Wielka Brytania: Corbyn chce wcześniejszych wyborów

[2019-01-12 11:00:16]

Zdaniem lidera laburzystów tylko wcześniejsze wybory parlamentarne pomogą przełamać impas wokół umowy ws. brexitu.

Bardzo wiele wskazuje na to, że w zaplanowanym na wtorek 15 stycznia głosowaniu w Izbie Gmin posłowie odrzucą projekt porozumienia z UE.

W swoim wystąpieniu Jeremy Corbyn zaapelował, aby przeprowadzić w kraju wcześniejsze wybory w pierwszym możliwym terminie. Nowy rząd mógłby według niego uzyskać świeży mandat do wynegocjowania z UE lepszej umowy brexitowej.

Jeśli jest pani tak pewna, że przedstawiona przez panią umowa jest dobra, to proszę ja poddać pod wyborczy osąd i pozwolić zdecydować obywatelom – powiedział, zwracając się do premier Theresy May.

Stwierdził też, że Partia Konserwatywna, zamiast skupić się na jak najlepszym przeprowadzeniu brexitu, zajmuje się własnymi gierkami politycznymi.

Jednocześnie Corbyn po raz kolejny odrzucił pomysł zorganizowania drugiego referendum ws. brexitu. Jego zdaniem tylko przedterminowe wybory mogą oczyścić sytuację.

Tymczasem większość sympatyków i szeregowych członków Partii Pracy wolałaby nie tylko ponownie zagłosować nad opuszczaniem UE, ale wręcz ten proces odwrócić. Pomimo, iż część labourzystowskich posłów obawia się tzw. no-deal brexit (czyli wyjścia z UE bez umowy), wiele wskazuje na to, że partia zagłosuje w przyszły wtorek przeciwko porozumieniu wynegocjowanego przez Theresę May. Odrzuci je także m.in. socjaldemokratyczna Szkocja Partia Narodowa. Jeżeli dodamy do tego około setki buntowników w Partii Konserwatywnej, wynik głosowania wydaje się jednoznaczny. Premier May niezwykle trudno będzie przepchnąć umowę przez Izbę Gmin.

Odrzucenie przez posłów porozumienia z UE nie oznacza automatycznie nowych wyborów. Jednak czołowi laburzyści sugerują, że złożą wówczas wniosek o wotum nieufności, co mogą uczynić jeśli rząd „przegra istotne głosowanie”. Jeśli wówczas większość posłów poprze ten wniosek, torysi będą mieli 14 dni na przedstawienie nowego gabinetu lub zreformowanie obecnego. Potem odbędzie się drugie głosowanie. Jeśli również wówczas rząd nie otrzyma wotum zaufania, odbędą się nowe wybory.

Definitywne wyjście Wielkiej Brytanii z UE zostało zaplanowane na 29 marca br.

wch

5 lipca:

1811 - Kongres zwołany z inicjatywy Simóna Bolívara proklamował w Caracas pełną niezawisłość Wenezueli.

1844 - Powstanie tkaczy śląskich: w Bielawie 3000 tkaczy wdarło się na teren zakładów Christiana Gotloba Dieriga oraz do jego domu. W wyniku interwencji wojska zginęło 11 osób, a 24 zostały ranne.

1862 - Ukazał się pierwszy numer "Ruchu", organu prasowego stronnictwa czerwonych, na łamach którego nawoływano m.in. do utworzenia niepodzielonego na klasy narodu polskiego.

1886 - Urodził się Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.

1902 - Założenie Luksemburskiej Partii Socjaldemokratycznej.

1969 - Zmarł Walter Gropius, architekt modernistyczny, założyciel Bauhausu. Działał w lewicowej Radzie Sztuki Pracowniczej.

1982 - Algieria: W 20. rocznicę uzyskania niepodległości odsłonięto w Algierze Pomnik Chwały i Męczeństwa, zaprojektowany przez polskiego rzeźbiarza Mariana Koniecznego.

2015 - Grecy odrzucili w referendum porozumienie finansowe zaproponowane przez Komisję Europejską, Europejski Bank Centralny i Międzynarodowy Fundusz Walutowy.