Spadek bezrobocia w UE

[2017-03-06 16:36:49]

Eurostat przedstawił raport na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w styczniu bieżącego roku. Zgodnie z nim bezrobocie w UE-28 spadło z 8,9% w styczniu 2016 roku do 8,1% w styczniu 2017 roku. W grudniu minionego roku stopa bezrobocia wynosiła 8,2%. W strefie euro poziom bezrobocia w styczniu 2017 roku wynosił 9,6%, a rok wcześniej 10,4%.

Najniższe bezrobocie zanotowano w Czechach – 3,4%, w Niemczech – 3,8% i na Węgrzech – 4,3% (dane z grudnia ubiegłego roku). Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 23,0% (dane z listopada), w Hiszpanii – 18,2% i na Cyprze – 14,1%.

W okresie styczeń 2016 – styczeń 2017 w 25 krajach odnotowano spadek stopy bezrobocia, a w 3 wzrosło. Największy spadek bezrobocia odnotowano w Chorwacji (z 14,8% do 11,3%) i w Hiszpanii – (z 20,6% do 18,2%). Najbardziej pogorszyła się sytuacja na rynku pracy na Cyprze (wzrost bezrobocia z 13,1% do 14,1%).

Bezrobocie w Polsce spadło z 6,7% w styczniu 2016 roku do 5,4% w styczniu 2017 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 19,3% do 17,7%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej jest w Niemczech – 6,5% oraz w Czechach – 8,9%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia jest w Grecji – 45,7% (w listopadzie) oraz w Hiszpanii – 42,2%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od stycznia 2016 roku do stycznia 2017 roku spadło z 8,7% do 7,9%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 9,1% do 8,4%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W styczniu bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 4,8% (rok wcześniej 4,9%).

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.