Hiszpania: Mieszkańcy Madrytu w obronie czystości powietrza (akt.)

[2019-07-04 23:37:47]

60 tysięcy ludzi wyszło na ulice Madrytu 29 czerwca, by bronić Madrid Central, który jest obszarem o niskiej emisji, ograniczającym zanieczyszczenia powietrza w stolicy Hiszpanii.

Plan Madrid Central został zainicjowany przez poprzedniego burmistrza Madrytu Manuelę Carmenę i jej lewicową platformę wyborczą Más Madrid. Został jednak wstrzymany przez nowy, prawicowy rząd Partii Ludowej (PP)i jego koalicjantów.

Zanieczyszczenie jest jednym z najważniejszych problemów zdrowotnych w dzisiejszych czasach - powiedział podczas marszu emeryt Mariano Sánchez Bayle. Jest odpowiedzialny za 5000 przedwczesnych zgonów w Madrycie każdego roku. Musimy wyjść na ulicę, by bronić ludzi .

Od czasu wprowadzenia programu dla 472-hektarowego centrum miasta przestały być dostępne dla ruchu drogowego, z wyjątkiem lokalnych mieszkańców i transportu publicznego. Okazało się, że w konsekwencji wprowadzonego 7 miesięcy temu zakazu poziom zanieczyszczeń powietrza w Madrycie spadł do rekordowo niskich poziomów. W maju 14 z 24 stacji monitorujących w stolicy Hiszpanii odnotowało np. najniższy poziom tlenków azotu w ciągu dekady.

*

Protest mieszkańców doprowadził do przywrócenia strefy czystego transportu i powtórnego zamknięcia centrum miasta dla pojazdów spalinowych, zwłaszcza tych z silnikami diesla.

Sąd zakwestionował decyzję prawicowych władz Madrytu i pięć dni później nakazał jej odwołanie.

Podobne zakazy dla aut obowiązują w innych miastach Europy, m.in. Londynie, Mediolanie i Sztokholmie.

oas, ce

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

21 listopada:

1694 - Urodził się Voltaire (Wolter), właśc. François-Marie Arouet, francuski pisarz epoki oświecenia, filozof, dramaturg i historyk.

1831 - Francja: Krwawe stłumienie powstania tkaczy w Lyonie; armia zabiła ok. 1000 osób.

1892 - Na zjeździe w Paryżu postanowiono utworzyć Polską Partię Socjalistyczną.

1918 - Odwołanie delegatów PPS z warszawskiej Rady Delegatów Robotniczych i utworzenie własnej Rady.

1918 - W czasie demonstracji robotniczej w Czeladzi żołnierze otworzyli ogień do manifestantów - 5 osób zabitych.

1918 - Rząd Jędrzeja Moraczewskiego wydał manifest zapowiadający reformę rolną i nacjonalizację niektórych gałęzi przemysłu.

1927 - USA: masakra w Columbine w stanie Kolorado - policja ostrzelała strajkujących górników ogniem karabinów maszynowych.

1936 - Polscy górnicy zadeklarowali jeden dzień pracy dla bezrobotnych, wydobywając na ten cel 9500 ton węgla.

1940 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała aktu dywersji na terenie zakładów "Solvay" paląc 500 wagonów prasowanego siana.

2006 - Wybuch metanu w kopalni "KWK" Halemba w Rudzie Śląskiej. Zginęło 23 górników.