Włochy: Osłabiony Di Maio zostaje, zwycięski Salvini izolowany

[2019-06-02 10:12:22]

Lider Ruchu 5 Gwiazd Luigi Di Maio po nieudanych wyborach do Parlamentu Europejskiego postanowił poddać swoje przywództwo pod głosowanie jego członków.

R5G zajął we wspomnianych wyborach dopiero trzecie miejsce, pokonany przez Ligę wicepremiera Matteo Salviniego oraz centrolewicową Partię Demokratyczną Nicoli Zingarettiego. Procedura głosowania została przeprowadzona za pośrednictwem wewnątrzpartyjnej platformy internetowej Rousseau. Wynik plebiscytu wypadł pomyślnie dla aktualnego przywódcy. Opowiedziało się za nim 80 proc. spośród 56.127 osób biorących udział w głosowaniu.

Po ogłoszeniu rezultatu Di Maio zapowiedział „poważną reorganizację” partii. Jak na razie wiadomo jedynie, że zamierza skupić się na zmianach dotyczących m. in. gospodarki, środowiska, ulepszania komunikacji oraz szeroko rozumianej modernizacji kraju. Lidera R5G czeka seria spotkań z obywatelami w prawie wszystkich włoskich regionach, podczas których polityk będzie szukał pomysłów i inspiracji na przezwyciężenie kryzysu.

Tymczasem okazało się, że ani Partia Brexit, ani węgierski Fidesz nie przystąpią do budowanej przez Salviniego koalicji w Parlamencie Europejskim. Nigel Farage rozważy ofertę tylko wówczas, gdy jego ugrupowaniu nie uda znaleźć się innej frakcji. Tymczasem szef sztabu węgierskiego premiera Victora Orbána oznajmił, iż nie widzi większych szans na współpracę z liderem Ligi.

wch

24 października:

1929 - Krach na giełdzie nowojorskiej zapoczątkował tzw. wielki kryzys.

1934 - Prezydent RP Ignacy Mościcki wydał rozporządzenie o utworzeniu Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS).

1936 - W Hiszpanii sformowano batalion im. Jarosława Dąbrowskiego pod dowództwem Bolesława (Stanisława) Ulanowskiego.

1943 - Oddział GL im. gen. Józefa Bema stoczył całodzienną bitwę z obławą niemiecką w lasach na Diablej Górze na Kielecczyźnie.

1956 - Imre Nagy został premierem Węgier.

1956 - Władysław Gomułka wygłosił przemówienie do kilkuset tysięcy osób podczas wiecu na Placu Defilad w Warszawie.

1970 - Salvador Allende został wybrany prezydentem Chile.

2005 - W Detroit zmarła Rosa Parks, amerykańska działaczka na rzecz praw człowieka, będąca symbolem walki z segregacją rasową.