Nowa Zelandia: Historyczna wygrana Partii Pracy

[2020-10-17 17:19:19]

Partia Pracy premier Jacindy Ardern wygrała sobotnie, przełożone z powodu pandemii wybory parlamentarne. Po przeliczeniu większości głosów poinformowano, że laburzyści zdobyli aż 49 proc. głosów, dystansując swojego głównego rywala, konserwatywną Nowozelandzką Partię Narodową z 27 proc. poparcia.

Centrolewicowa Partia Pracy będzie miała najwięcej deputowanych w swojej 104-letniej historii - 64 w 120-osobowym parlamencie.

Partia Pracy miała na celu zdobycie zdecydowanej większości miejsc w parlamencie, co nie wydarzyło się odkąd 24 lata temu Nowa Zelandia wprowadziła proporcjonalny system głosowania. Zazwyczaj partie muszą zawierać koalicje, aby rządzić. Jednak tym razem 38-letnia Ardern i Partia Pracy będą mogli działać samodzielnie.

To nie były zwykłe wybory - powiedziała. To było pełne niepewności i niepokoju - wyznała Ardern. Obiecała, że nie będzie uważał poparcia swoich nowych zwolenników za coś oczywistego. Żyjemy w coraz bardziej spolaryzowanym świecie, w miejscu, w którym coraz więcej ludzi traci zdolność widzenia swojego punktu widzenia - powiedziała.

Rekordowa liczba wyborców oddała przedterminowe głosy w ciągu dwóch tygodni poprzedzających wybory.

Nowozelandzka Partia Pracy powstała w 1916 r. z połączenia różnorodnych organizacji socjalistycznych i związkowych oraz Zjednoczonej Partii Pracy i Partii Socjaldemokratycznej. Jednym z jej założycieli i długoletnim przywódcą był Peter Fraser.

Od 1930 reprezentowana w parlamencie. W 1935 po raz pierwszy przejęła władzę.

We wczesnym okresie działała na rzecz ustawodawstwa socjalnego, ochrony mniejszości społecznych (zwłaszcza Maorysów), uspołecznienia banków i środków masowego przekazu. W latach 80. zaangażowała się w ustawodawstwo antynuklearne i ochronę środowiska oraz dążenie do większej niezależności od USA w polityce zagranicznej.

Skupia część klasy robotniczej, drobną i średnią burżuazję oraz część klasy średniej.

wch

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1880 - Urodziła się Helen Keller, amerykańska głuchoniewidoma pisarka, pedagożka i działaczka społeczna. Była członkinią Socjalistycznej Partii Ameryki i związku zawodowego Robotników Przemysłowych Świata. Działała na rzecz praw wyborczych kobiet, praw pracowni

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).

2013 - Kevin Rudd (ALP) został po raz drugi premierem Australii.

2019 - Socjaldemokratka Mette Frederiksen objęła urząd premiera Danii.

2020 - Zmarł Belaid Abdessalam, algierski polityk Frontu Wyzwolenia Narodowego, minister, premier Algierii (1992–1993)