Koronawirus w Polsce (stan na 10.10.2020)

[2020-09-17 11:33:15]

5300 nowych przypadków koronawirusa – taką, rekordową jak dotąd liczbę zakażeń wykryły służby w Polsce w ciągu ostatnich 24 godzin. Kolejnych 53 zakażonych zmarło.

Nowe przypadki dotyczą województw: mazowieckiego (816), małopolskiego (631), kujawsko-pomorskiego (554), śląskiego (412), łódzkiego (411), pomorskiego (362), wielkopolskiego (360), podkarpackiego (347), lubelskiego (251), dolnośląskiego (242), świętokrzyskiego (218), podlaskiego (172), zachodniopomorskiego (152), opolskiego (141), lubuskiego (121), warmińsko-mazurskiego (110).

Łączna liczba potwierdzonych przypadków to 121 638. Zmarło 2 972 zakażonych.

Pierwszy przypadek koronawirusa w Polsce potwierdzono 4 marca.

Systematycznie rośnie liczba zajętych łóżek w szpitalach. W czwartek było w szpitalach o 980 zakażonych więcej niż na początku tygodnia w poniedziałek.

Wzrasta także liczba respiratorów zajętych powodu COVID-19. W obecnym tempie miejsca pod respiratorami skończą się w całym kraju w ciągu dwóch tygodni - a w niektórych miastach już ich nie ma.

wch

DLACZEGO SOCJALIŚCI SĄ ZA ŚWIATEM BEZ GRANIC?
Komunikator ZOOM
14 października (środa), godz. 18.30

20 października:

1891 - SPD jako pierwsza partia niemiecka opowiedziała się za prawem wyborczym dla kobiet.

1917 - W Berlinie urodził się Stéphane Hessel, francuski pisarz, dyplomata, działacz ruchu oporu, więzień KL Buchenwald.

1924 - W Warszawie urodził się Jarosław Ładosz, jeden z najwybitniejszych filozofów marksistowskich w Polsce.

1926 - W Elmhurst zmarł Eugene V. Debs, amerykański działacz socjalistyczny i związkowy, kilka razy kandydował w wyborach prezydenckich.

1944 - Wojska radzieckie i jugosłowiańscy partyzanci wyzwolili Belgrad spod okupacji hitlerowskiej.

1946 - W Mürzzuschlag urodziła się Elfriede Jelinek, austriacka pisarka, socjalistka i feministka, lauretka literackiej Nagrody Nobla w 2004 roku.

1994 - W Moskwie zmarł Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

2011 - ETA ogłosiła definitywnie zakończenie podejmowania działań zbrojnych.

2012 - Zmarł Paul Kurtz, amerykański filozof, czołowy działacz ruchu wolnomyślicielsko-racjonalistycznego, organizator, wydawca.