgarii zaprzysiężono centrolewicowy rząd Sergieja Staniszewa (BPS).

2007 - W Kwidzynie zmarła Magdalena Figur, traktorzystka, szefowa pierwszej brygady traktorzystek w Błotniku na Żuławach.