Spadek bezrobocia w UE

[2018-04-05 22:46:52]

Eurostat przedstawił dane na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w styczniu bieżącego roku. Zgodnie z nimi bezrobocie w UE-28 spadło z 8,0% w lutym 2017 roku do 7,1% w lutym 2018 roku. W styczniu bieżącego roku stopa bezrobocia wynosiła 7,2%. W strefie euro poziom bezrobocia w lutym 2018 roku wynosił 8,5%, a rok wcześniej 9,6%.

Najniższe bezrobocie zanotowano w Czechach – 2,4% oraz w Niemczech i na Malcie – 3,5%. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 20,8% (dane z grudnia ubiegłego roku), w Hiszpanii – 16,1% i we Włoszech – 10,9%.

W ciągu ostatniego roku we wszystkich krajach UE odnotowano spadek stopy bezrobocia z wyjątkiem Estonii, gdzie bezrobocie wzrosło z 5,8% do 6,5% (między styczniem 2017 r. i styczniem 2018 r.). Największy spadek bezrobocia odnotowano na Cyprze (z 12,6% do 9,6%), w Grecji (z 23,4% w grudnia 2016 r. do 20,8% w grudnia 2017 r.), w Chorwacji (z 12,0% do 9,6%).

Bezrobocie w Polsce spadło z 5,2% w lutym 2017 roku do 4,4% w lutym 2018 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 17,3% do 15,9%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej było w Niemczech – 6,2%, w Holandii – 7,2% i w Czechach – 7,5%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia było w Grecji – 45,0% (w grudniu 2017 r.), w Hiszpanii – 35,5% oraz we Włoszech – 32,8%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od lutym 2017 roku do lutym 2018 roku spadło z 7,8% do 6,9%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 8,3% do 7,4%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W lutym bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 4,1% (rok wcześniej 4,7%).

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

17 sierpnia:

1868 - Urodził się Edward Abramowski, polski myśliciel polityczny. Twórca idei socjalizmu bezpaństwowego. Zwolennik kooperatyzmu

1907 - Urodził się Roger Peyrefitte, pisarz francuski, pionier literatury gejowskiej, autor m.in. "Tajemnych przyjaźni".

1924 - Powstało Ukraińskie Socjalityczne Zjednoczenie Związek Włościański (Sel-Sojuz); partia określała się jako klasowa reprezentacja chłopów ukraińskich i postulowała stworzenie systemu socjalistycznego.

1942 - ZSRR: Rozpoczęła się bitwa stalingradzka.

1980 - Gdański Międzyzakładowy Komitet Strajkowy przedstawił 21 postulatów.

1988 - Polska uzyskała połączenie internetowe ze światem - łączem 9600 bps do Kopenhagi.

2005 - W Bułgarii zaprzysiężono centrolewicowy rząd Sergieja Staniszewa (BPS).

2007 - W Kwidzynie zmarła Magdalena Figur, traktorzystka, szefowa pierwszej brygady traktorzystek w Błotniku na Żuławach.