Koronawirus w Polsce (stan na 10.10.2020)

[2020-09-17 11:33:15]

5300 nowych przypadków koronawirusa – taką, rekordową jak dotąd liczbę zakażeń wykryły służby w Polsce w ciągu ostatnich 24 godzin. Kolejnych 53 zakażonych zmarło.

Nowe przypadki dotyczą województw: mazowieckiego (816), małopolskiego (631), kujawsko-pomorskiego (554), śląskiego (412), łódzkiego (411), pomorskiego (362), wielkopolskiego (360), podkarpackiego (347), lubelskiego (251), dolnośląskiego (242), świętokrzyskiego (218), podlaskiego (172), zachodniopomorskiego (152), opolskiego (141), lubuskiego (121), warmińsko-mazurskiego (110).

Łączna liczba potwierdzonych przypadków to 121 638. Zmarło 2 972 zakażonych.

Pierwszy przypadek koronawirusa w Polsce potwierdzono 4 marca.

Systematycznie rośnie liczba zajętych łóżek w szpitalach. W czwartek było w szpitalach o 980 zakażonych więcej niż na początku tygodnia w poniedziałek.

Wzrasta także liczba respiratorów zajętych powodu COVID-19. W obecnym tempie miejsca pod respiratorami skończą się w całym kraju w ciągu dwóch tygodni - a w niektórych miastach już ich nie ma.

wch

25 lutego:

1921 - Utworzono Gruzińską SRR.

1944 - Powstała Centralizacja Stronnictw Demokratycznych, Socjalistycznych i Syndykalistycznych – porozumienie polityczne skupiające ugrupowania lewicowe: Robotniczą Partię Polskich Socjalistów, Polskie Stronnictwo Demokratyczne, Polską Ludową Akcję Niepod

1950 - Urodził się Néstor Kirchner, polityk argentyński, peronista o odchyleniu lewicowym, gubernator prowincji Santa Cruz; 2003-2007 prezydent Argentyny.

1986 - Prawicowy, filipiński dyktator Ferdinand Marcos został zmuszony do ucieczki z kraju. Funkcję prezydenta objęła liderka opozycji Corazon Aquino.

1993 - Pod zarzutem przyjęcia łapówki aresztowano Wojciecha Dobrzyńskiego, dyrektora biura Klubu Parlamentarnego Porozumienia Centrum.

1993 - Początek 48-godzinnego strajku generalnego w regionie łódzkim.

1994 - Żydowski osadnik Baruch Goldstein otworzył ogień do modlących się w Grocie Praojców w Hebronie Palestyńczyków, zabijając 29 osób.

1994 - Odbył się Kongres Jedności PPS, w wyniku którego scalono cztery odłamy partii (bez PPS Ikonowicza).

1996 - Kolejny Kongres Jedności PPS - ostateczne scalenie wszystkich partii używających nazwy PPS.

2013 - We Włoszech centrolewicowa koalicja wygrała przedterminowe wybory parlamentarne.