Wciąż znaczny wzrost cen

[2020-06-15 12:21:38]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w maju 2020 roku. W stosunku do maju 2019 roku ceny wzrosły o 2,9%. Względem kwietnia bieżącego roku ceny zmniejszyły się o 0,2%.

W maju ceny usług były o 7,1% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 1,4%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 6,2%, a samej żywności o 6,5%. Znacząco wzrosły też koszty użytkowania mieszkania lub domu i nośniki energii – o 7,5%h, restauracji i hoteli – o 6,0%, zdrowia – o 5,7%, edukacji – o 4,8%. Spadły ceny transportu – o 12,8% oraz odzieży i obuwia – o 4,2%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił wysoki wzrost cen owoców – o 27,9%, pieczywa – 8,9%, ryżu – 7,8%, mleka – 7,6%, mięsa – 7,1%, w tym wędlin – 11,3%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – aż o 53,2% oraz usług finansowych świadczonych przez banki i inne instytucje – o 39,3%.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO SOCJALIŚCI SĄ ZA ŚWIATEM BEZ GRANIC?
Komunikator ZOOM
14 października (środa), godz. 18.30

20 października:

1891 - SPD jako pierwsza partia niemiecka opowiedziała się za prawem wyborczym dla kobiet.

1917 - W Berlinie urodził się Stéphane Hessel, francuski pisarz, dyplomata, działacz ruchu oporu, więzień KL Buchenwald.

1924 - W Warszawie urodził się Jarosław Ładosz, jeden z najwybitniejszych filozofów marksistowskich w Polsce.

1926 - W Elmhurst zmarł Eugene V. Debs, amerykański działacz socjalistyczny i związkowy, kilka razy kandydował w wyborach prezydenckich.

1944 - Wojska radzieckie i jugosłowiańscy partyzanci wyzwolili Belgrad spod okupacji hitlerowskiej.

1946 - W Mürzzuschlag urodziła się Elfriede Jelinek, austriacka pisarka, socjalistka i feministka, lauretka literackiej Nagrody Nobla w 2004 roku.

1994 - W Moskwie zmarł Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

2011 - ETA ogłosiła definitywnie zakończenie podejmowania działań zbrojnych.

2012 - Zmarł Paul Kurtz, amerykański filozof, czołowy działacz ruchu wolnomyślicielsko-racjonalistycznego, organizator, wydawca.